Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość macierzynski ile wyniesie

Ktos umie mi wyliczyc zasiłek macierzyski

Polecane posty

1 kwietnia zostałam zatrudniona (pracodawca wiedział o ciaży) po 3 miesiącech poszłam na L4(to był jakos 28 tydzień). Termin porodu mam na 10 października. Pracowałam na umowę o prace od razu za kwote 1200 netto co daje 1681 brutto(chyba ale na pewno dostawałam na reke 1200) Ile będę dostawac po porodzie?

Gość gość
1200 zł

Gość gość
czekaj ale idziesz na roczny ? to nie 1200 zł tylko 80% z tej kwoty

Gość Przyszła mama na paźdz 2013
A to się nie liczy inaczej? bo mi koleżanka cos powiedziała ze skoro przepracuje 6 miesięcy to zasiłek liczy się od 12 miesięcy czyli tamte miesiące jako dochód 0 wiec to wyjdzie cos kolo 600....niestety wcześniej pracowałam na gebe :O-takie polskie prawo...

Sorry to ja autorka tylko nie zmieniłam pseudo.

up

Gość gość
Nie masz ZUSu w swojej wsi?

Mam ale dzwoniłam tam i oni mi nie powiedzieli nic konkretnego-termin porodu mam dopiero na październik(jest wrzesień) a baba w ogóle nie mogła czegos w komputerze odszukać :O

nikt nie pomoze?

Gość gość
mam podoba sytuacje i tez nie wiem ile moge sie spodziewac

Gość gość
Bedzie brany dochód z okresu ktory przepracowalas. Dostaniesz 80% swojej aktualnej pensji. Jest to powiązane z dochodem utraconym, ale ja bym sie raczej tym nie przejmowala. Nawet jak byś pracowała miesiac przed porodem to dostalabys 80% z tego co zrobiłas przez ten jeden przepracowany miesiac.

Gość gość
ok dzieki, czyli to jest liczone pi razy drzwi 80 procent z tych 1200 przez rok od porodu( na roczny zamierzam isc) kwota bedzie taka sama niezaleznie czy przepracowalam 6miesiecy czy np 9miesiecy? poprostu bedzie srednia z tych przepracowanych miesiecy?

Gość gość
ja przed ciaza pracowalam 8 miesiecy(wczesniej wcale). Za kwote 1181 netto co daje 1600 brutto. czyli zasilek bedzie naliczany(urodzilam tydzien temu) tylko z tych 8 miesiecy czy z 12. jak to sie liczy? nie ma na forum zadnej mamy ktora nie przepracowala roku? ile wtedy sie dostaje?

Gość gość
Liczą ci albo z ostatnich 12 miesiecy albo, jeżeli nie pracowałaś pełnych 12 miesięcy z okresów składkowych czytaj tylko z tych miesiecy które pracowałaś.

Gość gość
Czyli jak pracowałam 8 miesięcy każdy po 1181 zł to coś koło tego dostane przez rok w kwocie 1181x80%? =to daje cos ponad 900 miesięcznie tak?

Gość gość
nie znam się bo mam duże dzieciaki ale ci podbije

Gość gość
tak to mniej więcej wygląda a tu masz infolinię do zus i napewno sie komputery nie zawieszają 22 560 16 00 zasze bardzo miła obsługa odpowiadaja na kazde pytania

Gość gość
liczy się średnia z miesięcy przepracowanych. Jeśli nie ma roku to np z 6 miesięcy. Ale to nie jest tak że zliczasz srednie wynagrodzenie z np 6 miesięcy i dzielisz je przez 12. Tylko poprostu średnia z 6 miesięcy i wychodzi ci tyle samo. Wisomo że bedzie sie to troche róznic, bo zus wypłaca za dniówke czyli jak masz w miesiacu mniej dni to masz mniej ajk wiecej to wiecej

Gość gość
dziekuje bardzo za odpowiedzi:)