Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość 23

Ktora przyprawa gyros do kurczaka jest najsmaczniejsza

Polecane posty

Gość gość 23

Chce zrobic salatke gyros, wszystkie firmy mają taka przyprawe. Jaką wybrac,macie swoją sprawdzoną ?

Gość wiśnióweczka
ja używam kamisa, wprawdzie wszystkich nie próbowałam, ale ta jest bardzo smaczna; kiedyś kupiłam jakąś tańszą na promocji, nie pamiętam ale żółto-czerwone opakowanie i smakowała dużo gorzej

Gość gość
tylko kamisa,reszta nie jest tak dobra

Gość gość
Własnej roboty, wiesz co w tym jest (np. żadnego dziadostwa typu glutaminian) i możesz sobie dobrać proporcje składników do swoich upodobań.

Gość goscia
wszystkie sa takie same, a ich "smak" to glutamian sodu :D no, ale nie ktorzy nie moga sie obyc ;)

Gość gość
A jak zrobic swoją przyprawe ...

Gość Anulka0606060060050
tylko kotani -próbowałam wielu!

Gość gość
z kamisa jest dobra

Gość gość
KOTANYI!!!

Gość gość
popieram, domowa mieszanka przypraw, a i nie ma sensu taplać składników w majonezie, o wiele smaczniej jest podać osobno warzywa, osobno różne sosy, a osobno mięso, i niech każdy sobie komponuje po swojemu na talerzu

Gość gość
używam tylko przyprawy z CYKORII, jest niezastąpiona.

Gość gość
aha, do pytania wyżej jak zrobić własną przyprawę: Ja robię na oko, ale mniej więcej daję takie proporcje: - 1 łyżka mielonej kolendry - 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego, NIE KMINKU!) - 1 łyżka kurkumy - 1 łyżka czosnku granulowanego - 1 łyżka granulowanej cebuli - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dać więcej jeśli chcemy ostrzejsze) - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka mielonego pieprzu - 1 łyżeczka oregano Soli nie daję bo nacieram nią mięso przed posmarowaniem przyprawą. Całość mieszamy, a jeszcze lepiej miksujemy. Można przygotować większą ilość i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Na dobę (a minimum rano jeśli danie ma być na obiad) przed przygotowaniem potrawy marynujemy mięso w mieszaninie naszej przyprawy z oliwą z oliwek i soku z cytryny (nie za dużo, tyle, żeby powstała mieszanka lekko płynna pasta). Voilà.