Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dziecku trzeba zakladac czapeczke po kapieli

Polecane posty

Gość gość

Jesli w lazience jest cieplo to czy ta czapka jest naprawde potrzebna?

Gość gość
Nie nie jest potrzebna czapka .

Gość gość
oczywiście, że tak! Najlepiej zimową! Nie zapominajcie tez o rekawiczkach i skarpetach bo przy takich mrozach jakie panuja teraz dziecko bez sczapki skarpet i szaliki dostanie zapalenia pluc!

Gość 1234gosc45
nie, tylko na uszki uwazaj, xxxxx ale znam dziewczyny, ktore kapaly w czapce, bo baly sie ze wody naleci do ucha, ale jak zobaczylam jak one kapaly te dzieci:D to nie dziwily juz mnie ich obawy... na plasko:D tylko wtedy to by sie przydal czepek basenowy:D

Gość gość
Tylko jak wychodzisz do zimniejszego pomieszczenia i tylko noworodkowi i tylko na kilkanascie minut.

Gość gość
Położna mówi, że tylko jeśli po kąpieli wchodzisz z dzieckiem do zimniejszego pomieszczenia, bo przez główkę najszybciej ucieka ciepło.

Gość gość
Aha ok dzieki. Czyli ogolnie nie trzeba. Bo wlasnie slyszalam o tej czapce co wydaje mi sie dziwne. To bedzie moje pierwsze dziecko wiec wole sie upewnic.

Gość gość
wg mnie jak będzie naprawdę spora różnica temp to noworodkowi można czasem w łazience się ma 25 stopni a w mieszkaniu np 19 to na pewno chwila w bawełnianej czapeczce dziecku nie zaszkodzi

Gość gość
ja corce nigdy nie zakladalam... nawet jak miala pol roku to na spacer wychodzila w czapce dopiero jak bylo ponizej 8 stopni.... jakos nigdy sie nie przeziebila i jej nie zawialo... ja uwazam ze niektorzy przesadzaja z tymi czapkami i ubieraniem...

Gość gość
Moja córa ma 10 dni więc się na noworodka łapie :) My kąpiemy dzidzię w sypialni w której jest ciepło żeby jej nigdzie nie przenosić przez przedpokój i nie widziałam potrzeby zakładania czapy. Po kąpieli owijam dzidzię ręcznikiem, główkę też, którą dokładnie osuszam, więc po co czapka? Ale moja teściowa oczywiście widzi to inaczej ;P Więc czapeczkę (taką najcieńszą) założyłam jako ostatnią część ubioru żeby dziecko jak najkrócej ją na główce miało i jak już była ubrana to mąż teściową wyprosił, że teraz wnusia idzie spać, a ja myk i czapę z głowy :) Natomiast jeżeli ktoś kąpie np w łazience w której np. ogrzewa troszkę farelką żeby cieplej było (bo już chłodno może być) i potem przez zimniejsze pomieszczenie idzie to radzę zakładać... Się rozpisałam, ale jestem teraz zawładnięta tymi wszystkimi czynnościami przy dzidzi :)

Gość gość
Nie, a po co?

Gość mamamaluszka
ja nie zakladam, dziecko kapie w pokoju

Gość gość
Ja zakładałam i pierwszemu i drugiemu, dlatego że obaj urodzili się ze sporymi włosami, więc po kąpieli były one mokre i też właśnie dlatego, że między łazienką a resztą mieszkania jest różnica w temp.

Gość gość
synek miał dużo włosów, a czapkę założyłam może ze 2-3 razy.. I kąpałam w kuchni, która była najchłodniejszych chyba pomieszczeniem w domu (nadal tam kąpiemy). Potem wynosiłąm malucha do sypialni. Z tym, że u nas kąpiel to nie jakaś zabawa z wacikami, okładami, przemywaniem na blacie pupy, oczy, potem jakieś omywanie w wodzie.. (jak to ponoć radzą w szkołach rodzenia). Tylko normalnie. Dziecko gołe siup do wanny.. myje się je całe, tu i tam.. Potem w ręcznik (z kapturkiem) i do sypialny, gdzie jest wycierane i ubierane raz, dwa.

Gość gość
I co dziecko ma na głowie mokrą czapkę...? Bez sensu. Mąż podaje mi wykąpane dziecko na ręcznik, okrywam go całego, przytulam, delikatnie wycieram i ubieram.

Gość gość
mój syn na 8 mc i ma zakładaną czapkę ale tylko wtedy gdy jest kąpany do góry i schodzimy z nim potem na dół do kuchni. Jeśli zostaje już w sypialni to nie zakładam i jak był malutki to założyłam może z parę razy. Jeśli chcesz zakładaj i miej w nosie zdanie innych. Moja kuzynka mnie kiedyś wyśmiała z czapkami a potem leżała z małym na zapalenie ucha w szpitalu.

Gość gość
To takie wyhuchane dziecko może chorować. Po co 8 miesięcznemu dziecku czapka w pokojowej temperturze? Latem takie dzieci pluskają się w wodzie na dworze a ty w domu go opatulasz?

Gość gość
kochana mieszka naprawde w wielkiej chałupie. To nie jest 60 m w bloku na jednym poziomie. Wychodząc na schody jest naprawde chłodno nawet gdy jest napalone. Sama zakładam kaptur od szlafroka jak schodze czasem w nocy na dół z mokrą głową. Odpukać moje dziecko nie było jeszcze nawet u lekarza poza szczepieniami.

Gość gość
I po co ta czapka zeby przegrzac dziecko? nierozumiem ??? ja nigdy nie zqkladalam, dla mnie to glupota z tymi czapkami tak samo w upal czapki na uszy i z dziecka sie leje pot.

Gość gość
"I co dziecko ma na głowie mokrą czapkę...? Bez sensu." Nie. Czapeczkę się ubiera po dokładnym osuszeniu główki. I tylko na pół godz.

Gość gość
" ja nigdy nie zqkladalam, dla mnie to glupota z tymi czapkami tak samo w upal czapki na uszy i z dziecka sie leje pot." No co. Ja w lecie zakładałam czapeczkę synkowi dla ochrony przed słońcem i wiatrem, ale to taka letnia czapeczka była, wiązana i z daszkiem, po bokach siateczkę miała więc przewiewna była