Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszł_a_mama

Obliczenie tygodnia ciąży na podstawie daty owulacji

Polecane posty

Gość przyszł_a_mama

Czy określenie tygodnia ciąży na podstawie owulacji, nie jest bardziej miarodajne? Jeśli ktoś oczywiście wie kiedy owa się odbyła. A podobnie jak co określenia "miesiączkowego" należy dodać 2 tygodnie? Ja akurat mam późną owu i dla maluszka, to jest np 1 tydzień różnicy, co jak wiemy w takiej sytuacji to dużo :) Z góry dzięki za odpowiedź!

Gość gość
a jakie to ma znaczenie

Gość gość 33
Jest bardziej miarodajne, skraca orientacyjny termin o jakieś dwa tygodnie!!!

Gość gość 33
Licząc od ostatniej miesiączki termin wypadnie na przestrzeni miesiąca (czyli dwa tygodnie przed teoretyczną datą i dwa tygodnie po niej, czyli ten cały miesiąc jest faktyczną datą porodu), co nie jest bez znaczenia, bo moża przedwcześnie zacząć wywoływać niepotrzebnie poród, gdy tak naprawdę jest jeszcze czas. W przypadku wyliczenia od jajeczkowania ten okres zawęża się do dwóch tygodni ( rozwiązanie nastąpi po 259-274 dniach od daty jajeczkowania).

Gość przyszł_a_mama
Gość 33 bardzo dziękuję za super odpowiedź! Na pewno powiem o tym lekarzowi, bo wiem dokładnie kiedy co się odbyło :) Dziękuję!!

Gość gość
nic się nie martw potem na usg jest wyznaczana wielkość płodu , u mnie wielkośc z usg wychodziło więcej niż z okresu, spora różnica, potem maiałam dwie daty porodu