Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Katiiikaa

Tabletka anty przyjeta nie w pierwszym dniu miesiaczki

Polecane posty

Gość Katiiikaa

Hej! Jezeli zaczne brac tabletki anty - konkretnie Yaz- nie od pierwszego dnia miesiaczki i wlasciwie nie wiem od ktorego dnia cyklu, bo chwilowo w ogole nie miesiaczkuje, to od ktorej tabletki bede zabezpieczona?

Gość Katiiikaa
Podnosze temat.

Gość gość
od żadnej, tylko hormony sobie rozregulujesz :( Jak można zacząć brać tabletki anty w dniu, ktory sobie sama wybierzesz???? Chyba wyrażnie masz napisane, że masz zacząć przyjmować 1 dnia miesiączki!!!

Gość Katiiikaa
Nienawidze gumek. Jak nie wezme tabletek, to zapomne co to seks. I moj maz tez.

Gość Katiiikaa
Nie pytalam o zadna rozregulowana gospodarke hormonalna, tylko od kiedy bede zabezpieczona.

Gość Katiiikaa
A hormony i tak mam rozregulowane, dlatego tez nie mam miesiaczki. Tabletki mi unormuja krwawienie.

Gość gość
najpierw unormuj sobie rozum :(

Gość Katiiikaa
Dobra, bez takich. Serio pytam. Ktos moze odpowiedziec na PYTANIE?

Gość gość
weź zgodnie z ulotką, jesli pierwszego dnia miesiączki- jesteś zabezpieczona juz po 1/2 dniu, jesli kolejnego dnia miesiączki zabezpieczaj się dodatkowo przez 7 dni. dokładnie i ważnie przeczytaj ulotkę. pozdrawiam

Gość Katiiikaa
Ale ja nie mam w ogole miesiaczki...

Gość Paulinaxxx
Czasem sam ginekolog zaleca wiąć tabletkę bez miesiączki, tym bardziej że ona się nie pojawia. Ale... nie będziesz właściwie zabezpieczona przez cały pierwszy cykl! Dopiero po krwawieniu z odstawienia, kiedy zaczniesz brać dalej tabsy jesteś bezpieczna. Czyli w pierwszym cyklu możesz zajść w ciąże. Tyle. Cała filozofia. Pozdrawiam.

Gość Paulinaxxx
Inaczej mówiąc, dopiero przy drugim opakowaniu jesteś zabezpieczona normalnie.

Gość gość
zgadzam się z przedmówczynią

Gość Katiiikaa
Mam teraz dylemat, bo nie wiem, kiedy dostane okres. Moze za kilka dni, moze za kilka miesiecy. Nie mam miesiaczki, bo odstawilam tabletki wczesniejsze. Nie wiem, czy oplaca mi sie to brac...

Gość Paulinaxxx
Dostałaś tabletki na wywołanie?

Gość Katiiikaa
Nie. Po prostu dostalam kolejne inne tabletki - yaz - w celu zabezpieczenia.

Gość Paulinaxxx
Prawda jest taka,że nawet po wzięciu tych nowych tabletek i po ich odstawieniu znów możesz mieć problemy. Tabletki nie regulują tak naprawdę hormonów, regulują ale podczas brania, dostajesz wtedy krwawienia "sztucznego" które jest powodem spadku hormonów. A potem jak zechcesz je odstawić to możesz mieć taką samą sytuację z brakiem miesiączki, możesz ale nie musisz, może się też coś poprawić, ale gwarancji nie ma żadnej.

Gość Katiiikaa
Te nowe tabletki chce juz brac dlugo - o ile beda mi sluzyc. Jak radzicie - zaczac jesc czy poczekac na okres? Chodzi o to, ze panicznie boje sie ciazy z seksu w prezerwatywie i nie czuje sie z nia bezpieczna. A jak mam czekac na seks jeszcze kilka miesiecy to... Nie wyobrazam sobie tego. Miesiac jeszcze ujdzie..

Gość Paulinaxxx
Lekarz powinien najpierw dać coś na wywołanie tego okresu, nawet luteine, a dopiero jak okres się pojawi wziąć normalnie tabletkę pierwszego dnia lub piątego. Chyba że nawet ta luteina by Ci nie pomogła (w co wątpię) to dopiero wtedy brać tabletkę w obojętnie którym dniu cyklu. Tak to może organizm w końcu wróciłby do normy a Ty znowu z hormonami mu wyjeżdżasz i możesz mieć potem większe problemy niż teraz masz. Nie wiem czy chęć zabezpieczenia jest tego warta. Ale to Twój wybór. Pozdrawiam

Gość Paulinaxxx
Ja osobiście polecam wziąć coś na wywołanie, może będzie tak, że niedługo się miesiączka pojawi, a wtedy normalnie weźmiesz tą pierwszą tabletkę. To chyba najlepsze rozwiązanie.

Gość syczek
Paulinaxxx czy Ty aby nie lekarz?:) Kompetentne porady:)

Gość PlinkiPlonka
dokladnie ten sam problem mialam. rozwiodlam sie a maz byl bezpodny wiec nie bralam tabletek. potem kogos poznalam i okres mialam z wrazenia 4 razy w ciagu miesiaca. poszlam po tabletki ale nie wiedzialam kiedy wziac bo krwawilam raz na tydzien, wiec po prostu jak zobaczylam ze zaczynam krwawic wzielam tabletki... i jakos od 4 mcy nie jestem w ciazy... ja odczekalam tydzien, dokladnie 6 dni...

Gość gość
ale ona pisała,że nie ma miesiączki z tym ma problem, jakby miała wzięłaby normalnie. Niech zrobi tak jak pisała Paulinaxxx. Lepszej opcji nie widzę, a PlinkiPlonka nie zaszłaś w ciąże bo krwawienie miałaś i mogłaś wziąć tabletkę w pierwszy dzień krwawienia, a ona tego nie ma!

Gość PlinkiPlonka
tyleze jak krawaisz 4 razy w miesiacu,srednio raz na tydzien to raczej trudno powiedziec kiedy to miesiaczka a kiedy nie...

Gość Katiiikaa
Dobra, to wybiore sie za tydzien do gina. Wczesniej nie ma kiedy. A jak da mi cos na wywolanie i to przyjme, to zazwyczaj po ilu dniach pojawia sie krwawienie? Od razu?

Gość gość
Możesz dostać krwawienia w trakcie brania, albo po 10dniach i odstawiasz już luteine, a bierzesz w pierwszym dniu tabletkę. Jak tylko pojawi Ci się "okres":)