Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

obróbka zdjęć cyfrowych przed wywołaniem

Polecane posty

Gość gość

Poradzicie coś ? Wybrałam program Paint,najbanalniejszy :P w atrybutach jest możliwość przycięcia zdjęć,zrobiłam to na 10x15cm ale jest z tym mnóstwo roboty Ściągnęłam program PICASA i jest problem,w przycinaniu zdjęć wybrałam format 3:2 albo wielkość odbitki 10x15cm i tu pojawił się problem,wszystko ładnie przycięłam a zdjęcia mają różną wielkość jeśli chodzi o kb i po edytowaniu w paint mają bardzo różną wielkość a nie tą samą,boję się że gdy te zdjęcia zaniosę do wywołania przytnie mi głowy lub inne części ciała...czy przypadkiem zdjęcia nie powinny mieć tej samej wielkości skoro przycięłam je powiedzmy dobrym programie do obróbki zdjęć ?

Gość gość
nie przycinaj zdjec sama! im wiekszy rozmiar masz zdjecia tym wiecej masz tam szczegolow, a w labie samo skompresuje sie do danego rozmiaru zdjecia!

Gość gość
no pewnie że nie hehe ;) wystarczy inne ustawienie fotki, inne oświetlenie, inne barwy zdjęcia, a te wszsytkie małe szczególiki przekładają się na rozmiar zdjęcia a po za tym co ty odwalasz z tymi zdjęciami? przycinać w paincie? wiesz jak paint "krzywdzi" zdjęcia? tracisz jakość tego zdjęcia edytując je w gównianym paincie! a po za tym jeśli chcesz wywołać zdjęcia w formacie 10x15 to one nie muszą być w kompie 10x15cm (bo ty wlasnie to robisz, ze przycinasz je sama do 10x15 przy uzyciu painta) Sama psujesz sobie jakość zdjęć! Tu chodzi o format a nie o dokładne centymetry! dłuższy bok dzielimy przez krótszy a więc 15/10 daje nam format 1.5 i np mój aparat robi foty wielkości 4928x3264 pikseli co daje też forma 1.5 i nic kompletnie NIC nie musze przycinać, ważny jest format a nie centymetry czy ilość pikseli!

Gość gość
Dzięki Ci za sensowną odpowiedź zdjęcia będę wywolywac u siebie w kolporterze wiec musze zanieść je obrobione,bo podobno jak dam różnej wielkości to może obciąć głowę albo coś innego mójaparat akurat te zdjęcia zrobił w wielkości 1280 960 pikseli poczytałam tu: http://www.fizykon.org/foto/pfc_obrobka_fotografii_przeliczanie_pikseli_na_cm.htm czyli co,lepiej zostawić oryginalny format zdjęć bez przycinania ?

Gość gość
alez nie ucina glowy! moze jedynie o cal zmniejszyc 'ramke' (czyli poobcina o jakies 0,5 cm krawedzie), najlepiej wykadruj sobie to co chcesz miec na pewno na zdjeciu, ale zapisz to w jak najwiekszym rozmiarze (najczesciej tak jak juz jest ustawione, kiedy zdjecia zapisujesz, bez wlasnych ustawien cm czy pikseli), im wieksze zdjecie tym lepsza jego jakosc, jak ci w kolporterze powiedzieli takie bzdury, ze masz miec zdjecie na plycie czy karcie w rozmiarze tego wywolanego, to lepiej skorzystaj z jakiegos laboratorium online, gdzie ci zdjecia wywolane do domu przysla.

Gość karla334
Takie odbitki można zrobić w fotolab ogólnie sporo jest teraz takich usług online.