Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak urządzić małe mieszkanie dla 4 osób

Polecane posty

Gość gość

Muszę jeszcze się pomęczyć na 36 m2 Jeden pokój zajmuję ja i mąz, drugi dzieci 2 i 5 lat. Pokoje są małe, nie mam stołu przy którym możemy zjeść, mam ławę, ale dla syna jest juz za niska Większy pokój ma tak 4 x4 ( mniej więcej) mniejszy 3x4 ( nie chcę łózka pietrowego, bo to nie na moją psychikę) kuchnia - wielkośc kiosku ruchu, mieści sie mały stolik, siąda przy nim 2 osoby, ale dla dzieci nie dobry bo za wysoki. Myślałam by kupic naroznik i ławę z regulowaną wysokością, plus meblościanka i tyle. a do dzieci zmieszczą się 2 łóżka, szafa, regał i mają niewielka przestrzeń na zabawę.Fajne by było łóżko składane ( za moich czasów były półkotapczany) Cis podobnego znalazłam, ale drogie :/ A ja myślę, że za rok juz sie wyprowadzę i nie uśmiech mi się wydawac dużo pieniędzy teraz. macie jakies pomysły?

Gość gość
Skoro masz sie wyprowadzic to ja dalabym sobie teraz na luz i zbierala kase na urzadzenie nowego mieszkania,rok sie jeszcze przemeczcie

Gość gość
O kurcze to mój salon ma 40m ja nie wiem jak mozna zyc w takiej klitce

Gość gość
Tak, ale muszę cos zmienić, bo brak stołu doprowadza mnie do szału i zreszta mieszkanie w tej dziupli też, ale nie mam wyjścia.Muszę poczekać, chyba, że zamieszkam z teściami w duzym domu w małym mieście.To mi się nie uśmiecha :/

Gość D0mek
A może warto się zastanowić nad połączeniem większego pokoju z kuchnią? Zyskasz miejsce po ścianie i otworzy się wieksza przestrzeń.

Gość gość
To na dobrą sprawę kwestia tego jaki metraz mieszkania posiadasz oraz budżet. Wszystko da się odpowiednio zaaranżować,tutaj akurat w małych mieszkaniach polecam dać jasne kolory na ścianę oraz dobrac odpowiednie oświetlenie. Znajdziesz je na www.Goldsun-Lampy.pl

Gość gość
akurat nie jest to możliwe, bo na tej ścianie jest kuchenka gazowa i zlewozmywak, więc musiałaby być kapitalka i duuuży wkład finansowy.Tez o tym myślałam i to było by super rozwiązanie,ale niestety nie moge sie na to porywać. Sciany i tak mam jasne, meble jasne.

Gość gość
Przejdz sie do IKEI, u mnie maja gotowe aranzacje roznych powierzchni, ich rozwiazania dla malych pomieszczen sa genialne. No i mozna od razu zobaczyc jak sie w takiej przestrzeni czujesz, bo masz mozliwosc wejsc, usiasc na lozku, otworzyc szafki, itd.

Gość gość
Stół to podstawa. Żadne ławy. Są tanie zestawy stół plus krzesła. Po prostu wstaw do pokoju. Ja mam podobne mieszkanie i w dużym pokoju mieści się: stół do jedzenia, biurko pod komputer, fotel do czytania, dwie witryny, które służą jako biblioteczki, dwie komody, toaletka i składana sofa, która po rozłożeniu ma powierzchnię spania 160 cm. Szafę mam wielką w przedpokoju i w niej musi się wszystko zmieścić.

Gość gość
Proponuje taki rozkladany stol do jedzenia sprawdz na allegro

Gość Nowol
A jak jest kuchnia połączona z salonem to co polecacie? Zastanawiam się jak to najlepiej połączyć żeby wszystko do siebie pasowało.

Gość gość
od razu powiem, że da się, mimo, że wydaje się, że nie, trzeba tylko się postarać, poczytać albo pomóc sobie specjalistą ;-) Zobacz co piszą choćby tutaj http://news.o.pl/2014/08/11/perfect-space/ - może się przyda ;-)

Gość gość
Mebloscianka to najgorsze rozwiazanie zagospodarowania malej przestrzeni! po co ci te wszystkie polki i wystawki na krysztaly jak za PRL. Najlepiej kupic szafe i dwie komody, a polki przyczepic do sciany np nad komodami. Miejsca na ciuchy bedzie tyle samo, a zostanie jeszcze miejsce na rozkladany stolik przykrecony do sciany. Jesli nie chcesz lozka pietrowego to alternatywa jest lozko dzienne, ktore jest wielkosci pojedynczego, ale minimalnie wyzsze i materac wysuwa sie na noc z dolu lozka. Swietne rozwiazanie!

Gość matilda29
Miałam podobny problem, ale pomógł mi ten artykuł: http://news.o.pl/2014/08/11/perfect-space/ - dokładnie opisuje, jak sobie radzić, kiedy jest mały metraż, a oprócz samej aranżacji chce się jeszcze zadbać o klimat.

Gość gość
szkoda czasu i atłasu- jak mówi stare przysłowie, przecież jeszcze rok wytrzymasz

Gość gość
Ja też miałam podobny dylemat- czy remontować czy nie. Wyremontowałam i po roku się wyprowadziłam- więc Ci odradzam bo żałuję przedmiotów, których zabrać stamtąd nie mogę. Natomiast uważam, że musicie jeść razem przy jednym stole jak normalna rodzina. Tutaj masz rozwiązanie (galeria 2) http://firmament.com.pl/portfolio?id=9 jak dopasować stół do kuchni. :)

Gość gość
Wszelkie dekoracje rozplanuj na ścianach to nie będą zajmować miejsca. Kup jakiś obraz na płótnie od DCN Gallery, który optycznie powiększy pokój.

Gość gość
moje dzieci / 12 i 8/ lat mają pokój 3x3. i dają radę dwa łożka odzielne tzw. fotele rozkładane w dóch kątach pomiędzy nimi komoda inad nią półka na ksiązki do sufitu. z drugiej strony biurko małe i szafa do sufitu wąska i jeszcze pare półek na ścianach na książki i d**erele . dają rade nie jest żle. a "duży pokój '' 14 m 2 i jest naet stół 80x80x rozkładany dodatkowo z krzesłami kanapa szafa i tkomoda i telewizor na ścianie też jest miejsce . mamy jeszcze sypialnie 7m2 łóżko biurko i dwie komody. całe mieszkanie ma 47m2. J ajkoś żyjemy. Peewnie przydałoby się wiecej, ale nie ma za co.