Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosciowkaaaA

moj samochod

Polecane posty

Gość gosciowkaaaA

Witam 🖐️ Zaczne o tego, ze moj samochod pochodzi z kilku roznych zrodel zblizonego koloru :D na poczatku lakier byl slicznie czerwony, blyszczacy.. I co najwazniejsze - samochod byl jednego koloru. Po kilku miesiacach wierzchnia warstwa zeszla i .. mam auto w roznych tonacjach czerwieni, a na dodatek roznego polysku (jedna czesc w ogole zrobila sie cala matowa...). Chcialabym cos z tym zrobic. Wypolerowac, wypastowac, nablyszczyc? Nie znam sie na tym, a naprawde chcialabym cos z tym zrobic, chocby zajeloby mi to pare ladnych godzin. Ponad to musze wyczyscic te przewody (?) od spryskiwaczy, bo nieladnie leci plyn.. Sprawdzic izolacje kabli w tylnim swietle, bo cos przestalo dzialac. Jak pukalam w reflektor to sie naprawial a teraz juz odmowil posluszenstwa. Wymienic jedna zarowke w przednim swietle. No i naprawic linke w recznym hamulcu. I tak sobie mysle, ze sama powinnam takie rzeczy potrafic zrobic. Przeciez jak raz sie zobaczy wymiane linki w recznym, to co za problem pozniej samemu sprobowac? Wstyd mi, ze nie wiem jak za te spryskiwacze sie zabrac. Pewnie to dziecinnie proste. Ci mechanicy.. nic tylko stac nad nimi i patrzec im na rece, bo jak tu takiemu zaufac, ze nie oskubie z kasy? Bo sobie cos wymyli, a za usluge slono kaze sobie zaplacic. Chcialabym umiec naprawic samochod. Takie mocniejsze podstawy. Tylko od kogo sie nauczyc? Glupio mi pojechac do mechanika i wywinac mu tekstem: "hej, nauczysz mnie wymieniac linke w recznym czyscic spryskiwacze?" :O tak dziwnie bym sie czula. Pewnie kazdy by pomyslal, ze zwariowalam. Na dodatek mam blond wlosy, wiec na wstepie okolicznosci nie sprzyjaja, bo mnie wysmieja w glebi duszy. Nie potrafie wymienic zarowki w samochodzie. Czuje sie zielona jesli chodzi o samochody i przyznam szczerze, wkurza mnie to! Tak samo jak i roznokolorowe czesci mojego samochodu. Powinny byc dodatkowo dostepne kursy dla chetnych z takich podstawowych napraw. Kto chce to idzie, a w miedzy czasie robi kurs prawa jazdy. Chetnie bym skorzystala z czegos takiego. A nie ze ja nigdy kola nie zmienialam :O a w trasy jezdze.. Dobra, co powinnam zrobic, zeby ladnie i jednolicie samochod wygladal? Zebym mogla sama to zrobic. Najwyzej drabinke wezme jak dach bede robila :D W samochodzie lezy pasta Tempo, ale dziwnych rzeczy sie naczytalam i juz sama nie wiem. Wywoskowac to czyms czerwonym? Co robia specjalisci od odpicowywania samochodow przed sprzedaza? Doradzi cos ktos?

Gość gość
myslisz, że ktoś to kurrwa przeczyta??? wypierrrdalaj w półprzysiadach!!! :o

Gość gosciowkaaaA
Mysle ze ktos sie wysili jednak :]

Gość gość
więc głupio myslisz, tepaku :o

Gość gość
przede wszystkim, jaki to samochod? glowie na ulicach widac wyplowiale ople z lat '90, ktore kiedys byly czerwone, a teraz nie do konca. moj dziadek mial kiedys vw jetta (rocznik 90), tez czerwony i tez caly wyplowial do slonca, pomogla polerka, ale to stary typ lakieru. pasta temo dobra jest do bardzo delikatnych rysek, nie do objechania calego samochodu na okolo. na poczatek sprobuj go nawoskowac (np. wosk k2, w takim opakowaniu jak duzy krem, tylko pamietaj, zeby nie robic tego na sloncu). jak to nie pomoze, to zorientuj sie, kto w twojej okolicy robi polerke mechaniczna, to na pewno powinno pomoc. co do spryskiwaczy, wez sobie normalna szpilke i wyreguluj dysze, nic trudnego. co do recznego - zalezy jaki masz uklad hamulcowy. tak czy siak, bedzie ci potrzebny kanal i podstawowy zestaw kluczy podsumowujac, znajdz sobie faceta lepiej :D

Gość gosciowkaaaA
Faceta to mam.. Renault Clio rocznik 99 3-drzwiowy. 1,2 benzyna. Tak, slyszalam ze nie wolno na sloncu woskowac. Jakis czas temu kupilam czerwony wosk, ale jak dla mnie nie bylo zadnej roznicy. Probe zrobilam, bez szalu. Nawet koloru wosku nie bylo widac :O a tu chce zeby mi ladnie pokryl caly samochod. A ile kosztuje taka polerka mechaniczna?

Gość gość
Kupiłaś jakiegoś powypadkowego strupa to masz :classic_cool:

Gość gosciowkaaaA
Poza tym polerka mechaniczna nie sprawi, ze drzwi stana sie takiego samego kolpru co np. maska. Czy sie myle?

Gość gosciowkaaaA
Strup to to nie jest. Jestem z niego bardzo zadowolona :) jak za te pieniadze i za to jak jezdzi, nie jest zle. Wczesniejszy to byl dopiero zlom...