Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Poradnia preluksacyjna

Polecane posty

Gość gość

Drogie mamy, dostałam skierowanie do owej Poradni Preluksacyjnej w celu badania bioderek w 6 tygodniu życia. Tak szukam w internecie i nie mogę znaleźć poradni dla dzieci albo ja jestem jakaś niewyedukowana. Moje pytanie: 1. Czy Poradnia Preluksacyjna i Ortopedyczna to to samo? Przeszukując neta wyświetlają się Ortopedyczne poradnie, które wykonują takie badanie. Czy moje skierowanie zostanie uznane w takiej poradni? 2. Czy to musi być P. Preluksacyjna dla dzieci czy to jest Poradnia ogólna? Chce się umówić na wizytę i nie wiem gdzie a jak wiecie trzeba troszkę podzwonić po przychodniach i zorientować się, gdzie mają najszybsze terminy. Aha córka ma w tej chwili 4 tygodnie, wczoraj dostałam skierowanie więc działam :)

Gość gość
Dostałaś skierowanie do Poradni Preluksacyjnej a nie do Ortopedycznej, może podaj miasto to Mamy podpowiedzą Ci gdzie taka poradnia jest w Twoim mieście.

Gość gość
dzwoń do ortopedów, pytaj czy mają umowę z nfz na niemowlaki. Często ortopeda prowadzi poradnię preluksacyjną. Albo podaj miast, to na pewno któraś matka odpisze, gdzie jest taka poradnia najbliżej.

Gość gość
u nas pediatra podaje spis poradni gdzie można się zarejestrować z dzieckiem na nfz. Aha i badanie trwa dokładnie 2 minuty ;)

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi. Jestem z Bytomia. z dzieckiem mogę dojechać do miast ościennych takich jak Chorzów, Katowice, Ruda Śląska itp. Same szukając widzę, że badanie usg bioderek wykonują również w Poradniach Ortopedycznych. Wpisując w google Poradnia Preluksacyjna za wiele z tego nie wynika.

Gość gość
jak niewiele jak znalazłam co najmniej trzy miejsca w bytomiu gdzie robią takie badania? coś nie umiesz szukać

Gość gość
a w Gliwicach nie ma?

Gość gość
1 to nie jest to samo 2 preluksacyjna jest dla dzieci, dla starszych wlasnie ortopedyczna:)

Gość gość
Miejsca to i ja potrafię znaleźć. Pytanie tylko czy mogę tam pójść na nfz skoro na skierowaniu pisze Poradnia Preluksacyjna. I czy to musi być Poradnia Preluksacyjna dla dzieci czy ogólna. W Gliwicach to już troszkę dla mnie daleko ale jeśli masz adres to chętnie zadzwonię i zapytam jakie mają terminy.

Gość gość
Ja wiem, że w Bytomiu są miejsca, gdzie wykonują badanie bioderek. Tylko pytanie czy mogę tam iść ze skierowaniem na którym pisze Poradnia Preluksacyjna?

Gość gość
Autorko z Bytomia do Gliwic nie jest daleko, jest przecież ta droga co idzie na Wrocław przez Zabrze koło M1... Poradnia preluksacyjna tam jest na ulicy Piłsudskiego 5 i na Różanej 7 :)

Gość gość
A jaki masz problem, żeby tam zadzwonić i zapytać?

Gość gość
Nie mam problemu. Zadzwonię i zapytam :) Na przyszłość jednak chciałabym wiedzieć :) Co do Gliwic to dziękuję za adresy. Daleko nie jest jak się jedzie autem lub samej autobusem ale z miesięcznym bobaskiem autobusem to już jest troszkę gorzej :P Mała po godzinie jazdy wózkiem woła o jedzonko :P

Gość machiitta
na czym polega badanie bioderek?

Gość gość
Jeżeli pytasz, jak to wygląda, to wygląda tak, że dziecko rozbierasz do pampersa, kładziesz na kozetce, a lekarz jeździ chwilę USG po podwoziu maluszka. Wszystko trwa 10 min, łącznie z rozbieraniem i ubieraniem. Dobrze jest znaleźć poradnię, gdzie przynajmniej to USG mają, bo chyba nie wszędzie.

Gość machiitta
dzieki, dostalam skierowanie do poradni w sąsiedniej miejscowosci bo w naszej nie ma. czyli takie badanie to tylko usg

Gość machiitta
a czy badanie ręczne też jest, coś mi się obiło i jeśli tak to jak to wygląda?

Gość gość
Ręcznie też lekarz coś sprawdza. Już dobrze nie pamiętam, bo to naprawdę chwilkę trwa.

Gość gość
Ortopedyczna to nie to samo. Ja najpierw dostałam skierowanie od pediatry do ortopedy na badanie bioderek, a jak zadzwoniłam do przychodni, to mi powiedzieli, że od tego jest właśnie poradnia preluksacyjna. Ale już mi się nie chciało zmieniać, więc poszłam tutaj prywatnie www.larmed.pl .Teraz się jeszcze rozglądam za dobrym prywatnym pediatrą w żywcu, skoro tamta lekarka nie widzi różnicy miedzy ortopedią a preluksacją.

Gość gość
Witam, mam pytanie czy ktoś orientuje się w jakich warunkach powinien lekarz przyjmować maluchy? dzisiaj byłam w poradni na pierwszej wizycie i doznałam szoku. poradnia znajduje się w przychodni nie w części przeznaczonej dla dzieci zdrowych (teoretycznie wolnej od bakterii i wirusów chorobotwórczych) ale w normalnym gabinecie obok innych gdzie przyjmowani są dorośli chorzy ludzie i jest cała masa bakterii i zarazków w powietrzu. Ponadto lekarz bada na kozetce na której nie ma nawet jednorazowych ręczników papierowych (tzw prześcieradeł) więc jak nie masz ze soba pieluszki lub kocyka to dziecko gołą pupą leży na brudnej powierzchni. jakiś obłęd. no i oczywiście lekarz się spóźnił 1,5h a na korytarzu masa maluszków i upał 30 stopni. dla mnie to niepojęte - dlatego pytam o Wasze doświadczenia i może wiecie jak powinna prawidłowo poradnia funkcjonować

Gość Adamu
Uważajcie na pania lekarz co jest od bioderek dziecie bo to nie pierwszy przypadek. Mówi ze dziecko ma przykurcz bioderka i daje ulotke do sklepu ortopedycznego na Zagórzu w Sosnowcu. Ja skonsultowałem sie z innym lekarzem i okazalo sie ze jest ok. Pozdrawiam