Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielony LUDEK

chrzciny problem z ksiedzem

Polecane posty

Gość zielony LUDEK

nie wiem juz co robic.to jakis koszmar.tak bardzo zalezalo mi na ochrzczeniu dziecka.cieszylismy sie tym wszyscy a jeden glupi ksiadz niszczy to wszystko.zaczne od tego ze chce ochrzcic dziecko w nie swojej parafi.do kosciola jesli chodzimy ,to wlasnie do tej parafi w ktorej chce ochrzcic corke.potrzebowalam jednak zgode ze swojej parafi .no i tu zaczly sie schody.ksiadz pyta dlaczego??ze musze mu podac konkretny powod.wiec podaje...chce tam,bo tam chodzimy do kosciola.ale on dalej...to nie jest powod ...potrzebuje konkretnego powodu.no rece opadaja.nie dal zgody.co robic????????nie chce chrzcic w tamtym kosciele.do tej pory myslalam ze zyje w wolnym kraju,ze moge chodzic do kosciola,albo nie.a jesli chodze to tam gdzie chce a nie tam gdzie mam "przydzial" .jestem juz tym wszystki zmeczona.walcze z nimi od tygodnia.juz przestalo mnie to cieszyc.

Gość gość
niestety ale chyba trzeba zapytać wprost ile kosztuje taka zgoda na przeniesienie. To samo dzieje się ze ślubami :(

Gość gość
No czy nie mafia? Dlatego ja nie chrzczę

Gość Gabriel Janowi
powiedz ksiedzu ze konkretnie to ma niefotogeniczna gebe i nie chcesz jego uwieczniac na fotografiach z chrzcin rozbestwilo sie to towarzystwo

chodzi o kase - nie placisz w jego parafii tylko w innej. tak samo mial moj maz przed slubem - wielka dyskusja dlaczego chcemy brac w parafii panny mlodej skoro oni wlasnie wybudowali sobie kosciol i jest taki piekny. w koncu chyba 300 zl spowodowalo dostanie karteczki.

Gość zielony LUDEK
to ze chodzi o kase to pewne.ale ja nie dam mu grosza.swoja postawa sprawil ze juz nigdy nie pojde do tego kosciola.czekajac przed kancelaria czytalam te wszystkie ich "rewelacje" to po prostu osiwialam.chrzsnym nie moze byc osoba ktora ma tylko slub cywilny.zeby wziasc slub wplacasz kaucje 300zl ktora jest rzekomo zwrotna po slubie.tylko wiadmo ze te pieniadze juz nigdy nie trafia w rece mlodozencow,bo ksiadz musi swoje dostac. ktos powinien zrobic z nimi porzadek.tylko co ja mam robic dalej???poradzcie cos

Gość gość
Napisać do kurii. Powiedzieć to księdzu i napisać.

Gość zielony LUDEK
tylko ja juz w tamtym kosciele zaklepany termin.lokal juz mamy zamowiony.myslalam ze nie bedzie z tym problemu. jeszcze w sobote uderze do proboszcza.ale chcialabym miec w reku jakies mocne argumenty

Gość gość
a dla mnie ta zmiana koscioła to jakis Twój głupi wymysł, ksiadz ma 100% racji, co za różnica w jakim kosciele dziecko zostanie ochrzczone??!!! tu chodzi o sakrament a nie budynek. Nie jestem fanatyczka koscielna wrecz przeciwnie ale uwazam ze zachowujesz sie jak rozkapryszona gówniara

Gość zielony LUDEK
dobrze napisalas ze nie ma znaczenia w ktorym kosciele chrzcze,dlatego nie rozumiem dlatego robi problem.wybralam kosciol do ktorego chodze cale zycie,czy to takie dziwne???? czy ja podpisalam jakis cyrograf ze tylko tam i nigdzie indziej????nie wyjezdzam na drugi koniec polski zeby ochrzcic dziecko.

Gość gość
U nas ten kwitek kosztowal 50zl. Poszlismy,powiedzielismy,ze chcemy w parafii rodzicow,bo nie bedziemy wszystkich ciagnac tutaj i tyle.taka byla prawda.ksiadz nie dyskutowal,wyciagnal swoje ksiegi itp. Wypisal co trzeba i powiedzial:50 zl poprosze :D

Gość gość
A nie można się jakoś wypisać z parafii??

Gość gość
to nie chrzcij tego dzieciaka i tyle skoro masz takie śmieszne podejscie

Gość gość
problem wynika prawdopodobnie z tego, że Ty jesteś "przypisana" do parafii i powinnaś korzystać z tego konkretnego "budynku kościoła" to tak jak za komuny byłaś przypisana do konkretnej przychodni zdrowia i nie mogłaś sobie wybierać sama, w której chcesz się leczyć myślę, że ksiądz robi problem bo chodzi jak zwykle o kasę pogadaj z tamtym proboszczem, może okaże się ponad te wszystkie ichne przepisy i ochrzci Ci dziecko mimo, że "przynależysz" do innej parafii

Gość gość
kiedyś miałam podobny problem, powiedz dla księdza, że pojedziesz w tej sprawie do biskupa i jego poprosiisz o zgodę oraz powiesz jak zostałaś potraktowana.. od razu dostaniesz zgodę

Gość zielony LUDEK
tylko ze w tej parafi akurat jest biskup,wiec pewnie nic nie wskoram

Gość zielony LUDEK
no nic.poprobuje jeszcze.Kasy w kazdym razie nie dam.i nie chodzi o to ze zaluje czy ze nie stac mnie.po prostu nie dam ,bo nie. bo uwazam ze sie im nie nalezy. sprobuje jak radzicie porozmawiac z tamtym proboszczem,moze ochrzci bez zaswiadczenia.

Gość gość
straszenie czy szantaż chyba tutaj nic Ci nie pomogą najlepiej będzie jak dogadasz się z tym księdzem nie ze swojej parafii a tamtemu daj te 50 zł i niech Ci wypisze ten kwiatek jak tak bardzo te formalności są potrzebne no chyba, że chcesz się bawić w te wszystkie biurokratyczne gierki, pisać zażalenia itp., ale weź pod uwagę, że być może wygrasz ale czas goni

Gość Doświadczony przez życie
W parafii, w której chcesz ochrzcić powiedz, że właśnie się przemeldowałaś. Potem szybka spowiedź, trzy zdrowaśki w pokucie i sprawa załatwiona.

Gość gość
jeszcze nie masz najgorzej, u mnie w mieście jest tak ,że gdy rodzice dziecka ślubu nie mają to ksiądz nie chce dziecka ochrzcić, najpierw karze ślub brać;/;/ jakby dziecko coś winne było

Gość gość
te, doświadczony taka spowiedź będzie nieważna, świętokradcza oddal się z takimi radami, zakłamany katolu

Gość gość
Az wierzyc sie nie chce,ale to tylko w Polsce tak jest w ubiegla niedziele trzymalam do chrztu coreczke mojej kolezanki,chrzcilismy w Anglii w angielskim kosciele tzn.katolickim ale angielskim,ksiadz nie wymagal niczego doslownie niczego.Kazal przyniesc dziecko bo to ono jest najwazniejsze,a to jak kto zyje i czy ma slub koscielny czy tez nie w ogole go nie obchodzilo,nie ma tu zadnych karteczek do spowiedzi ani nic z tych rzeczy i tak wlasnie powinno byc,a w Polsce to faktycznie kler to mafia dla nich liczy sie tylko kasa w nosie maja parafian i ich potrzeby.Ktos w koncu powinien za to sie wziac!!!

Gość gość
w ogole jak ksiadz moze odmowic sakramentu?!!!! W tym momencie to on grzeszy a nie ten praszacy o sakrament.

Gość gość
powiedz, że znasz i bardzo lubisz tamtego księdza i tyle.

Gość gość
Proponuję iśc kolejny raz i NAGRAĆ całą rozmowę. Najpierw powiedz, że kolejny raz przyszłaś po papierek.. on znowu swoje i swoje.. Ty, że od dawna chodzisz do innego kościoła, tam znasz księzy, blebleble i tam chcesz ochrzcić dziecko. On się nie zgodzi.. to zapytaj wprost.. skoro on mówi "konkretny powód", to ty mu "konkretna przyczyna odmowy".. jakieś prawo zabrania chrzczenia w "nie swoim" kościele? A potem zapytaj tak trochę z ironią, a może to po prostu kosztuje? jak już nic do niego nie przemówi, powiedz na koniec, ze nagrałaś rozmowę i idziesz z tym do telewizji, kurii itp. Zmieni zdanie.. zobaczysz.

Gość gość
HA!!! dlatego ja swojego dziecka nie chrzczę :) nie zapiszę go do tej sekty!

Gość gość
według prawa kościelnego parafia to jedno, a to do którego kościoła chodzisz to drugie i to jest właśnie ważniejsze, więc powiedz temu pierdzielniętemu księdzu, że pójdziesz do kurii jesli ci nie wyda zaswiadczenia