Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czworakowanie a raczkowanie

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny jaka jest różnica ??? Najpierw niemowlę zaczyna czworakować a potem raczkować, czy tak ?

Gość gość
czworakowanie to to samo, co raczkowanie

Gość gość
zasadnicza:) czworakuje dziecko ok 12 miesiąca życia na stopach i dłoniach (nie kolanach!) raczkowanie odbywa się na kolanach (wceśniej niż cworakowanie). pozdrawiam

Gość gość
A jak chodzisz na czworakach to znaczy że na dłoniach i stopach? Raczej na kolanach i dłoniach, prawda? Raczkowanie to czworakowanie inaczej.

Gość gość
Raczkowaniem większość rodziców nazywa czworakowanie. Czytałam dziś (bo też szukałam różnic). I wyszło, że w rzeczywistości raczkowanie to poruszanie się dziecka do tylu, np. odpychanie się rączkami nawet, jeżli lezy na brzuchu. A czworakowanie jest wtedy, kiedy dziecko idzie do przodu wykonując ruchy naprzemienne: ręka, noga, ręka, noga. To jest czworakowanie. Tylko właśnie większosć osób nazywa czworakowanie raczkowaniem. A dziecko najczęściej najpierw porusza się do tyłu, pełza itp. a dopiero potem czworakuje. Mój synek właśnie zaczął czworakować... idzie ręka, noga, ręka, noga. Jak gdzieś znajdę to, co czytała dziś, to wrzucę.

Gość gość
gość z 20.37 skopiowałaś z gazeta pl??? :)

Gość gość
Mam: kilka cytatów: --- " 3. KROK Raczkowanie i czworakowanie Kiedy malec umie już odpychać się rączkami i przesuwać do tyłu, to znaczy, że raczkuje. Jest to przygotowanie do czworakowania, czyli przemieszczania się w przód na kolankach i dłoniach. Czworakowanie powinno być skoordynowane i naprzemienne (, a nie obie rączki czy nóżki razem, skacząc jak żabka). Na tym etapie smyk uczy się utrzymywać równowagę, orientować w przestrzeni i wyczuwać odległość.Ten etap to nie tylko trening wzmacniający nadgarstki, barki, biodra i kręgosłup, ale też gimnastyka dla... mózgu." ---- " Znaczenie czworakowania Czworakowanie przez niektórych rodziców nazywane raczkowaniem jest dużym krokiem milowym rozwoju dziecka przed osiągnięciem umiejętności chodzenia. Jest etapem przejściowym pomiędzy samodzielnym siedzeniem a staniem i chodzeniem. Czworakowanie jest bardzo ważnym etapem prawidłowego rozwoju dziecka.Pominięcie tego etapu może nieść za sobą niekorzystne konsekwencje!!! (..) Czworakowanie ma też swoją niezwykle ważną funkcję w rozwoju mózgu dziecka. Naprzemienny ruch rączek i nóżek (prawa rączka - lewa nóżka, lewa rączka - prawa nóżka) stanowi podwaliny dla rozwoju prawidłowej koordynacji" Znalazłam też artykuł, w którym na przemian używano słów raczkowanie i czworakowanie. Czworakowanie przez niektórych rodziców nazywane raczkowaniem jest dużym krokiem milowym rozwoju dziecka przed osiągnięciem umiejętności chodzenia. Jest etapem przejściowym pomiędzy samodzielnym siedzeniem a staniem i chodzeniem.

Gość gość
"gość z 20.37 skopiowałaś z gazeta pl??? usmiech.gif" tak :)

Gość gość
gość z 20:53 - dziękuję ! :)

Gość gość
Ci mi się pomieszało, dwa razy wkleiłam. No mniejsza z tym.. w każdym razie synek od dawna obracał się wokół własnej osi, poruszał się do tyłu.. ostatnio "szedł" do przody właśnie na żabkę.. podrzucał dwie nogi z pupą i upadał na klatkę piersiową i znów.. podrzut pupy i do przodu ;) W piątek skończył 8 miesięcy, w sobotę wieczorek przez może pół metra poszedł na czworakach. W niedzielę nic, a dziś zaczął ćwiczyć i jak chce to pomału, nieporadnie czworakuje.

Gość gość
no właśnie.. ona chyba ma cos z głową.. w końcu raki chodzą do tyłu.. ;)

Gość Asik mama dwójki
Dziewczyny czy wy macie z tym czworakowaniem? ?? Przecież od zawsze było raczkowanie to po co to zmieniać? ?? Zaczął raczkowanie do tylu dzisiaj a dwa dni kończy 6miesięcy . . A do koleżanki wyżej. Raki chodzą do tyłu gdy są w zagrożeniu a tak normalnie się przemieszczają lol

Gość gosc

Słownik języka polskiego PWN
raczkować:
'1. «o niemowlętach: przesuwać się jednocześnie na rękach i kolanach»
2. pot. «rozpoczynać jakąś działalność, nie mając w niej doświadczenia»'