Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak przekonać rodziców do nie przyjęcia bierzmowania

Polecane posty

Gość gość

Chodzi o to, że jestem niewierząca, a "musze" wziąć bierzmo. Ojciec obojętny w temacie, bo on sam jest ateistą..w pewnym sensie (?) ale mama...jak jej powiedzieć, że nie chcę tego sakramentu, nie chcę siebie ani nikogo oszukiwać? zostałam zapisana przez księdza, nikt o tym nie wiedział, dopiero na spotkaniu się okazało, że ja także jestem... I drugie jakby pytanie: czy lepiej byłoby zostać przy tym sakramencie TYLKO wyłącznie w celu zawarcia późniejszego związku małżeńskiego? wolę myśleć o skutkach mojego działania, bo potem mogłabym żałować... w skrócie: czy da się wziąć ślub BEZ bierzma? z katolikiem z bierzmowaniem...albo ślub "jednostronny"czy cos takiego "katolik-ateista"? to by było najlepsze, ale najpierw trzeba przekonać rodziców do tego nie przyjmowania... przepraszam za taki bezsensowny tekst, ale się spiesze :>

Gość gość
Dziecko, zdecyduj się na coś. Albo jesteś wierząca - i przymujesz sakramenty. Albo jesteś niewierząca - i nie przyjmujesz. Po prostu. Nie chcesz bierzmowania, bo to hipokryzja, ale cyrk ze ślubem kościelnym już ci nie przeszkadza? no paranoja po prostu. Dorośnij. Dorosły człowiek podejmuje własne decyzje i nie kieruje się w życiu "co ludzie powiedzą"

Gość gość
aby wziąść slub koscielny musisz miec bierzmowanie to podstawowy wymóg. chyba ze ślub bierze tylko Twoj partner koscielny a ty tylko stoisz z nim przy oltarzy i nie skladasz przyciegi wtedy.

Gość gość
a ja wzięłam ślub kościelny bez bierzmowania - 500 zł dla proboszcza załatwiło sprawę!

Gość gość
powiedz wlasnie mamie,ze nie chcesz nikogo oszukiwwac i tyle, Bierzmowanie to "uwtierdzenie w wierze" - a ty sie pzreciez nie utwiedzasz, byloby to swietokradztwo, moze to ja przekona. A o slub sie nie martw. jesli sie nawrocisz, zdazysz byc bierzmowana w doroslym wieku.

Gość gość
po pierwsze trzeba chyba zdać jakieś egzaminy i mama ich chyba za ciebie nie zda, ani nie stanie za ciebie w kościele i nie będzie recytować wyznania wiary, po drugie taka z ciebie ateistka jak z koziej d.. trąba, skoro bierzmowanie ci przeszkadza, a ślub kościelny już nie.. jesteś małą hipokrytką i tyle, więc rób lepiej co mama każe, bo własnych poglądów to ty nie masz.. nie miałam bierzmowania i nigdy nie brałam nawet pod uwagę brania slubu kościelnego. albo jesteś katoliczką albo nie..

Gość gość
Gówniaro słuchaj rodziców, będziesz dorosła to wtedy będziesz mogła wydziwiać 😠

Gość gość
"Gówniaro słuchaj rodziców, będziesz dorosła to wtedy będziesz mogła wydziwiać"- ech, mniej więcej to usłyszałam od swoich rodziców. A że mojemu ojcu zdarzały się agresywne zachowania- sam nie był praktykującym katolikiem ale stał po stronie mamy- więc sobie odpuściłam wieczne jazdy w domu (w najlepszym wypadku). Oświadczyłam że robię to tylko i wyłącznie z przymusu, podeszłam do bierzmowania bez spowiedzi, nie poszłam do komunii, nic strasznego mi się nie stało. Teraz jestem żoną i matką- po ślubie cywilnym, dziecko nieochrzczone.

Gość gość
a co ci szkodzi przyjąc te bierzmowanie? poza tym zapewnie jestes jeszcze dzieciakiem z gimnazjum i nie masz nic do gadania

Gość gość
bez bierzmowania slubu nie dostaniesz, zresztą co Ci szkodzi w tym uczestniczyć, nic nie tarcisz, a moze w przyszłosci cos dzieki temu zyskasz ;)

Gość gość
jak to "nic nie traci"? a honor? a wolność?

Gość gość
zakłamane p.i.z.d.y zrobią największe świństwo, byleby w białej sukience przelecieć przez kościół, a potem zdjęcia na fejsa powrzucać!

Gość gość
przynajmniej maja jakas rekompensate za to, ze musialy cale dziecinstwo i mlodosc chodzic do kosciola, na religie i wysluchiwac tych farmazownow.

Gość gość
Wolności jako dziecko pod opieką rodziców i tak nie miałam, więc nie było co tracić, a co do honoru- nikomu nie ściemniałam więc nie wiem z czym problem. Ksiądz mnie nie pytał przed bierzmowaniem czy chcę przystąpić, tylko czy przystąpię. A nie rozumiem jaką rekompensatą niby byłaby biała kiecka w czasie ślubu w instytucji której nie uznaję... że dekoracje ładne? Niektóre kościoły to koszmarki, za to salę w USC mamy całkiem elegancką.

Gość gość
gość przynajmniej maja jakas rekompensate za to, ze musialy cale dziecinstwo i mlodosc chodzic do kosciola, na religie i wysluchiwac tych farmazownow. xxxxxxxxxxxxxxx to "w nagrodę" za to mogą sobie poudawać dziewicę w białym welonie przed ołtarzem? a gdzie wiara w tym wszystkim? aż tak wszyscy jesteście zakłamani?