Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość porzuconaaaa

Przytyłam bo mam niedoczynnosc tarczycy i mój facet mnie rzucił

Polecane posty

Gość porzuconaaaa

Byłam z facetem ponad cztery lata, ponad rok temu wykryto u mnie niedoczynnosc tarczycy. Od tamtego czasu bardzo przytyłam, nie moge schudnąc, bo moje tycie spowodowane jest chorobą. Pare tygodni temu mój facet mnie rzucił, bo nie chce byc z taką grubą babą jak ja. Jestem załamana

Gość gość
Tez miałam 2 lata temu wykrytą niedoczynność, po lekach przytyłam (chociaż niby powinno się chudnąć) i zaraz zgubiłam.Przecież jesteś pod kontrola lekarska, prawda? Masz wyniki na bieżąco robione?

Gość Nasturcja 123
a ile jesz mniej wiecej kalorii dziennie? Jestes pod kontrola dietetyka?

Jod moze byc w postaci plynu lugola- zaczynaj od jednej kropli dziennie w szklance wody do ok 40, jeszcze dorzuc cynk. Przyspiesza tarczyce. Selen zwieksza konwersje t4 do t3. Jetem lekarzem.

Gość gość
hej,ja tez mam niedoczynnosc i tez przytylam czy lekarz,ktory przepisuje mi od 3 lat wciaz te same leki,,chodzi mi o zawartosc mg,jest dobry?bo juz watpie,wciaz biore l-thyroxin 75

Gość pytający on
kobieto otrząsnij się! Facet Cię rzucił bo Cię nie kocha a nie dlatego ze przytyłas. Gdyby Cię kochał to byłby z Tobą pomimo wszystko. to była tylko wymówka. ciesz się że przynajmniej wyszło to na jaw!

Gość porzuconaaaa
tak biore synthroid w sumie zaczyłam tyc zanim zaczęłam go brac, tylam tak ok 1 kg na miesiąc, teraz go biore i te tyje ok 1kg na miesiac

Sprobujcie chociaz to co Wam podpowiadam. Jezeli bierzecie syntetyczny hormon, wasza tarczyca ulega atrofii. Komorki folikularne umieraja.

Gość porzuconaaaa
mój endokrynolog ustala mi diete

Gość Nasturcja 123
czy jod zdrowym osobom tez przyspieszy tarczyce? bo mi by sie przydało troche schudnac nie zawsze przy niedoczynnosci sie potwornie tyje, tesciowa miała tragiczna pół zycia, nie wiedziała o ty, była dosc szczupła , trzeba jesc ani a duzo ani za mało, ok. 1500 kcal

Gość Nasturcja 123
[zgłoś do usunięcia] janekrys Sprobujcie chociaz to co Wam podpowiadam. Jezeli bierzecie syntetyczny hormon, wasza tarczyca ulega atrofii. Komorki folikularne umieraja. x x niech mi kto wyjasni, dlaczego ci wszyscy lekarze w takim razie to przepisuja???

Gość porzuconaaaa
Taki zwykły płun lugola wkropic do szklanki i pic?

Gość gość
Ciesz się,że się go pozbyłaś:) i z tego,że nie zastawił Cię z dzieckiem. Kobietko, ogarnij się, to jełop, a nie facet:)

Gość gość
Przyspieszy ale musisz wesprzec wszystkie szlaki. Jod i l tyrozyna rowna sie t4, do tego selen to konwersja do t3, cynk rowniez. Zelazo to wrazliwosc receptora tarczycy na hormon. A wiec jod selen cynk zelazo i l tyrozyna. Tarczyca mozna sterowac b latwo. Sam jod moze skutkowac efektem wolffa chaikoffa czyli spowolnieniem tarczycy. Duze ilosc jodu podaje sie na cito osobom z nadczynnoscia

Gość porzuconaaaa
To ja ci wyjaśnie - przepisuja to, bo takie mają zalecenia z góry np. nfz czy ministerstwa zdrowia i tym podobnym instytucjom.

Gość gość
ale p*****ly gadasz, wynika to z Twojej kiepskiej swiaodmosci swojej choroby, ja tez mam niedoczynnosc i hashimoto i mam 174 waze 59 kg, cwicze 3 razy w tyg, trzymam diete ale niezbyt scisla, fakt ze bezglutenowa, suplementuje sie selenem i omega plus Letrox. I od 10 lat nie utylam ni kilograma. A schudlam 3.

Gość gość
janekrys jezeli ona ma hashimoto lub inna odmiane autoimmunologicznego zapalenia to jod bedzie jak dolewanie oliwy do ognia. Niech najpierw zrobi TPO zanim zacznie sie faszerowac.

Gość porzuconaaaa
widocznie inaczej przechodzisz chorobe , to , ze ty nie przytyłas tak bardzo, nie znaczy, ze inni z tą chorobą nie przytyją.

Gość gość
tak porzuconaaa... najlatwiej sie sie uzalac nad soba i mowic "mam chorobe wiec jestem gruba" a z reka na sercu....ile razy w tyg biegasz? czy w ogole biegasz? chodzisz na silownie? aerobik? basen? co jesz? ja wlasnie wrocilam z silowni i jem serek wiejski i winogrona. Jak wygladala Twoja kolacja?Sorry ale przy lekach nie masz prawa byc gruba.

Wiesz ze selen chroni tarczyce przed autoimmuno? Ale jasne, najlepiej na poczatek zrobic wszystkie badania antyTPO anty TG t3 t4 ft3 ft4 rt3 rt4 tsh. I poziom zelaza w serum oraz ferrytyne. Niedobor zelaza w serum jest czesta przyczyna niewrazliwosc na hormon

Gość porzuconaaaa
chodze na aerobik 2 razy w tygodniu, jeszcze pół roku temu chodziłam 5 razy, ale zaczęły dokuczac mi bóle kolan, więc musiałam troche ograniczyc. W lecie pływałam 3-4 razy tygodniowo w jeziorze, teraz nie pływam, bo u mnie w miescie nie ma basenu.

Gość gość
janekrys, mnie nie ochronil, hashimoto mam po rodzince, zaczelo sie od pierwszego poronienia, wczesniej wyniki mialam wzorcowe, jak stwierdzil lekarz "czasami tak jest ze cos uaktywnia chorobe", mam tez leaky gut syndrome.

Gość janekrys zinterpretujesz moje
usg tarczycy?:)

Tak, taki zwykly plyn lugola. To jodek potasu to samo co w multivitaminie na przyklad. Tylko wieksza dawka.