Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Westa i Hestia

podwyższone MCHC w ciąży

Polecane posty

Gość Westa i Hestia

Dziewczyny, miała któraś z Was jak w temacie? Jakie są zagrożenia z tym związane (szczególnie dla dzidziusia)? Jakie leki się przyjmuje? Wizytę mam dopiero na przyszły tydzień - także chętnie przedtem zasięgnę opinii;)

Gość gość
Ile masz te mchc? Radze isc do lab.i kazac powtorzyc wynik,bo podwyzszone mchc swiadczy o blednie wykonanej morfologii przez aparat. Mchc to zwykly parametr wyliczany przez aparat i ma wlasnie zwrocic uwage na wlasciwa prace aparatu. Nie powinnas otrzymac wyniku z podwyzszonym mchc.

Gość gość
Dodam ci na uspokojenie,ze.MCHC to wartosc hemoglobiny dzielona przez wartosc hematokrytu. Aparat wykonuje to dzialanie i podaje wydruk a wiec ktorys z parametrow,albo hemoglobina albo hematokryt sa przez.aparat zawyzane/obnizane. Owszem sa jednostki chorobowe w ktorych mchc bedzie podwyzszone,ale jest to tak rzadko,ze.zdarza sie raczej w jakis specjalistycznych poradniach hematologicznych. Pierwsza i glowna przyczyna jest wlasnie blad aparatu.

Gość Westa i Hestia
hematokryt i hemoglobinę mam w normie - ale wynik dzielenia daje właśnie tą moją wartość mchc poza normą (norma do 36,9 - ja mam 37,6 ); także to nie jest żaden błąd...

Gość gość
Hgb lub hct zanizone lub zawyzone przez aparat a nie ponizej/powyzej normy. To sa 2 odrebne rzeczy.

Gość gość
Na pracown hematologii spedzilam ok.roku wykonujac dziennie ok.250 morfologii wiec wiem co pisze. Jak mchc wychodzilo do d**y to pierwsze co to trzeba bylo puscic kontrole. Jak bylo ok.to np. Winna byla probka-hemoliza. Ciezko leciala ci krew przy pobraniu?tzn. Dlugo sie pobierala?cos sie przytykalo? Nie moglismy wydac wyniku z podwyzszonym mchc. Jakby tski wynik dostal lekarz,ktory by sie znal na rzeczy (niestety rzadko sie znaja)to od razu by skoczyl z morda do osoby ktora sie podstemplowala.

Gość Westa i Hestia
okej - czyli lepiej powtórzyć żeby wykluczyć błąd - dzięki;)

Gość gość
Tak,a najlepiej zaniesc wynik i powiedziec, zeby sie mu przyjrzeli :P powinni powtorzyc morfologie z tej samej probki,jak jeszcze maja,albo pobrac krew i zrobic druga,za darmo. u nas od szefowych mozna bylo dostac niezla zjebke,jak natrafily na wlasnie taki puszczony wynik. Ty nie powinnas placic za blad laboratorium.

Gość Westa i Hestia
gdyby nie Twój głos eksperta, to człowiek nawet by nie wiedział, że takie rzeczy mogą się zdarzać:)

Gość gość
Wiesz,nie zdziw sie jak nie beda sie chcieli przyznac do bledu. Bo kto to lubi robic:) ale mozesz powiedziec,jakby mowili,ze tak wyszlo i nie ma co sie przejmowac,ze masz w rodzinie diagnoste laboratoryjnego,czy tam analityka, i ci powiedzial,ze nie mozna wydac wyniku z takim mchc. Nas cale studia wyczulali na ten parametr. Bo na prawde,jak komputer wytluszcza,ze jest podwyzszone i to sie przeoczy to porzadnie daje sie d**y ;)

Gość gość
MCV 90,1 fl MCH 33 pg podwyższone MCHC 36,6 g/dl Czy wynik może być spowodowany tym, że było mi bardzo słabo bo długo czekałam na pobranie na czczo i nie piłam wody?