Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justyś123456

gimnastyka na bosaka w zerówce

Polecane posty

Gość justyś123456

Witam. Jak jest u Was z klasach zerowych z gimnastyką? W klasie mojej córki podobno (jeszcze nie mieli w-fu, wiem to od mamy sześciolatka) mają ćwiczyć na gimnastyce na boska. Na sali gimnastycznej. W lecie ok. Córka często chodzi na bosaka bo lubi ale zastanawiam się jak w zimie? Przecież na parkiet na sali gimnastycznej jest bardzo zimny a nie wolno im być nawet w skarpetkach:/ Jak to jest u Was? Wymysł nauczyciela czy standard?

Gość gość
nie przesadzaj, nic jej nie będzie - rusza się przecież w tym czasie, poza tym to tylko ok pół godziny. Zawsze lepiej nieco zmarznąć niż się przegrzać i spocić (+ lekki wiaterek lub przeciąg i gile do pasa) Ćwiczenia na boska są normą w przedszkolach i wczesnych klasach szkoły. skarpetki zmniejszają przyczepnośc, dziecko się poślizgnie i nieszczęscie gotowe

Gość gość
troche to niehigieniczne, gołą stopą

Gość gość
na pewno nayczciel specjlanei to robi! A po gumnastyce, w zime przegrzane dzieci wypuszcza na bosaka na 5 metrowe zaspy sniegu! zeby byly chore i nie chodzily do zerowki!

Gość gość
na basenie też jesteś boso, na plaży też. Ćwiczenia boso są dobre na płaskostopie, i tyle w temacie

Gość gość
u nas są wymagane sportowe buty, na bosaka nie spotkałam się... chociaż jak sama byłam w szkole to kto się ślizgał ten na bosaka ćwiczył, ale to były wyjątki z tym ślizganiem to bez przesady, jakoś dorośli sportowcy nawet na bosaka za piłką po hali nie biegają ;-(

Gość gość
no ja na basenie nie łażę boso, tylko w klapkach, enjoy grzybicę:O

Gość gość
Może w tym pomieszczeniu, w którym ćwiczą dzieciaki, leżą na podłodze maty do ćwiczeń. Moja mama chodzi na gimnastykę dla seniorów i ćwiczą na bosaka na matach judoków, ale skarpetki z tego co wiem można mieć lub takie balerinki miękkie z antypoślizgową podeszwą jak skarpetki dla dzieci. Jak ja chodziłam do szkoły grupa dzieci, która miała gimnastykę korekcyjną zamiast normalnej, też ćwiczyła na bosaka. Teraz te dzieci pokrzywione od tv, pc i ciężkich plecaków, to może profilaktycznie wszystkie korekcyjną gimnastykę mają, skoro krzywulców więcej niż prostaków:).

Gość justyś12345
Nie przesadzam tylko pytam;) Zdaje sobie sprawę że chodzenie na bosaka jest zdrowe i ogólnie nie mam nic przeciw gdyby to były zajęcia korekcyjne czyt. specjalnie dostosowane podłoże czyt. maty piankowe. Jednak to jest na zwykłym zajęciach w-fu dla wszystkich. I też zwróciło moją uwagę to że jest to mało higieniczne jak i w pewnym sensie nieodpowiedzialne i niebezpieczne. Na sali ćwiczy cała szkoła. Nie jest myta po każdych zajęciach tylko jak już wszyscy skończą lekcje. Co za tym idzie na parkiecie mogą być różne niebezpieczne rzeczy które mogą np. wbić się w stopę. Moja córka należy raczej do tych zahartowanych ale sama nie wiem jak to będzie? Wiadomo że się ruszają ale przez stopy ucieka bardzo dużo ciepła. Mniejsza z tym...rozmawiałam dziś z innymi mamami i widziałam że dużo z nich po prostu "załatwiała" dzieciom nie ćwiczenie gdyż im chorowały. Nauczycielka nie zgodziła się na skarpetki i powiedziała że obowiązkowo na bosaka. Ja jestem przeciwniczką takich rozwiązań gdyż moja córka uwielbia ruch i było by chore jakbym sama jej go ograniczała. No ale nie pozostało mi nic innego ja czekanie na zimę i jak to mówią: "poczekamy zobaczymy":)

Gość gość
nie pytaj sie bo tu siedza zolzy ja tez bym sie wkurzala .. mozecie poruszyc to na zebraniu albo idz do wychowawczyni

Gość gość
z tego co wiem, to na wychowaniu fizycznym ćwiczy się w obuwiu zmiennym, ale na gimnastyce korekcyjnej zawsze na bosaka.

Gość justyś123456
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi!:) A mam jeszcze takie pytanie: Czy jeżeli na gimnastyce korekcyjnej ćwiczy się na bosaka to sa jakies wytyczne odnoście podłoża? Nie muszą byc jakies maty rozłożone? Mogą na zwykłej sali gimnastycznej i gołym parkiecie gdzie od np 4 h inne klasy ćwiczyły i wbiegały z podwórka w tych samych butach?