Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ana maria

co jadły dziś Wasze dzieciaki na obiad

Polecane posty

Gość gość
U nas dzisiaj pieczony łosoś do tego sałata z oliwa i cytryna i pomidorami. Dziecko je to samo.

Gość gość
śmietana 12 % albo mlekiem skondensowanym zabielam zupy

Gość gość
u nas kluski śląskie, z gulaszem, i pomodro - wczoraj były buraczki gotowane, ale córka wszystkie zjadla 25 ms :)

Gość gość
z******ty obiad pizza z biedronki :O to o karmieniu 30 miesięcznego dziecka to bujda, bo nawet karmiąc dziecko w takim wieku można jeść wszystko poza śmieciami jak często wymieniacie. Moje 1,5 roczne dziecko samo je czosnek duszony a dlaczego karmiąc je nie mogłabym zjeść sosu tzatzyki? :O

Gość gość
A cozłego w pizzy z Biedronki? Wcale nie jest gorsza od tej z Pizzy Hut.

Gość gość
" gość U nas dzisiaj po taniości - kaszanka (dla synka bez skurki), do tego sałatka z pomidora z cebulą i smietaną a dla męża jeszcze sos cacyk (śmietana, tarty ogórek i dużo czosnku). ja nie mogę cacyka, bo jeszcze karmie piersią (synuś 30 miesięcy)." Kobietoc wez nie rob sobie jaj. Dziecko w tym wieku je wszystko a ty.diete trzymasz bo kp? Poyebalo cie.

Gość gość
Ja tam się nie znam, ale czy dzieci moga jeść surowy czosnek??

Gość gość
polecam do odorkowej wrzucić 2 ziemniaki, a na końcu wyjąć i zgniesc więcej i tym zagescic

Gość gość
z pewnością przez pierś nie zaszkodzi 2,5 dziecku

Gość gość
moje jadly zupki chinskie i popily cola;)

Gość gość
Dziś zjemy zupę grochową :P

Gość gość
Gryczana z gulaszem mięsnym i marynowana papryka. Młode dostały marchewkę.

Gość gość
swojskie spagetti ma 1,5r.

Gość gość
czosnek surowy żadnej krzywdy nie zrobi - jesli dziecko nie ma jakis problrmów z watroba oczywiscie. A u nas dziś brokułowa z lanymi kluskami - ja zupy zawsze zaciągam jogurtem - nawet jak dziecka nie było. Na drugie zapiaknka z cukinii i pomidorów, ryż, pieczony kurczak. Jesli chodzi o zupy jakie ja gotuje to: pomidorowa, kartoflanka, ogórkowa (ostatnio była pierwszy raz z zielonych ogórków - całkiem niezła), krem z cukinii, krem z dyni, rosół, barszcz czerwony czysty i ukraiński, brokułowa, chłopska (czyli jarzynowa+kasza manna) , królewska (ze szpinakiem i pieczarkami), z fasolki szparagowej, Dla nas jeszcze czasem fasolowa, grochowa i żurek... ale moje dziecko było jeszcze niedawno na diecie wątrobowej i takie cięzkostrawne to sie jeszcze boje podawac. Mała ma 2,5 roku

Gość gość
zapiaknka z cukinii i pomidorów ---> jaki masz przepis sprawdzony?

Gość marcelkowamamaa
krem z dyni do tego ryż a na drugie kasza jęczmienna z królikiem i buraczkami. Syn ma 15 miesięcy.

Gość gość
rosół z ryżem + objadł dwa podudzia z kuraka z rosołu na drugie makaron tagiatelle ze szpinakiem i fetą

Gość ana maria
no właśnie, wracaj tu do nas i wklejaj przepis na zapiekankę z cukinii :)))))0

Gość gość
heh...jestem, jestem :)... ale te zapiekankę robiłm po raz pierwszy a przepis jest na opakowaniu przyprawy prymat do bruschetty :) cukinie pokroic z plastry, a pomidory i cebule w cwiartki, cebule i cukinie obsmazyc na oliwie, poukładac na przemian wszytko, posypac solą, pieprzem, przyprawą do buschetty i tartym parmezanem, piec 20 minut w 180 stopni. Ja nastepnym razem dam pomidory z puszki i drobniej pokoje cebulę - bedzie bardzije mokra. Ale ogólnie smaczna była. skład przyprawy: czosnek, papryka słodka, oregano, bazylia, cebula, sól, oliwa Można samemu podobną miesznake przyrządzic.

Gość gość
serki homogenizowane to jeden ch**** jak danonki xxxxx Homogenizacja polega na wytwarzaniu jednolitej mieszaniny z nie mieszających się ze sobą w warunkach normalnych składników. Zwykle mamy z tym do czynienia w przemyśle mleczarskim stosuje się homogenizację mleka, śmietany i innych przetworów mlecznych. Polega ona na rozdrabnianiu dużych cząstek tłuszczów zawartych w mleku. Przeciwdziała to zbieraniu się tłuszczu na powierzchni. W Ameryce robi się to już jeszcze "nowocześniej" używając do tego ... krowy. Dodając do ich paszy emulgatory, w rodzaju trójfosforanu sodu, aby wyprodukowane przez krowę mleko było „homogenizowane”, czyli aby śmietanka nie oddzielała się od mleka, tworząc bardziej trwałą zawiesinę tłuszczu w wodzie. Wmawia się ludziom, że ten proces powoduje lepszą przyswajalność tłuszczu mlecznego. To prawda, "zapomina" się tylko wyjaśnić tego wystarczająco dokładnie. Rozdrobnione poprzez homogenizację cząsteczki tłuszczu bez żadnych problemów przenikają do krwi, omijając proces trawienia. Wynikiem tego, na ściankach arterii i naczyń krwionośnych odkłada się nie strawiony tłuszcz. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy skąd się bierze tak nagminne występowanie nadmiaru cholesterolu jak również szereg chorób systemu krwionośnego. W pierwszej kolejności natomiast należy z jadłospisu wyeliminować wszelkie przetwory będące wynikiem procesu homogenizacji. Wbrew pozorom jest ich całkiem sporo i są to nie tylko serki, lecz także mleko, śmietana i jogurty. Trzymaj się od nich z daleka jeśli ci zdrowie miłe! W Stanach Zjednoczonych zaczęto na masową skalę produkować i wprowadzać do obrotu produkty homogenizowane na przełomie lat czterdziestych i pięćdziesiątych ubiegłego stulecia. Wkrótce potem pojawił się tam epidemia chorób sercowo-naczyniowych

Gość gość
sorki nie ten temat ;)

Gość ana maria
ale informacje ciekawe;) dzięki za przepis, pojutrze zrobię taką zapiekankę! w sumie to ostatni raz zapiekankę ziemniaczaną robiłam...i to ze dwa miesiące temu. przypomniałaś mi dziś :))))