Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka sobie żoneczka

Pomysł na schab z kurkami

Polecane posty

Gość taka sobie żoneczka

jutro mam uroczysty obiad i na danie główne wymyśliłam sobie schab z kurkami, którego nigdy w życiu nie jadłam i nigdy w życiu nie robiłam..więc proszę o poradę jak najlepiej przygotować..i jaka surówka/sałatka do tego by najlepiej pasowała?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
surówka: biała (najlepiej młoda) kapusta, cebula, marchewka, majonez, pieprz, sól, sok z cytryny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
do kurek znakomicie pasują buraki pod kazda postacia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja kiedyś coś takiego jadłam na "wykwintnym" obiedzie schab był duszony jako całość, pokrojony na porcje prawie na koniec w tym sosie, pamiętaj żeby nie solić samego schabu a dopiero sos po pokrojeniu schabu, mięso posolone w czasie gotowania bardzo twardnieje.Podany był z kluskami śląskimi i młodą marchewką (te paluszki marchewkowe) na masełku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taka sobie żoneczka
ok, a wykonanie ? jak by wyglądało może się orientujesz, bo opis bardzo mi się podoba.. schab udusić, upiec ? i na to kurki ? proszę o przepis sprawdzony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taka sobie żoneczka
i na czym go udusić ? a potem centralnie na talerz sos kurkowy ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
burak do kurek? Never ever, schab i kurki to wyższa półka niż mięso mielone do którego pasuje burak. Tu możesz podać surówkę z czerwonej kapusty( +cebula, sok z cytryny, koperek, ogórek starty na grubych oczkach kładziony warstwowo zalane sosem z przyprawami). Do sosów dobrze pasują surówki na śmietanie, lub mizeria. Generalnie na wykwintnym obiedzie możesz dać gościom dwie do wyboru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
no to chyba malo wiesz o kuchni skoro burak kojarzy ci sie tylko z mielonym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wydaje mi się że jeśli najpierw obsmażysz schab na ostrym ogniu (dosłownie przez minutę tylko skórkę, żeby w środku pozostał surowy) to zatrzymasz w mięsie aromat, później należy zalać go wodą tylko tyle aby przykryła mięso w szczelnym garnku i bez soli gotuj je do miękkości, w drugim garnku kurki w niewielkiej ilości wody, na koniec możesz zeszklić cebulkę i najlepiej ją zblenderować w odrobinie tego wywaru z mięsa lub z kurek, dodać do kurek. Dalej ja robię to tak, że dodaję słodką śmietankę 30% z zott bo jest najlepsza i zasmażkę ale tylko odrobinę np małą łyżkę mąki a tłuszczu tylko tyle żeby rozprowadzić tę mąkę. Trochę wywaru z mięsa (oczywiście bez szumowin). Możesz po ugotowaniu wyciągnąć kurki zrobić cały sos i zblenderować/zmiksowac go aby był gładki a kurki wrzucić z powrotem na sam koniec. Doprawiam taki sos solą i pieprzem świeżo zmielonym. Schab można wyjąć kiedy jest już miękki ale mięso jest w miarę zwarte nie może się rozchodzić, aha i nie zostawiaj do ostygnięcia bo szybko wysycha, musisz mieć duży i ostry nóż do pokrojenia na porcje- myślę że ok 2-2,5 cm na osobę, chyba że byłby bardzo wąski/cienki to wtedy większe porcje. I pokrojone plastry wrzuca się do sosu kurkowego, najlepiej w dużym płaskim garnku. Kurki większe pokrój, a te małe ładnie wyglądają więc pozostaw je całe. Każde mięso w sosie pasuje do klusek bardziej niż do ziemniaczków czy czegokolwiek...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jasne że nie tylko z mielonym, przyrządzam buraczki na różne sposoby ale powiedzmy sobie szczerze to trochę przaśny codzienny dodatek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dzięki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×