Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zdejmowanie szwów z dziąsła czy boli

Polecane posty

Gość gość

Witam,w środe miałem usuwanego zęba i okazało sie,że był połączony z zatoką więc chirurg musiał mi coś tam ponacinać i zaszyć. W następna środe miałem mić ściągane te szwy,ale inna pani mi powiedziała,że to za szybko i przełożyła to na piątek (wtedy minie półtora tygodnia od zabiegu) ponieważ w sobote wyjeżdżam z kraju dlatego chciałem zapytać czy zdejmowanie szwów boli i czy po tym będę mógł iść w np. poniedziałek normalnie do roboty ?

Gość gość
wypowie sie ktoś ?

Gość gość
tego sie wogole nie czuje :P mi sciagala asystentka stomatologiczna, bo dentysta mial zabieg :P 3 minuty i do domu :P

Gość gość
A leci przy tym krew czy coś ? I czy półtora tygodnia to odpowiedni czas na ściągnięcie szwów ? Pytam bo w następny poniedziałek musz być w pracy a nie wiem czy to sie do końca zagoi :/

Gość gość
Czy się zagoi do końca to raczej nie, przez jakieś 2 tygodnie od zdjęcia szwów musisz jeść nie tą stroną szczęki. Zresztą dzieciaku, co ty wiesz o usuwaniu zębów - ja miałem właśnie zabieg 40-minutowy usuwania zęba po nieudanym leczeniu kanałowym. Chciałbym skorzystać z okazji i pochwalić chirurgów stomatologów z Mazowieckiego Centrum Stomatologi w Warszawie. Fachowcy.

Gość gość
No to prawie tyle ile mój,bo mi to robili godzine :P Może ktoś jeszcze coś doda ?

Gość Świtezianka_
Miałam ok. 10 szwów wzdłuż dziąsła. Zdejmowanie nic nie boli.

Gość gość
Dostałem antybiotyk do tego biotyk,ale nie płucze bo ptzypisali mi jakiś żel (elugel) i nim mam smarowac to miejsce

Gość gość
I szwy zdjęte. W sumie nie bolało,ale dziwnie jakby szarpało lecz nie wiem czy wszystko sie wygoiło bo kazali mu przyjść na kontrole,ale niestety nie moge bo jutro jadę za granice :/

Gość gośćA
Byłam dziś na sciągnięciu 2 szwów i niestety szwy były tak schowane, że dentysta ciągał je po kilka razy, aby je przeciąć.. a wiadomo rana nie dokońca zagojona:( tym razem był to największy ból ze wszystkich zabiegów.. Ale jak rok temu wyrywałam inna ósemkę to ściąganie nic nie bolało:)

Gość gość
Ja sobie sama ściągnęłam szwy bo już mi zaczęły przeszkadzać, przecięłam nożyczkami do paznokci, bez problemu wyszły No ale to było jakieś 3 tygodnie po zabiegu (wyrwanie 6-ki górnej) więc rana się zagoiła już

Gość gość
Zdejmowanie szwów - nie ma tutaj zasady , jednych boli innych nie. Zależy to np. od tego czy szwy są blisko nerwu, czy rana za bardzo się nie zasklepiła, a może jeszcze za słabo zagoiła się. Ludzie mają różny próg bólu. Syn miał ściągane szwy z dziąsła i jego nie bolało, a jego koledze z bólu łzy stanęły w oczach . Nie ma tu reguły.

Gość gość
Niektórzy sami ściągają sobie szwy, mowa tutaj o jakiś niewielkich ranach, natomiast jeśli ktoś ma dużą ranę ,ma opory , boi się, to można a nawet powinno skorzystać z profesjonalnej pomocy :) http://pielegniarka-warszawa.pl

Gość gość
Mnie bolało , miałam wyrywany nie wyrznięty ząb, pani doktor zdejmowała szwy po całym zabiegu. Poszło jej to sprawnie ale bezbolesne to nie było. Tak więc nie polecam samemu ściągania szwów. lepiej oddać się w opiekę komuś kto zna się na tym.

Gość gość
Ja miałam wczoraj zdejmowane dwa szwy w 8 dzień po usunięciu ósemki górnej i nic nie bolalo. Troche krew leciała po ale u mnie to norma bo zawsze mi się wszystko dużymi krwawieniami konczy więc to i tak było bardzo mało.

Witam w poniedzialek mialem usuwanego zęba gorna 6 po lewej stronie a w piątek stomatolog zdjeła mi szwy jak długo bedzie sie goic to miejsce ?

Gość Gość (niemcy)

Witam. Dzisiaj miałam zabieg usuwania wszystkich czterech ósemek na raz bez narkozy. Trwało to tylko 30minut. Strasznie jestem opuchnięta i robię sobie zimne oklady.. ja wiem ze tutaj powinam byla odpowiedziec na pytanie ale nie wiem gdzie spytać..  ah i jeszcze dodam że jest godzina 16:41 A zabieg był o ok. 9, nie wiem ile mam szwów i nadal krwawie.. jak długo jeszcze będzie krew lecieć i czy w moim przypadku zdejmowanie szwów też nie będzie boleć? Pozdrawiam 

Gość Basia
Dnia 4.06.2019 o 16:43, Gość Gość (niemcy) napisał:

Witam. Dzisiaj miałam zabieg usuwania wszystkich czterech ósemek na raz bez narkozy. Trwało to tylko 30minut. Strasznie jestem opuchnięta i robię sobie zimne oklady.. ja wiem ze tutaj powinam byla odpowiedziec na pytanie ale nie wiem gdzie spytać..  ah i jeszcze dodam że jest godzina 16:41 A zabieg był o ok. 9, nie wiem ile mam szwów i nadal krwawie.. jak długo jeszcze będzie krew lecieć i czy w moim przypadku zdejmowanie szwów też nie będzie boleć? Pozdrawiam 

To normalne, że jesteś ta opuchniętą. Nic złego się nie dzieje. Krwi też jest więcej, ponieważ to jednak cztery żeby na raz.  Stosuj się do zaleceń. Rób zimne okłady,  ale nie bezpośrednio na skórę tylko przez jakiś materiał i jedź najlepiej same papki i oczywiście nic ciepłego. Proces gojenia się po usuwaniu ósemki jest zazwyczaj dłuższy niż zwykłego zęba. Pamiętaj, żeby nie płukać przez dobę buzi aby skrzepy nie wypadły. Będzie dobrze. 

Gość Basia

Zdejmowanie szwów jest indywidualną sprawą. Zależy jaki masz próg bólu i czy szwy są blisko nerwów. Ja przy usuwaniu siódemki miałam 5 szwów i nic nie czułam. Obecnie jestem po usuwaniu ósemki. Miałam usunietą w piątek, a krew mi się delikatnie sączyła aż do następnego dnia. Czyli ponad 24h. Ale było to stopniowo coraz mniejsze krwawienie. Jeżeli by siebie zmniejszyło to udaj się do dentysty.

Gość Stomatolog
Dnia 4.06.2019 o 16:43, Gość Gość (niemcy) napisał:

Jaki mądry lekarz przepraszam zrobił ci znieczulenie obustronne szczęki zamiast głębokiej sedacji? Bo wątpię ze rwali ci 4 żeby bez żadnego znieczulenia miejscowego.