Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość expat

Jak sie zyje w Szkocji

Polecane posty

Gość expat

Czy Szkocja jest tak samo zdegenerowana jak Anglia? Czy jest tam choć trochę normalniej?

Gość gość
jest huuujowo. deprecha, ludzie debile.

Gość gość
z pogoda koszmar

Gość gość
chordy muzulmanow i pakow dotarly i tutaj....niestety...

Gość 0 Terenia 0
Takiego syfu jak w Anglii to nigdzie nie ma 😴

Gość gość
Co Wam tak w tej Anglii przeszkadza?

Gość expat
Co mi się nie podoba? dzikusy muzułmańskie, patologia z Polski, tępi obsceniczni angole, wszechobecny brud i syf, znieczulica, obłędna polityczna poprawność, stagnacja gospodarcza, rosnące bezrobocie, ruch lewoskrętny, pogoda Mimo tego wszystkiego i tak jest lepiej niż w POlsce i to dla mnie jest największy dramat. :(

Gość gość
Rosnace bezrobocie??? Wiesz, bezrobotni sa z roznych powodow... Jedni w ogole nie chca pracowac, inni wola zasilki, a wreszcie trzeci faktycznie pracy znalezc nie moga. Faktyczne bezrobocie jest o polowe mniejsze niz to podawane do wiadomosci publicznej. Co do syfu i brudu no to sorry, tak jest wszedzie, ze sa czyste i ladne miejsca, ale sa tez i obskurne. Juz nie przesadzajmy, ze w UK syf i brud jest wszedzie.

Gość gość
Bezrobotni w Wielkiej Brytanii to najczesciej lenie i kombinatorzy! Lepsze zycie maja na zasilkach przeciez niz w prostej, acz ciezkiej pracy fizycznej

Gość gość
"dzikusy muzułmańskie, patologia z Polski, tępi obsceniczni angole, wszechobecny brud i syf, znieczulica, obłędna polityczna poprawność, stagnacja gospodarcza, rosnące bezrobocie, ruch lewoskrętny, pogoda" - Ah, jednak Polacy to narod uwielbiajacy narzekac na wszystko. Najlepiej jakby specjalnie dla ciebie zaczeli jezdzic po prawej stronie (sic!), wyrzucili wszystkich pakoli i czarnych, rozkladali przed tobą- paniczem z Polski - propozycje pracy oraz wykopali tych niedobrych Angoli ze swojego wlasnego kraju i zaprosili na gównowozie twoja rodzinke z PL, tak? Mam propozycje: wez ty czlowieku wyprowadz sie gdzies indziej - bo takim podejsciem robisz wstyd tym normalnym ludziom.

Gość expat
chciałbym wrócić do swojego kraju, ale niestety jest POd okupacją i żyć się tam nie da

Gość expat
na pracę nie narzekam, ale nie mogę strawić reszty

Gość gość
Ha ha ha, dokladnie - praktycznie wszystko Ci nie pasuje. Pewnie liczyles na cud i kraj mlekiem i miodem plynacy? Jak to niektorzy Anglie przedstawiali/przedstawiaja rodzinie i znajomym w Polsce :D

Gość gość
bezrobicie jest, bo jeden kraj nie jest wstanie zapewnic pracy swoim mieszkancom I jeszcze dodatkowo innym krajom ze bylego bloku wschodniego I bezrobotnej Hiszpanii, czaicie? Do UK za praca przyjezdzaja miliony ludzi, jak dla wszystkich w takim przypadku ma byc praca?... W jednym malym pokoju moze zmiescisz 20 osob, ale jak sprobujesz 1000 to juz jest niemozliwe...

Gość gość
Skoro tak zle, to co Ty tam robisz? gdzie Ty pracujesz? Gdzies jednak Ci ludzie pracuja, a firmy, agencje, job center jakos nie zwijaja 'biznesu'. Twoj tekst jest standardowym tekstem osoby, ktora chce zniechecic innych przed przyjazdem do Anglii, nic nowego, ale ludzie seoj rozum maja, robia co chca, a swiat na UK sie nie konczy

Gość gość
Ok, moze i przyjezdzaja tu miliony ludzi, ale tez sporo z nich jednak nie zostaje tu na stale, wielu wraca, wyjezdza...

Gość gość
Jak sie nie ma konkretnych kwalifikacji to nie dziwita, ze i z praca problem... A pamietaj, ze te miliony ludzi to niekoniecznie do pracy tu przyjezdzaly/przyjezdzaja...Rozne ludzie maja cele, a do niedawna byly to a jakze - zasilki...!

Gość expat
Dobra przestańcie się już interesować moją osobą, bo temat nie jest o mnie tylko o życiu w Szkocji. Czy tam jest choć trochę normalniej? Czy raczej całe UK to jeden pies?

Gość gość
UK nie jest w stanie zapewnic pracy "swoim"?? A wiesz czemu? Bo wiekszosc z nich gardzila i gardzi pracami za 6.19-7 na godzine, woleli i pewnie nadal wola zycie na zasilkach... Ja nie mowie, ze wszyscy, ale jednak... Wiekszosc fabryk, magazynow, hoteli, pubow, sklepow z pracujacymi w nich emigrantami... No, ale przeciez to my odbieramy Anglikom prace :D

Gość gość
Skoro Anglia to dla Ciebie syf to i o Szkocji powiesz to samo

Gość expat
Anglicy ze szkotami to się raczej nie lubią, więc myślałem że może jednak się różnią kulturowo. Muslimy też tam są w takiej ilości? Nie jest im w Szkocji za zimno?

Gość gość
Skoro tak zle, to co Ty tam robisz?>>> czy ja napisalam, ze mi jest zle, ja tu przyjechalam 8 lat temu, juz jestem tu ustawiona, zorientowana co i jak, z jezykiem tez osluchana, a ci nowi co maja? Nic, jakby miala teraz przyjechac i zaczynac to bym tu nie przyjechala, chyba ze ktos bedzie miec kase na minimum 3 miesiace samodzielnego przezycia.

Gość gość
A niby czemu dzis bys juz tu nie przyjezdzala??? Az tak zle sie porobilo??

Gość gość
UK nie jest w stanie zapewnic pracy "swoim"?? A wiesz czemu? Bo wiekszosc z nich gardzila i gardzi pracami za 6.19-7 na godzine, woleli i pewnie nadal wola zycie na zasilkach>>> czy ty wiesz czym jest zycie za 6,19? Czemu tu chcesz przyjechac a nie chcesz pracowac i zyc w Polsce za 900zl, bo tutaj za 900 funtow miesiacznei jest takie samo zycie jak 900 zl w Polsce. Ci ludzie nie chca zyc tj my Polacy szczury, w pokoju w jednym domu z obcymi osobami, maja kredyty hipoteczne do splaty za domy, maja ubezpieczenia do tego do zaplaty za dom i samochod, a samochod tutaj trzeba miec, zeby miec jakas sensowna prace. Samo utrzymanie samochodu w UK wiesz ile kosztuje? NO tak w Polsce samochod to zbedny luksus... Chca jezdzic na wakacje, a nie jak my spedzac urlopy na dzialce od sasiada. Oni nie chca zyc jak szczury, to ze my Polacy sie na to godzimy to nasza sprawa, to ich kraj, a my sie w nim panoszymy i robimy im druga Polske...

Gość gość
A niby czemu dzis bys juz tu nie przyjezdzala??? Az tak zle sie porobilo??>>> czy ty wogole imiesz czytac ze zrozumieniem? Dzisiaj musisz miec kase na samodzielne przezycie tutaj na minimum 3 miesiace, bo tyle zajmuje szukanie byle jakiej pracy z dobrym jezykiem, to juz nie te czasy, ze gdzie sie odwrociles/as i byla praca. Wszedzie musisz miec referencje, NIN, bez tego nie wynajmiesz domu, nie otworzysz konta w banku itd. Losie ale ci ludzie ciemni... Tyle topikow juz na ten temat ludzie pizza, a wy ciagle ciemni i glupie pytania dlaczego... Przyjezdzajcie i zasilajcie coraz wieksze rzesze bezdomnych Polakow, ktorym ambasada potem musi sponsorowac powrot do Polski...

Gość gość
Za 3 miesiace to nawet ulommy by tu prace znalazl, nie obrazajac nikogo! Jak zwykle przesadzacie. Angielski zawsze byl tu wymagany, w koncu to kraj anglojezyczny, tak samo referencje, bo oni tu maja "fiola" na tym punkcie. Nic nowego.

Gość expat
"Czemu tu chcesz przyjechac a nie chcesz pracowac i zyc w Polsce za 900zl, bo tutaj za 900 funtow miesiacznei jest takie samo zycie jak 900 zl w Polsce" Nawet nie wiesz jak bredzisz. W POlsce NIE da się przeżyć samodzielnie za 900zł nie mając swojego mieszkania. No chyba że mieszkasz z rodzicami. Samo wynajęcie kawalerki wraz z opłatami w małym mieście kosztuje co najmniej 1000zł. Wynajęcie pokoju 400-600zł.

Gość gość
W Anglii za 900 funtow tez NIE da sie zyc!!!

Gość gość
Autorze/autorko odpowiadajac na Twoje pytanie: zyje sie kiepsko :/ Z praca problemy, koszmarne bezrobocie, paskudna pogoda ...

Gość expat
" W Anglii za 900 funtow tez NIE da sie zyc!!! " Kłamiesz, ja jak tu przyjechałem wynajmowałem pokój za 55 funtów tygodniowo i mieszkałem w nim samemu nie w pięciu. Na jedzenie wystarczy spokojnie 200 funtów. Cała reszta zostaje na własne wydatki lub oszczędności. Nie podoba mi się tu wiele rzeczy, ale nie można powiedzieć, że za 900 funtów nie da się żyć bo to bzdury.