Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sally  Brown

kiedy chrzciny

Polecane posty

Gość Sally  Brown

jakie macie doświadczenia? w jakim wieku najlepiej ochrzcić dziecko? ja mam pomysł, żeby chrzciny zrobić w święta Bożego Narodzenia, mój syn będzie miał wtedy 5 miesięcy, zastanawiam się, czy to dobry moment i czy chrzciny w grudniu nie będą się wiązały z większym ryzykiem zachorowania?

Gość gość
Najlepiej w wieku 33 lat.

Gość gość
jak najmniejsze dziecko bo przesypia cala msze

Gość gość
taaa, najlepiej caly grudzien trzymaj go w zamknieciu w domu bo sie moze przeziebic...

Gość Agata_ooo_ooo_ooo
urodziłam córę w połowie lipca i zamierzamy ochrzcić wlasnie na Szczepana (26 grudnia dla niewtajemniczonych) małą ubiorę przede wszystkim ciepło a nie w jakies ciule tiule. Są fajne białe kombinezony na polarze + spiochy, body. W mojej parafii najwięcej dzieci chrzci się wlaśnie w drugi dzień świąt bożonarodzeniowych

Gość gość
ja powiem tak: synek urodził się 24.01 chrzciny były 14.04 najchętniej robiłabym jeszcze szybciej, ale chrzestna z WB (nie ze względu na kasę) musiała przylecieć, patrzyliśmy w jakim okresie ma najtańsze bilety. Moja mama chrzciła mnie właśnie na święta Bożego Narodzenia a urodziłam się 2.11. :)

Gość gość
ja chrzcilam w BNarodzenie, syn mial wtedy 2,5 m-ca i przespal cała mszę:)

Gość gość
sorry, pomylilam sie, mial 1,5 m-ca:)

Gość gość
Mój synek ma już roczek ale bd chyba robić za rok bo zależy mi żeby było ciepło żeby zrobić chrzciny na powietrzu

Gość gość
ja akurat organizowałam w czerwcu, ale z doświadczenia powiem tyle, że dziecko powinno skończyć 3 miesiące. U nas tak było i to zupełnie przez przypadek:) teraz sobie bardzo to chwalę. Przede wszystkim dlatego, że już dobrze poznałam synka, wiedziałam jak ma ułożony dzień, znałam jego charkater, wiedziałam jak reaguje. U nas zadziałała magia 3 miesiąca, gdzie zniknęły kolki. Poza tym ja doszłam już całkiem do siebie, jadłam już wszystko. Syn nie przespał ani minuty na mszy, tak był zafascynowany widokiem nowego miejsca:) Imprezę wspominam super i wiem, że gdybym chrzciła go wcześniej to byłaby dla mnie masakra, ale może też dlatego, że przez ok 2 miesiące miałam trochę depresję poporodową. Miesiąc nie ma znaczenia.

Gość gość
Im szybciej tym lepiej

Gość gość
Najlepiej nie chrzcić w ogóle!!! Dziecko, jak będzie starsze samo zdecyduje.. chce być katolikiem, czy nie!

mój synek bardzo mało śpi w dzień, więc rada, że im wcześniej tym lepiej w moim wypadku chyba nie ma zastosowania, bo i tak nie prześpi mszy. z Waszych wypowiedzi widzę, że grudniowe chrzciny to nie jest zły pomysł, więc chyba tej wersji będę się trzymać.

Gość PaniGruszka
Córka urodziła się 21 lutego chrzest 18 czerwca

Gość PaniGruszka
Dodam tylko ze ma mszy było w sumie 12 dzieci do chrztu .Wszystkie dzieciaczki ładnie spały w wózkach .

Gość gość
przyznajcie się od razu, ze chodzi o to, żeby było taniej - święta + chrzciny = jedna impreza i mniejszy wydatek!

Gość gość
Dopiero po 3 miesiacach synka poznałaś? :D spoko, mi zajęło to tydzień, ale są mamy i mamy ;P

Gość gość
Chrzest powinien być jak najszybciej. Ja urodziłam się 11.11 chrzest miałam 2 tygodnie później z tego co opowiadała moja mama. Nasze dziecko urodzi się w styczniu i też do miesiąca chcemy je ochrzcić.

Gość gość
Ale po co jak najszybciej? Moje dziecko miało 15 miesięcy

Gość gość
najlepiej tak, jak nakazuje Pismo Św. - że "wiarę przyjmie świadomy człowiek i będzie to jego wybór". to chyba nie w wieku 1,5 miesiąca? Jezus Chrystus miał 33 lata. nigdzie nie jest w Biblii nakazane chrzczenie niemowląt.

Gość gość
moje dziecko bedzie mialo 5 miesiecy jak ochrzcimy.

Gość gość
Moja córa ma 14 m-cy i w sobote ma chrzciny :D

Gość gość
moja córa też ma 14 m-cy. nie była i nie będzie chrzczona póki nie zrozumie na czym polega i z czym się wiąże odpowiedzialność za wstąpienie do wspólnoty. jakiejkolwiek.

Gość gość
a ja sie zastanawiam wlasnie kiedy zrobic te chrzciny, synek ma juz 4 miesiace i nie wiem czy zdecydowac sie na swieta-na drugi dzien, czy moze tydzien po swietach. Maz twierdzi, ze swieta sa od swietowania swoja droga, a chrzciny by zrobic swoja droga..Jak myslicie, nie lepiej by bylo w swieta -i tak gosci sie sprasza..

Gość gość
Taka data jak święta będzie wtedy zawierać w sobie dwie okazje, czyli załatwisz świąteczną kolację i chrzciny za razem. Jednak taką dużą imprezę lepiej zrobić w restauracji. Polecam ci stronkę http://chrzcinyikomunie.pl mają ciekawą ofertę lokali w całej Polsce :)