Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ZAsiłek rodzinny 2013

Polecane posty

Gość gość

witam. MAM DWA PYTANKA 1obecnie jestem mężatka od 3 miesięcy, mam jedno dziecko z pierwszego małżeństwa -alimenty 250 zł. OBbecny mąż zarabia 3000 netto ,przy przysluguje mi zasilek rodzinny na dziecko? Dochód nam przekracza normę ale to nie jest dziecko mojego obecnego partnera i powinno sie wliczać tylko mnie jako opiekuna jak to jest? bardzo prosze o odpowiedz 2jestem zarejestrowana w urzedzie pracy-czy skladajac wniosek o zasilek rodzinny musze isc do urzedu skarbowego i zusu po zerowe dochody? czy wystarczy napisac samemu oswiadczenie

Gość gość
1. Nie możesz starać się o rodzinne, bo tam obowiązuje dochód na jednego członka GOSPODARSTWA DOMOWEGO, a więc liczy się wszystkich, którzy mieszkają z tobą pod jednym dachem i nie ma tu znaczenia, że twój partner nie jest ojcem dziecka. Możesz natomiast wystąpić o zasiłek z tyt. samotnego wychowywania dziecka, to juz inna bajka i załapiesz się pewnie na takowy. 2. Wystarczy zaświadczenie z UP o tym, że jesteś u nich zarejestrowana. Niby można napisać samo oświadczenie, ale przeważnie odsyłają cię z kwitkiem i musisz papiery tak czy siak donieść.

Gość gość
ewentualnie w ogóle nie musisz się przyznawać do tego, że mieszkasz z partnerem i wtedy piszesz tylko swój dochód, tak, jakbyś mieszkała sama z dzieckiem. Mają tam taki burdel, że i tak się nie połapią :D