Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Porodówka1

Ile pieniędzy na chrzest

Polecane posty

Gość Porodówka1

Witam dziewczyny, Za niedługo zostanę młodą mamą :) Chciałabym zrobić mojej córeczce chrzest, ale w związku z tym mam do was - doświadczonych mam, kilka pytań. Otóż, po pierwsze zastanawiam się nad miesiącem, moja mała urodzi się pod koniec września, jaki miesiąc polecacie najbardziej? Listopad to chyba za wcześnie, a czy grudzień jest ok? Wiadomo, że jest dużo wydatków itd.... Druga rzecz o co chciałam zapytać to o koszta. Będziemy robić chrzest w domu na ok. 30osób. Planowo chciałam podać jedno danie ciepłe, tort + kawa i na stole położyć zimną płytę złożoną z 2 rodzai sałatek, do tego trochę wędliny i 2 rodzaje ciast. Może także jakieś owoce.. Nie wiem na jakie koszta się nastawić mniej więcej? Do tego muszę doliczyć jeszcze pieniądze dla księdza - ile wypada dać? No i oczywiście ubranko dla małej. Chciałabym zmieścić się w kwocie 1000zł ze wszystkim i realnie chciałam was zapytać, czy jest to możliwe ? Gdyż dla mnie wydatek na jeden dzień rzędu 1000zł to bardzo, bardzo dużo - gdyż cała moja wypłata... :( Proszę was o opinie wynikające z własnego doświadczenia. Pozdrawiam i dziękuje wszystkim Panią, które będą chciały mi troszkę pomóc w oszacowaniu sytuacji :)

Gość 1234gosc56
moim zdaniem w grudniu w Swieta mozesz ochrzcic dziecko 30 osob w domu - masz tyle miejsca?? ja powyzej 15 zawsze robie imprezy w lokalu my dla ksiedza dalismy 300zł ubranko za 200 wiec jak widzisz wstepny koszt moze byc rozny, dasz mniej księdzu:) kupisz tansze ubranko spokojnie:) a reszta pojdzie na jedzenie wiec bardzo mozliwe ze w tysiaku sie wyrobisz:)

Gość Porodówka1
No właśnie jest to dla mnie dość kontrowersyjne, ponieważ jak wiadomo w święta jest masa wydatków... Nie wiem czy to będzie dobry moment jeszcze na chrzest, dlatego wcześniej nastawiałam się jednak na listopad... ale sama już nie wiem, bo mała się jeszcze nie urodziła i coś jej się nie śpieszy :) a biegać z miesięcznym dzieckiem to chyba żadna przyjemność ;/ Tak, 30 osób spokojnie zmieści mi się domu. Dla księdza planuję dać 200zł + 100zł ubranko, zostaje mi 700zł Bardzo chciałabym zrobić wystawne przyjęcie i przeznaczyć na chrzciny 5000zł, ale po prostu mnie na to nie stać... Boli mnie całe serce kiedy muszę wydać całą wypłatę w 1 dzień... ;/ ale wiem, że to dla mojej córeczki, dlatego jakoś to przełknę.. Jednak wyższe koszta nie wchodzą już w grę.. Aha zrezygnowałam także z alkoholu na chrzcinach, ale to już z własnego przekonania, że jest to święto małego dziecka, a nie wiejska popijawa..

Gość gość
w domku wyjdzie Ci dużo taniej, bo ja w lokalu za 20 os. zapłaciłam 2tys, ale fakt,ze nic nie robiłam poszłam na gotowe i wyszłam z gośćmi:)

Gość mama dwójki dzieci
ja teraz w ta niedziele robię w lokalu bo mieszkam w kawalerce i za 23 osoby będzie 2 tys. Księdzu dałam stówę. Ale jak chrzciłam synka mieszkałam w domu rodziców i tam robiliśmy na tyle samo osób na jedzenie poszło mi 500 zł. Sama wszystko gotowałam, były dwa dania gorące, sałatki, ryba po grecku, tatar, coś w galarecie itp i ciasto pieczone w domu. Ale pomyśl, jak zrobisz w święta to może być ok, i tak na święta dużo się gotuje, ugotujesz ciut więcej, podasz gościom i będzie ok.

Gość gość
ja kupilam uzywane ubranko dla syna, ktore pozniej tez sprzedalam, szkoda mi bylo wydawac kase na cos, co raz zalozy. A mozna oszczedzic. Ksiedzu dalismy 200zl, ale wydaje mi sie, ze i 100by starczylo. Co do kosztow jedzenia nie pomoge-my robilismy w lokalu i na polowe tego co Ty, bo 17osob. Ale bratowa robila roczek syna w wielkanoc i chwalila sobie, bo i tak mialaby wiecej gotowania, wiec moze chrzciny w swieta nie sa zlym pomyslem

Gość gość
My księdzu daliśmy 200 - nie wiem ile inni dają, ale to ważny sakrament i uważamy że takiej ofiary wymagał. Ubranko kosztowało 100, obiad w restauracji 80 od osoby (2-daniowy obiad z deserem, zakąski, kawa, herbata, soki, napoje, osobno kupiliśmy tort i jeden tort upiekła teściowa), sama rodzina - z nami i maleństwem były 23 osoby.

Gość gość
Witaj. Grudzień jest ok, ja chrzciłam 3 miesięczniaka i spał całą mszę-dzięki Bogu, bo najpierw był nasz ślub :) My daliśmy księdzu 150 zł, organistce chyba też, ale to było ze ślubem kościelnym, osobna msza itp. Co do imprezy w domu nie mam pojęcia jaki koszt, tym bardziej, że możesz zrobić 26.12-i każdy ma wolne, i jedzonko częściowo ze świąt masz. Czy jest możliwe zmieścić się w 1000? My robiliśmy w knajpie, nic nas nie interesowało, zapłaciłam 50 zł/os+100 zł dla kelnerki, 300 zł dla "kościoła" u nas było 18 osób. Razem z nami. I z okazji ślubu kościelnego dla nas nic nie było-impreza dziecka, my swoją mieliśmy.

Gość gość
a i jak dla mnie zamiast ubranka możesz kupić kombinezon, a na samą imprezę-sukieneczkę którą potem też założysz, takim sposobem na ubranko do chrztu praktycznie nic nie wydasz :)