Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przedawkowanie nurofenu

Polecane posty

Gość gość

Witam, przez przypadek podałam swojej córce podwójna dawkę nurofenu dla dzieci (100mg/5ml) podałam jej 5ml zamiast 2,5ml. Ma 8,5miesiąca, waży 8kg. Czy to znaczy ze przedawkowałam, co powinnam zrobić?

Gość gość
juz o to dzisiaj pytalas spier.dalay

Gość gość
raczej nic jej nie bedzie zadzwon na SOR lub oddzial pediatrii najblizszego szpitala i sie dowiedz co robic tak dla spokoju

Gość gość
znowu ty hehhe

Gość gość
Przecież któraś ci napisała że taką dawkę daje się nie tylko roczniakom. Ja też dawałam taką dawkę 8 miesięczniakowi o podobnej wadze.

Gość gość
ale tak czytam i nie powinno się podwajać dawki tylko ewentualnie dawać leki na zmiane z paracetamolem.. napewno też tak dałaś córce? 5ml a nei 2,5?

Gość gość
Przy każdej chorobie dawałam dziecku 2,5 ml nurofenu forte czyli 100 mg. Czyli tyle co ty. Takie było zaleceni pediatry. Dziecko miało 8,5 miesiąca ważyło 8100. Nic dziecku nie będzie. I jak ci ktoś napisał wcześniej KUP SOBIE STRZYKAWKĘ.

Gość gość
Poza tym jakby coś się miało dziać to już dawano by się działo. A w przyszłości jak myślisz, że przedawkowałaś leki to dzwoń na pogotowie i pytaj co masz robić. Tam siedzi człowiek z wykształceniem medycznym a nie tu na kafe.

Gość gość
Ja pier.do.le - znowu ty. Wez sie ogarnij babo, idz do apteki i kup strzykawke. No i czytaj ulotki przed podaniem leku...

Gość gość
mi lekarz też kazała podawać 2,5 ml dla 8miesięcznego dziecka NUROFENU FORTE właśnie, mimo, że w ulotce są dużo mniejsze dawki dopuszczalne. miałam podawać co 8h. nic dziecku nie było, a uniknęłyśmy antybiotyku bo mało co ucho środkowe się nam nie zapaliło (ropa z uszu, przekrwione uszka i gorączka). więc taka dawka dla 8kg (2,5ml forte) chyba jest dopuszczalna. To tak jakby dać zwykłego nurofenu 5ml, czyli tyle ile dałaś ty.

Gość gość
o, ten gość nade mną - to jest mądra i super odpowiedź. i można bez wyzwisk, wypisywania kretyństw i głupot? można!