Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość19

antybiotyk a tabletki anty

Polecane posty

Gość gość19

P omocy bo nie wiem jak się zachowac. Biore tabletki antykoncpcyjne i dzisiejszej nocy kochałam się z chłopakiem..A dzis musze wziąc antybiotyk, bardzo mnie rozłożyło, lekarz przepisał mi ceclor. Wziełam dziś piątą tabletke antykoncepcyjną z opakowania. Moje pytanie polega na tym.. czy stosunek sprzed antybiotyku jest bezpieczny czy wstrzymac się z antybiotykiem np. do jutra? Zdaje sobie sprawe, że w trakcie kuracji musze się dodatkowo zabezpieczać, a później jeszcze przez 7 dni, ale martwie się tym stosunkiem z dzisiejszej nocy. Prosze o opinie. I jeszcze gdyby ktoś rozsądny mi wytłumaczył na czym polega osłabienie tabletek anty przez antybiotyk?

Gość gość
Nie kazdy antybiotyk wplywa na dzialanie tabletek antykoncepcyjnych, trzeba bylo zapytac lekarza, czy ten twoj to robi. Powinien wiedziec co przepisuje i dac ci rzetelna odpowiedz. A co do pytania o dzisiejsza noc to tak, nawet tydzien wedlug najnowszych badan plemniki potrafia przezyc w ciele kobiety, wiec jesli antybiotyk wplynie na tabletki to mozesz zajsc w ciaze przez 'wsteczny' stosunek.

Gość gość19
na ulotce tabletek jest napisane ze tylko gryzeofulwina, ampicylina oraz tetracykliny mogą obniżać skutecznośc, natomiast mój antybiotyk to cefaclorum. Wynika z tego że nie powienen wpływać ale nie do końca wierze ulotce.

Gość gość
Dlaczego wiec nie zapytalas od razu lekarza?

Gość gość
Cefalosporyny mogą wpływać na skuteczność tabletek antykoncepcyjnych, więc powinnaś się dodatkowo zabezpieczać podczas stosowania antybiotyku i 7 dni po zakończeniu antybiotykoterapii. Natomiast stosunek przed rozpoczęciem antybiotykoterapii jest na pewno zabezpieczony, bo po rozpoczęciu przyjmowania antybiotyku nie dochodzi od razu do jajeczkowania. Pęcherzyk potrzebuje trochę czasu (zazwyczaj 7-10 dni), żeby dojrzeć. Plemnik tyle nie przeżyje, tym bardziej w środowisku niesprzyjającym, a taki jest śluz podczas przyjmowania tabletek i na pewno nie zmienia się w śluz płodny, sprzyjający plemnikom od razu po rozpoczęciu przyjmowania antybiotyku. Do tego antybiotyk nie znosi całkowicie działania antykoncepcyjnego, a jedynie MOŻE JE ZMNIEJSZAĆ.

Gość gość19
dziekuje za odpowedz. W takim razie poczekam do wieczora i wezme pierwszą tabletke antybiotyku

Gość gość
A jeśli chodzi o to na czym polega zmniejszenie skuteczności to w przypadku cefalosporyn mogą wystąpić zaburzenia flory bakteryjnej przez co może zostać zmniejszone wchłanianie i metabolizm hormonów zawartych w tabletce.

Gość gość19
Czytałam własnie kiedyś artykuł że stosunki sprzed antybiotyku są bezpieczne ale wolałam się upewnić. Widze że jestes dość dobrze doinformowana, wiec mam jeszcze takie pytanie.. Co mogłoby wzmocnić flore bakteryjną, jakies osłonki witaminy, tak żeby jak najmniej antykoncpecja została osłabiona?

Gość gość
Odstęp pomiędzy przyjmowaniem tabletki i antybiotyku. Najlepiej, żeby odstęp był 4h. Jogurt naturalny i probiotyki (np. trilac i inne tańsze ;) ).