Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

trochę głupie pytanie o wywoływanie nieswoich zdjęć

Polecane posty

Gość gość

czy jeśli znajdę sobie powiedzmy 50 zdjęć z internetu i pójdę je wywołać lub zrobić sobie z tego plakat to coś mi grozi albo mogę dostać odmowę wydruku/wywoływania? chodzi mi o to, że jakby nie patrzeć to do tych zdjęć nie mam żadnych praw, bo sama ich nie zrobiłam, czy ktoś mi może w takim wypadku coś zarzucić? :D

Gość gość
To zależy skąd te zdjęcia są, tzn. z jakich stron pochodzą. Niektóre zdjęcia są objęte prawami autorskimi. Ogólnie nikt ci po domu raczej z tego powodu szperać nie będzie. Jeśli powiesisz sobie plakat z takiego zdjęcia w pokoju, to nie powinnaś mieć problemów, gdyż masz to na użytek własny, gorzej, gdybyś chciała zrobić z tego plakat na cele publiczne (reklamy, itp). Zdjęcia posiadające prawa autorskie, pochodzące z oryginalnych stron ich wykonawców przeważnie posiadają informację o prawach autorskich lub są płatne. Problem może powstać, gdy ktoś skopiuje zdjęcie bez pozwolenia i wstawi na inną stronę czy forum i stamtąd zostanie pobrane, ale ogólnie dla własnego użytku robienie plakatu z takowych zdjęć nie stanowi odpowiedzialności.

Gość gość
Nie stanowi odpowiedzialności, jeśli używane jest tylko w celach prywatnych :)

Gość gość
w sumie tak czytam o naruszeniach praw autorskich i innych roszczeniach, ale z drugiej strony skoro wykorzystuję to tylko do ozdobienia ścian i nie mówię, że sama te foty cyknęłam, a autorów zdjęć w domu mieć nie będę to raczej jestem bezpieczna... a przynajmniej mam taką nadzieję :o🖐️

Gość gość
ok, kamień z serca, dziękuję za odpowiedzi ;)