Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maryliga

swędzenie miejsc intymnych co miesiąc

Polecane posty

Gość maryliga

Nigdy nie mialam takich przypadłości. Dbam o higienę intymną. Problemy zaczęły się odkąd postanowilam zacząć brać tabletki anty... Ginekolog powiedzial,że to niemożliwe, ale wyczytłam,że hormony mogą się przyczyniać do swędzenia... Przepisywał mi róźne leki, antybiotyki też, miałam robiony wymaz z pochwy, wykryto drobne bakterie, grzybów, czy innych chorób nie. Co miesiąc czułam,że "się zaczyna" i smarowałam się przez parę dni maścią Clotrimazolum. Pomagało. Jednak stało się do męczące, postanowiłam zmienić tabletki,a gdy to nie pomogło przestalam je brać. Nie biorę już drugi miesiac , a swędzenie nadal się pojawia, tzn znowu "czuję" że się zbliża, swędzi leciutko, wkracza Clotrimazolum i przestaje po paru dniach, ale czy to w końcu minie? Może organizm musi przyzwyczaić się i oczyścić z hormonów , ale jak długo...

Gość gość
Hormonów już dawno nie ma w Twoim organizmie. Z jakiegoś powodu zmienia Ci się ph w pochwie i tyle. Zwróć uwagę czy to pojawia się w tym samym momencie cyklu.

Gość gość
to od hormonow gdy zmienia sie cykl. ja tak mialam ,minelo . Najpierw mialam swedzenie przed okresem i mijalo wraz z nadejsciem . Potem mi sie robilo przed owulacja ( dziwne). Smieszne , ale wiedzialam kiedy nadchodzi . I dodam ,ze wymaz ok.Teraz minelo calkowicie . Ale wiem ,ze niektore kobiety tak maja . Mi sie pojawilo samo z siebie , mialam przez kilka miesiecy i minelo.

Gość gość
Jest to zacheta do bzykania

Gość patryszok23
ja miałam podobnie jak brałam pigułki właśnie (także miałam częste infekcje pochwy wtedy) bo przy anty zmienia się stężenie hormonów i to wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mikroflory pochwy - u mnie ustało jak zaczęłam provag brać - to probiotyk doustny, który ma zapobiegać infekcjom. Ty może powinnaś też teraz probiotyki sobie brać lub stosować, dopochwowe działają miejscowo i szybko - więc jak na noc sobie będziesz aplikować np. taki invag to ci pomoże dbać o prawidłowe pH pochwy i tym samym pozbędziesz się tego dyskomfortu. Używaj także do mycia dobrego płynu typu np. lactacyd bo on zawiera kwas mlekowy

Gość Ninka900
Powtórnie zrób wymaz, oprócz pochwy zrób również wymaz z odbytu i cewki moczowej, może cały czas masz niedoleczoną grzybicę stąd to swędzenie. Powinnaś stosować probiotyki, jeżeli okaże się że problem nie dotyczy tylko układu płciowego zacznij zażywać provag, ponieważ ochrania on również pęcherz moczowy i układ pokarmowy przed infekcjami. Nie możesz cały czas stosować maści przeciwgrzybiczej! Do mycia okolic intymnych stosuj płyn z kwasem mlekowym.

Gość maryliga
Dziękuję za wpisy. To na pewno od tabletek, bo zaczęło się wraz z ich braniem... Noszę bawełnianą bieliznę, dbam, o higienę, partner ten sam. Stosowałam Trivagin i Lacibios Feminę podczas brania tabletek, też nie pomagało. Teraz tabletek nie biorę, a swędzenie nadal mam. Ale dopiero miną 2 mc jak je odstawilam. Swędzenie pojawia się mniej więcej w połowie cyklu.

Gość maryliga
15.09.13 gość to od hormonow gdy zmienia sie cykl. ja tak mialam ,minelo . Najpierw mialam swedzenie przed okresem i mijalo wraz z nadejsciem . Potem mi sie robilo przed owulacja ( dziwne). Smieszne , ale wiedzialam kiedy nadchodzi . I dodam ,ze wymaz ok.Teraz minelo calkowicie . Ale wiem ,ze niektore kobiety tak maja . Mi sie pojawilo samo z siebie , mialam przez kilka miesiecy i minelo. I tak samo z siebie minęło czy coś brałaś? U mne tryb życia, partner, nic się nie zmieniło, a swędzenie pojawiło się już po 1 mc brania tabletek, dodatkowo podobno hormony mogą się do tego przyczyniać, więc uważam, że to z powodu antykoncepcji... Przestalam brać tabletki, miałam nadzieję, że swędzenie minie,,,, Może minie, ale organizm musi się przyzwyczaić...?

Gość gość
w drugiej połowie cyklu wzrasta poziom progesteronu i jesteśmy bardziej podatne na infekcje-wtedy właśnie dopada Cię swędznie, być może jest to grzybica którą zaleczasz clotrimazolum /ale wtedy powinna wyjść w badaniach-czy napewno robiłaś je w odstępie od stosowania tej maści?/. Napewno hormony predysponują do infekcji-nie ma wątpliwości-dobrze że przestałaś je stosować.Powinnaśsobie zrobić kurację dobrym probitykiem-ale może tym razem dopochwowo a na codzień stosuj do msarowania provag żel-on wspomaga działanie probiotyku i zawiera kwas mlekowy.też używam-to nie jest lek więc można go stosować bez ogranizczeń-w przeciwieństwie do clotrimazolum.pozdr

Gość maryliga
Dzięki :-) Badanie w laboratorium, wymaz z pochwy robiłam po leczeniu, wyszła tylko infekcja, grzybów i nic innego nie stwierdzono. Teraz zaczęłam brać Trivagin (znowu, bo wcześniej brtałam z przerwami, skoro i tak nie pomagał..). Co polecacie dopochwowo czy np Gynalgin lub Clotrimazolum dopochwowo czy tylko jakiś probiotyk dopochwowy, ale jaki? Vaginal chyba nie jest typowym probiotykiem?

Gość maryliga
Skoro biorę Trivagin doustnie to czy trzeba coś dopochwowo? Bo raz mi w aptece farmaceutka powiedziała,że nie, że działanie jest takie samo, jak się bierze doustny to dopochwowego nie trzeba...

Gość Gośka26
Na mnie najlepiej działają probiotyki dopochwowe, ostatnio stosowałam invag, 7-kapsułek wystarczy by odbudować i wzmocnić mikroflorę. Efekty leczenia są już odczuwalne po 2-3 dniach, stosuje go zarówno profilaktycznie jak po leczeniu antybiotykiem, po basenie, po siłowni, w podróży.

Gość gosiaaa85
możesz się zaopatrzyć w jakiś środek dopochwowy i na świąd dobry jest provag żel, mam nadzieję że te objawy Ci przejdą, bo takie swędzenie na dłuższą metę jest uciążliwe

Gość Mariolka2888
U mnie swędzenie pojawiało się po okresie, prawdopodobnie ze względu na to że bakterie kwasu mlekowego były wypłukiwane wraz z krwią miesiączkową, oprócz probiotyku stosowałam provag żel, który sprawdza się w łagodzeniu podrażnień. Stosuje go do dziś dnia np. po goleniu, po basenie, przed stosunkiem.

Gość gość
Kobiety stosujące antykoncepcje hormonalna są bardziej narażone na infekcje. myślę, że warto wtedy profilaktycznie stosować probiotyki ginekologiczne, np. provag doustny. ja własnie w ten sposób pozbyłam się problemu z nawracającymi infekcjami.