Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem jaki kolor

RUDE WŁOSY

Polecane posty

Gość nie wiem jaki kolor

Cy ktoś umie wyliczyć prawdopodobieństwo jaki kolor włosów będzie miała moja córka ? JA : mam rude włosy, ciemna karnacja, niebieskie oczy MĄŻ : ma ciemne włosy (szatyn), ciemna karnacja, piwne oczy Moja mama : rude włosy, jasna karnacja, niebieskie oczy Mój tata : czarne włosy, ciemna karnacja, piwne oczy Mama męża : czarne włosy, ciemna karnacja, brązowe oczy Tata męża : szatyn, ciemna karnacja, niebieskie oczy . Proszę wyliczcie mi prawdopodobieństwo, jaki kolor włosów będzie miała nasza córeczka ?

Gość gość
50/50 % Moim zdaniem :)

Gość noootakjak
mi wychodzi ze bedzie Łysa:d

Gość nie wiem jaki kolor
podbijam....

Gość nie wiem jaki kolor
hehhe,no łysa to raczej nie będzie :)) gość 14:12 - dlaczego uważasz, że 50/50 ? możesz to jakoś przedstawić ? Bo w zasadzie przewaga jest włosów ciemnych..... i ciemnej karnacji

Gość Dodika
Przekonasz się po prodzie. Ja jestem brunteka mąz jest brunetem, jego tata szatynem a mama blondynka, mój tata ciemny blondyn a mama ruda, ja mam ruda siostrę i własnie urodziłam śliczną ruda dziewczynke.

Gość liwia1155
moja corka urodzila sie z czarnymi , pozniej zrobily jej sie rudawe , a teraz jest taka blondynka:) prawie biala , a my z mezem mamy ciemny blond wlosy....

Gość nie wiem jaki kolor
ojoj, ale macie fajne mutacje też :) Mi się bardzo podoba rudy kolor włosów, ale zdecydowanie bardziej wolałabym mieć rudą córeczkę, niż rudego syna :) A że będę miała na 100% córeczkę, to bardzo mi to już nie przeszkadza :) Ale sama ciekawość mnie zżera :)

Gość gość
50/50% bo np. w mojej rodzinie też był podobny przypadek...ojciec dziecka miał krucze włosy a dzieciątko urodziło się rude, moim zdaniem to jest cecha dominująca.... Ale nie zawsze :) Poczytaj sobie na tym forum... http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5092071

Gość gość
Pierwsze prawo Mendla :-) genetyka Masz rude włosy wiec jesteś homozygota recesywną (aa), oczy niebieskie wiec homozygota rercesywna też (bb). Włosy ciemne to już 2 możliwości heterozygota (Aa) lub homozygota dominująca (AA). Jeżeli ty dasz dziecku allel (a) i mąż (a) to włosy rude (aa). Jak dasz (a) a mąż (A) - włosy ciemne. Z oczami podobnie . 1:1

Gość gość
- cd. homozygota recesywna (aa), homozygota dominujaca AA; heterozygota Aa :-)

Gość gość
Widzisz, u mnie było tak mąż blondyn ja szatynka... dziecko rude, bo mój dziadek miał rude włosy

Gość gość
Rude włosy to spotkanie 2 alleli recesywnych - a nie wina dziadka:-)

Gość Porodówka22
hehehe :)) a jak nie wina dziadka, jak dziadka :D

Gość nie wiem jaki kolor
gość 14:33 - zawsze byłam słaba w tych krzyżówkach, ale faktycznie to co napisałaś ma sens :)

Gość mężatkazdługimstażem
Jakie to szczęście, że nie urodziłam RUDEGO syna :D To największy koszmar byłby :D Okropieństwo. Jeszcze nigdy nie widziałam na oczy naruralnie rudego człowieka, który byłby obiektywnie ładną osobą. Rudzi są zwyczajnie brzydcy

Gość nie wiem jaki kolor
mężatkozdługimstażem - nie zgodzę się z Tobą :) są różne rodzaje urody, różne rysy twarzy itd.. Sama osobiście znam dzieci typowo rudo -marchewkowe, z białymi rzęsami i brwiami, masą piegów i różową buźką. Tak ten typ urody nie jest zbytnio ponętny... zgodzę się w 100%. Niestety takie dzieci są często wyśmiewane i nielubiane, bo nie są atrakcyjne - i tłumaczenie, że jest to modny kolor niewiele daje... Ale ! - istnieje także inny typ urody osoby rudej, którą sama jestem. Otóż moje włosy są mieszanką jasnego brązu z ciemnym kasztanem - kolor rudy jest bardzo ciemny i połyskujący. Do tego mam ciemną karnację i czarne rzęsy i brwi, do tego mam naturalnie kręcone loki i ciemną karnację. Od dzieciństwa wszyscy uważali, że mam piękne włosy, a do dzisiaj koleżanki pytają jakiej farby używam, bo ciężko im uwierzyć w mój naturalny typ urody. Być może troszkę genów odziedziczyłam po tacie, który ma bardzo ciemne włosy, brwi, rzęsy i karnację. . Niestety - zgodzę się tylko z tym, że rudy chłopak w żadnej postaci przystojny nie będzie, chodź by miał śliczne rysy twarzy. Bynajmniej takiego nie spotkałam.

Gość gościóweczka
Znam z widzenia jednego rudego i przystojnego mężczyznę! Niestety tylko jednego :P jednakże jest to możliwe.