Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciążą a zaświadczenie dla pracodawcy

Polecane posty

Gość gość

hej, jestem w 10 tyg ciąży nie wiem kiedy dac zaświadczenie o ciąży pracodawcy, czy jesli teraz to zrobie to on mnie moze zwolnic??? mam umowe na czas nieokreslony pracuje juz 3 lata

Gość gość
czy ktos cos wie na ten temat,

Gość gość
jak dasz mu zaświadczenie to jesteś juz po ochroną

A po co pracodawcy Twoje zaświadczenie? Jeśli możesz normalnie wykonywać swoje obowiązki to nie musi wiedzieć, że jesteś w ciąży. I dlaczego w ogóle przyszło Ci do głowy że ma Cie zwolnić? Nawet nie ma prawa tego robić.

Gość gość
pracodawca musi być poinformowany o ciąży

Gość gość
własnie mam watpliwosci poniewaz słyszałam ze dopiero jest sie pod ochrona od 12 tyg, ale nie wiem przy jakiej umowie

Gość gość
chodzi o to ze pracodawca robi szkolenia raz w tyg gdzie ja musze dojechac do pracy 25 km pozniej po pracy na szkolenie do innej miejscowosci 40km i wracajac do domu jestem około 21.30 dopiero gdzie ostatnio byłam wykonczona ledwie dojechałam wiec mowie jak dam mu takie zasiwadczenie to nie bedzie robił bezbbnadziejnych szkolen, które nie sa do niczego potrzebne

Gość gość
daj mu to zaświadczenie w twoim przypadku ochrona ciężarnej jest oczywista. Jeśli jesteś w 10 tyg to już nie może cie zwolnić itp

Gość gość
W przypadku takiej umowy jaką masz nie ma znaczenia kiedy dasz zaświadczenie, pracodawca nie może Cię już zwolnić. Zaświadczenie możesz dać jeżeli masz warunki nieodpowiednie dla ciężarnej- praca stojąca, dźwiganie, na nocną zmianę, nadgodziny, 8 godz. przy komputerze itd. Jak masz lekką pracę i w odpowiednich godzinach nie musisz pracodawcy informować, to jest tylko dla Ciebie zabezpieczenie. Jak masz dobre układy w pracy to oczywiście warto powiedzieć o ciąży i o tym jak się czujesz, czy planujesz zwolnienie lekarskie, jak długo chcesz pracować...

Gość gość
ciąża to nie choroba, poczekaj jeszcze trochę i daj mu zaświadczenie jak już będziesz pod ochroną

Gość gość
skoro to umowa na czas nieokreślony to jesteś chroniona od samego początku i nie ma mowy o żadnym zwolnieniu z pracy.

Gość gość
on jest już pod ochroną bo pracuje juz 3 lata

Gość gość
12tc dotyczy umów na czas okreslony kończących się przed tym czasem. Do umów na czas nieokreślony nie ma to nic.

Gość gość
ale ona juz jest pod ochrona! Warto poinformowac pracodawce, zeby wiedzial na czym stoi. Jak bedzie chcial to przynies zaswiadczenie, ale obowiazku nie ma.

Gość gość
no własnie jest obowiązek dac zaświadczenie ale ona i tak juz jest pod ochroną

Gość gość
czyli mówicie ze 12 tydzien jest od umowy na czas okreslony no, jesli jestem na czas nie okreslony to by wychodziło ze jestem juz chroniona, w pracy mam dobre kontakty ale czasmi szef jest wredny i sie własnie boje zeby sie niezrobic w trąbke. niby sie dobrze czuje ale mam prace przy komputerze i wysiadaja mi oczy i glowa stasznie mnie bola odkad jestem w ciązy, no i kontakt mam z kientem a wiadomo teraz okres grypowy niechciałabym sie rozchorowac i myslalam zeby pracowac do konca tego miesiaca.ale juz teraz sama nie wiem co mam zrobic

Gość gość
Najlepiej jest zadzwonić do najbliższej PIP gdzie dyżurują prawnicy i za darmo udzielają informacji. Jeśli okaże się, że jesteś już pod ochroną to uczciwie byłoby poinformować pracodawcę. Musi się zacząć rozglądać za następcą na Twoje stanowisko na czas urlopu macierzyńskiego. W każdej chwili Twój ginekolog może Ci zabronić pracować i jak uprzedzisz pracodawcę to będą lepsze perspektywy na powrót do pracy.

Gość gość
o matko! ;/ KP chroni Cię od 1 dnia ciąży - jak masz umowę na czas nieokreślony. Od Ciebie zależy kiedy poinformujesz pracodawcę o ciąży - w dobrym tonie jest zrobienie tego stosunkowo wcześnie, by w razie co mógł znaleźć za Ciebie zastępstwo. Nie ma co czekać aż minie 3 miesiąc - bo brzuszek będzie już widoczny i każdy się domyśli sam. Jeżeli masz pracę stojącą, wymagającą dźwigania, praca w szkodliwych warunkach, w porze nocnej, 8h przy kompie, nadgodziny - to im szybciej poinformujesz tym lepiej, bo pracodawca musi dostostować pracę pod Ciebie - zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony ciężarnych. Jeśli pracodawca wie o ciąży - to nie może Ci odmówić wykonywania badań w trakcie pracy jeśli nie możesz ich inaczej ustawić. Ponadto nie może np. bez Twojej zgody wysyłać Cię w delegacje.

co ja tu czytam, o jakich ochronach, jesteś w ciąży i od 1 dnia jesteś chroniona, 12 tyg to tyle oznacza, że ciąża nie jest już zagrożona, aż tak bardzo i tyle, a nie, że masz jakąś ochronę po tym terminie w pracy i nie można Cię zwolnić, a pracodawcy powiedz, bo jeżeli Cię wysyła na takie uciążliwe szkolenia to sobie pewnie daruje, może pomarudzi, nie wiem, nie znam, ale na pewno nie może zwolnić Cię :) Jak pracowałam w dziale personalnym, to kobiety potrafiły przynosić w 7- tyg ciąży zwolnienia (ale u nas były zmiany nocne).

Gość gość
Najbardziej to mnie bawią przepisy odnośnie pracy ciężarnych przy komputerze. Przepisy są sprzed kilkunastu jak nie więcej lat kiedy istniały wyłącznie monitory kineskopowe i promieniowanie z takiego monitora waliło w głowę pracującemu. Teraz są monitory LCD, które nie wytwarzają promieniowania a przepisy stare nakazują pracodawcy wynajdywanie prac zastępczych, bo przy komputerze ciężarnej nie można. PARODIA!!!

Gość gość
ciekawe czy jak bedziesz w ciąży to tez tak cie beda smieszyc te przepisy, mało nas pracodawcy wykorzystuja, wiec jesli cos sie ciężarnej należy to daleczego ma z tego nie korzystac???

Gość gość
Przy umowie na czas nieokreślony ciążą jest chroniona od 1 dnia. Nawet jakbys zaszła w ciaze w czasie okresu wypowiedzenia i dowiedziała sie o tym juz po jego zakończeniu, to pracodawca i tak miałby obowiązek cofnąć wypowiedzenie i przywrócić cie do pracy. Ochrona po3. Miesiącu ciazy dotyczy tylko umów na czas określony. mozesz wiec śmiało dawac zaświadczenie :-)

Wcale nie chodzi o promieniowanie tylko o wymuszoną pozycję przy kompie. I wg kp kobieta w ciąży może pracować przy kompie nie dłuzej niż 6 godzin - też nie wiem czy na 100% te 6 godzin trzeba by było sprawdzić.

Gość gość
dziękuje wam wszystkim za wypowiedzi, bo juz z tego wszystkiego mialam metlik w głowie, najlepiej bedzie jak go poinformuje o danym fakcie jak najszybciej. chociaz sie bardzo boje.