Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

decyzja o dziecku

Polecane posty

Gość gość

chce się tym podzielić pomimo że pewnie wiele osób mnie skrytykuje ale musze o tym chociażby popisać a nie bardzo mam z kim bo rodzinie i znajomym sie nie przyznam:) w każdym razie podjęliśmy ostatnio z narzeczonym decyzje o dziecku, niby nic ale fakt że jesteśmy narzeczeństwem od miesiąca a ślub planujemy najwcześniej za rok oraz że ja jeszcze studiuje może szokować. W każdym razie stwierdziliśmy że zawsze jest coś co przeszkadza w posiadaniu dziecka i że teraz jest jeden z najlepszych momentów. Stresuje mnie jedynie to że czas na zajście daliśmy sobie 3 cykle tak aby dzieciątko urodziło się w wakacje i żebym miała dla niego jeszcze przynajmniej 2 miesiące:)i to że mamy tylko 3 próby( jedna już za nami i czekamy na wynik) jest troche stresujące:) co o tym myslicie?

Gość gość
że nas to nie interesuje

Gość gość
moze jednak kogos zainteresuje :)

Gość gość
że to bez sensu. Nie wiesz jeszcze jakim.obciążeniem jest malutkie dziecko.i jak trudno będzie ci pogodzić studia i macierzyństwo. Ile czeka cię bezsennych nocy o których będziesz musiała iść na uczelnie. Sg mnie lepiej poczekać, wziąć ślub a dziecko jak się obronisz

Gość gość
Po pierwsze planuje sz ze znajdziesz i urodzisz na wakacje po się dziś z dwa miesiące a potem co??? Pozatym ja tez planowalam tak jak ty i co zaszlam w 2 cyklu wszystko ok a od 14 tyg ciazy problemy i jestem juz 11 tyg przywiazana do lozka. Nie zaplanujesz przebiegu ciazy byc moze bedziesz musiala lezec jak ja czego ci nie zycze oczywiscievale wez to pod uwage wtedy zycie ci sie zmieni o 180 stopni. Leze moge tylko do wc wstac i szybki prysznic. Mam cudowna tesciowa ktora w tym czasdie zajmuje sie domem bo nawert nie moge wstac obiad ugotowac a maz w pracy. I wszyscy musieli sie przestawic zeby pomoc w domu i sie mna zajac tak naprawde.

Gość autorka topiku09
a dziecko z pracą łatwiej pogodzić?? bo mi się wydaje że też nie:) a jak już bedzie to trzeba będzie sobie radzić i tyle.. Nie martwie się o naukę, raczej sie szybko ucze i jestem zorganizowana. A teraz mnie nie ma 5 godz w domu a nie ponad 8..

Gość autorka topiku09
"Po pierwsze planuje sz ze znajdziesz i urodzisz na wakacje po się dziś z dwa miesiące a potem co??? Pozatym ja tez planowalam tak jak ty i co zaszlam w 2 cyklu wszystko ok a od 14 tyg ciazy problemy i jestem juz 11 tyg przywiazana do lozka." wiem że tak też się może wydarzyć nie tylko teraz ale też w przyszłości.. Jak tak bedzie to bede zmuszona wziasc dziekanke... Po dwóch miesiącach dzieckiem zajmowała by się babcia lub ciocia na te 5-6 godz kiedy ja jestem na uczelni.

Gość gość
jeśliesteś pracownica należy ci się l4 i macierzyńskie jako studentka nie masz nic

Gość autorka topiku09
jeśliesteś pracownica należy ci się l4 i macierzyńskie jako studentka nie masz nic- wiem to jest wlasciwie jedyne przeciw. Ale dostaje tez troche kasy z uczelni bo u mnie w domu pracuje tylko tata. I to jest kasa którą mam praktycznie pewną do konca studiów, dlatego tez narazie ślubu nie bedzie.

Gość gość
na słowo "dzieciątko" gryzę bez ostrzeżenia.

Gość gość
Ale dostaje tez troche kasy z uczelni bo u mnie w domu pracuje tylko tata. I to jest kasa którą mam praktycznie pewną do konca studiów, dlatego tez narazie ślubu nie bedzie. xxx Ile dostajesz z uczelni? Orzeszki na 1 osobę. Ale jasne, słodki dzidziulek jest fajniejszy od stabilizacji finansowej, a koleżanki z MOPSu zrozumieją.

Gość gość
Ja tez jestem młoda bo mam 22 lata i jestem w połowie ciąży ale uswiadom sobie ile kosztuje dziecko to studnia bez DNA:-) sama wyprawia to ogromne koszty mówisz ze masz kasę z uczelni zapewne nawet na papmpersy nie wystarczy, poza tym zdobadz najpierw zawod szkole bo przy dziecku juz nie będzie tak kolorowo babcia z nim zostanie ale później zamiast się uczyć ty bedIesz musiała się tym zająć. I co dasz temu dziecku bez szkoły i kasy? Pojdziesz po zasiłek i będziesz liczyć kazdfy grosz? Rozumiem twoja decyzje o dziecku mimo młodego wieku bo sama podjęła ja świadomie ale z mała różnica. Maz zarabia bardzo dobrze ja skończył am dobra szkole mam umowę o prace przysługuje mi l4 i wychowawczy później tez wrócę do pracy poza tym byliśmy dwa lata za granica gdzie kończył am studia i pracowalismy wiec w razie czego sporo tez mamy odłożone.

Gość gość
moim zd to nie jest własciwy czas na dziecko. po co sie tak spieszysz? do czego? dlaczego zaczynasz wszystko od tyłu? skończ studia, znajdź pracę, mieszkanie, weź ślub i potem bedzie czas na dziecko.

Gość autorka topiku09
zanim skończe studia, znajde pracę mieszkanie będę koło 30. I może gdybym chciała mieć maks jedno dziecko było by to zadowalające ale ja marze o co najmniej 3 :P Mój M także dobrze zarabia i w chwili obecnej mamy 3 tysiące miesięcznie na czysto po odliczeniu mieszkania i opłat. Poza tym wiem że jak osiągnę sukcesy w pracy to będę się obawiała ciąży, o to że potem nie będzie gdzie wrócić.

Gość gość
wlasciwie ja na studiach tez zostalam mama tyle ze w wyniku wpadki ale wszystko sie ułozylo.. tez nie bylo problemow finansowych, teraz juz jestem po studiach, odbywam staż i planujemy z mezem kolejne dziecko ale celowo bym się nie wpakowała w dziecko na studiach.. Teraz mi przysługuje L4 i macierzynski jak ktos juz wspomnial a wtedy musialam liczyc na pomoc rodziny

Gość gość
To ile masz lat??

Gość autorka topiku09
w przyszłym miesiacu koncze 23 lata, zostały mi jeszcze 2 lata studiów. Narzeczony jest 2 lata starszy i pracuje od roku.

Gość gość
moim zdaniem to trochę nieodpowiedzialne - planujesz sobie dziecko, rodzina nic nie wie a już myślisz, że babcia będzie Ci je niańczyć? a skąd pewność, że będzie chciała? rozumiem gdyby sama zaproponowała, ale nie można planować za kogoś i organizować mu życia... poza tym skoro macie z narzeczonym stabilną sytuację finansową to ok, ale mimo wszystko poczekałabym do końca studiów...

Gość autorka topiku09
napewno nie bede wymagac od mojej mamy tego aby opiekowala sie dzieckiem ale znajac ją sama to zaproponuje i bedzie chciala tym bardziej ze nie pracuje i czasami jej sie poprostu troche nudzi :) no ale jak by byla sytuacja ze nie pomoze to bedzie trzeba zacisnąć pase i wynająć opiekunkę. Nawet jak odpadnie tysiak to 2 kawałki na samo wyżywienie i pampersy to nie jest znowu tak mało

Gość gość
autorko no nie wiem, ja mam trochę więcej "na rękę" po odliczeniu opłat i uwierz mi, że 2 tys przy noworodku to mało na 3 osoby... przykładowo: mój syn ma AZS i bardzo szybko się odparza - może używać tylko pieluszek Pampers (ok. 200zł na miesiąc), tak samo chusteczek (ok. 50zł/m-c), kąpać go musimy w emolientach (Emolium ok 100zł/m-c + krem ok 35zł/m-c), do tego dochodzi u nas mleko modyfikowane (mały pije Nan, ok 80-100zł/m-c) + oczywiście jedzenie, owoce, jogurty, przekąski, jakieś ubranka bo maluchy szybko wyrastają, wydatków jest masa i lekką ręką idzie 800-1000zł na samo dziecko na podstawowe rzeczy... Ogólnie na wyprawkę już trzeba liczyć koło 4tys... a pamiętaj, że w najbliższym czasie przez minimum 2 lata nie pójdziesz do pracy, bo będziesz studiować (chyba, że znalazłabyś pracę choćby na pół etatu i poszła na studia zaoczne). Ja rozumiem potrzebę, sama zaszłam w ciążę od razu po studiach (ale skończonych), dostałam fajną pracę ale niestety - ciąża zagrożona, więc nie mogłam jej podjąć, całą ciążę przeleżałam w łóżku... na szczęście mąż jest w stanie utrzymać rodzinę i mimo, że dziecko ma już rok to ja jeszcze nie muszę iść do pracy i chcę poczekać jeszcze jeden rok... Zastanów się dobrze, bo jesteś młoda i masz jeszcze trochę czasu a dziecko to ogromna odpowiedzialność a także ogromny czas jaki trzeba mu poświęcić. wiem, że wydaje Ci się, ze lekką ręką zostawisz 2-miesięczne maleństwo babci ale wierz mi - nie będzie tak. będziesz jechała na uczelnie ze łzami w oczach, a taki maluch jeszcze potrzebuje pełnoetatowej mamy... przemyślcie bardzo dokładnie tą decyzję, bo może być Wam strasznie ciężko, a przecież równie dobrze mogłabyś zajść w ciążę za 2 lata po studiach, zawsze już mając papier.

Gość gość
a przecież równie dobrze mogłabyś zajść w ciążę za 2 lata po studiach, zawsze już mając papier. xxx Porada z d**y. Twój przykład pokazuje, że masz papier, ale do pracy nie poszłas ani nie chcesz jeszcze przez rok iśc, a na wszytskich tyra mąż.

Gość gość
nie poszłam i nie chcę bo mogę, bo mąż wystarczająco dużo zarabia, ale gdybym musiała to miałabym studia i możliwość pójścia do pracy a autorka tego nie ma, będzie miała niedokończone studia i tyle... a mam wiele znajomych, które przez ciążę zawaliły studia i musiały kończyć je po latach - a nie było to proste przy dziecku...