Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Julia 2684

plany 19latki

Polecane posty

Gość Julia 2684
Do macierzynstwa to jeszcze mi daleko;)

Gość dhbfieraaa
Ja poświęciłam bardzo dużo dla tego związku: pasje, znajomych, pewne projekty i zajęcia, do których nie miałam już powrotu. Gdy mnie wtedy zostawił nagle uświadomiłam sobie, że nie dość, że jestem zupełnie sama to w dodatku sama już nie wiem kim jestem. Nigdy już nie popełniłam tego błędu. I nawet gdy tamte związki się nie udały to po rozstaniu miałam dalej czym się zajmować, do kogo pójść itp. Miałam po prostu motywację do tego by iść dalej przed siebie.

Gość Julia 2684
Ale ja chce robić coś dla siebie. Jak już pisałam chce skończyć studia i znaleźć pracę, a nie całkowicie być od kogoś zależna.

Gość dhbfieraaa
studenci to debile- do kogo to pytanie?

Gość dhbfieraaa
hehe autorko uważasz, że skończenie studiów i znalezienie pracy to idealny plan na zrealizowanie się i własny rozwój? Jasne, to jakaś namiastka ale gdzie w tym wszystkim miejsce na spełnianie marzeń, realizowanie się w jakiejś pasji, poznawanie świata, życia? Gdzie miejsce na Twój rozwój jako człowieka? Masz w ogóle jakieś pasje, zainteresowania?

Gość Julia 2684
Oczywiście mam, chyba jak każdy. Pisałam już wcześniej, że poznawać świat, podróżować itp chciałabym wraz z moim chłopakiem. Co zresztą już robimy.

Gość dhbfieraaa
To jakie masz pasje? Oprócz spędzania czasu z chłopakiem.

Gość Julia 2684
Koszykówka to jest to co lubię najbardziej ;)

Gość dhbfieraaa
Chodzisz gdzieś grać ze znajomymi itp?

Gość Julia 2684
A co to ma wspólnego z tematem. Tak. Niedawno brałam udział w zawodach sportowych.

Gość Julia 2684
Ale to jest takie hobby. Z koszykówka nie wiąże przyszłości. Bardziej to taka rozrywka.

Gość gość
Ja również mam 19 lat i idę na 1 rok studiów. Może i myślę bardziej dorośle i przyszłościowo ale nie planuje co będzie za 3 albo 6 lat. Do tego czasu tyle rzeczy może sie zmienić. Co ma w życiu być to będzie i takie wychodzenie w przyszłość jest bez sensu. Zajmij się studiami, chłopakiem , życiem osobistym a nie planami na przyszłość. Bo nie wiadomo czy w ogóle wasz związek wytrwa do tego czasu

Gość Julia 2684
A Ty masz dziewczynę?

Gość dhbfieraaa
Ma wspólnego z tematem bo sprawdzam, że masz jakieś życie osobiste ;) Twoja rówieśniczka powyżej ma trzeźwe spojrzenie, możesz z niej brać przykład ;)

Gość Julia 2684
/chłopaka

Gość Julia 2684
Uważacie, że posiadanie takich marzeń i planów w moim wieku jest niedorzeczne i nie na miejscu?

Gość Julia 2684
Tak ;)

Gość dhbfieraaa
Pytasz o to już któryś raz z kolei. Czytaj między wierszami - wszyscy tutaj dajemy Ci do zrozumienia, że w tym wieku takie plany są niedorzeczne. Chociaż rozumiem Cię, bo też tak miałam. I odpowiadam Ci z własnej perspektywy, że jeszcze sporo w Twoim życiu się zmieni. Będą problemy w pracy, trafisz na fałszywych ludzi. Ty prawdopodobnie też się zmienisz i o jednym Cię zapewniam: za kilka lat będziesz już myślała innymi kategoriami.

Gość kobieta rocznik 1962
Dziecinko, wszystko przed Tobą. Młodość masz tylko jedną. Stare wygi dobrze Ci tutaj radzą :) czy Twoi rodzice wiedzą o Twoich planach?

Gość Julia 2684
Napewno wiedzą, że jestem z moim chłopakiem na poważnie. Także, że mamy jakieś plany związane ze ślubem napewno się domyślają. Jednak dokładnie kiedy miały mieć miejsce taki ślub o co pani pyta, rodzice nie wiedzą. Takie rzeczy z rodzicami ustala się po zareczynach.

Gość Julia 2684
Tak wiem, że pytam kolejny raz. Ale chyba każdy ma prawo do marzeń.

Gość dhbfieraaa
Oczywiście masz prawo do marzeń, ja Ci tego nie chcę odbierać. Ale mówię jak to jest z perspektywy czasu. Wiesz co? Zrób tak jak uważasz, jak czujesz. Jeśli uważasz, że taka jest kolej rzeczy, ok. Może akurat Tobie się uda. Podsumowanie zrobisz za kilka lat.

Gość kobieta rocznik 1962
Więc przedstaw dokładnie rodzicom jaki masz plan, najlepiej mamie i zobaczysz jaka będzie reakcja :) co będziesz studiowała jeśli mogę zapytać? Moja córka miała nie wiele więcej lat od Ciebie jak wychodziła za mąż, 21. Sama dziś powtarza, że mogła się wstrzymać. To był jej pierwszy chłopak, nie poznała go na tyle. Są w trakcie rozwodu, szkoda mi jej bo widzę jak cierpi.

Gość Julia 2684
dhbfieraa, dziękuję za wiele rad. Czas pokaże co wyjdzie z tych marzeń.

Gość Julia 2684
Pedagogikę wczesnoszkolna, w przyszłości chciałabym otworzyć prywatne przedszkole.

Gość Julia 2684
Wypowie się ktoś jeszcze w tej sprawie.

Gość gość
Ja miałam podobne plany będą w twoim wieku. I z pełną satysfakcją mogę Ci napisać, że większość z nich zrealizowałam. Musisz tylko dążyć do spełnienia tego czego pragniesz.