Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W Anglii zaczyna sie robic jak w Polsce

Polecane posty

Gość Zadowolony Polak
Wczoraj mój znajomy znalazł pracę w Biedronce we Wrocławiu za 1800 zł za rękę - rozkłada towar na półkach. Praca dla ludzi nie posiadających kompletnie żadnych kwalifikacji.

Gość Zadowolony Polak
To, że płaca ludzi kompletnie niewykwalifikowanych zbliża się powoli do 2 tys. zł. To całkiem sporo jak dla osoby, która nie musi używać mózgu przy pracy moim zdaniem.

Gość gość
A w Anglii 900 funtow za prace: zmywak, sprzatanie, sprzedawca, fabryka, magazyn...to duzo? Jak na tutejsze bardzo wysokie koszty utrzymania?

Gość Zadowolony Polak
Polska to nie Anglia, która jest krajem o jednej z największych gospodarek na świecie. Nie ma co cudów oczekiwać. Gdyby Anglicy przez ostatnie 300 lat nie zapierdzielali jak woły, to by dzisiaj miliony imigrantów nie konsumowali ich dobrobytu.

Gość gość
W Anglii za to w wiekszosc prac zaczyna po malu obowiazywac moinimalna placa. Zyc nie umierac...:D

Gość Zadowolony Polak
Polska jest krajem kapitalistycznym dopiero od 20 lat, Anglia - od ponad 300 lat.

Jeżeli nie mieszkasz w Londynie, jesteś samotny i nie wynajmujesz apartamentu to 900 jest na styk - nie dużo, bez luksusów.

Gość Zadowolony Polak
A ile kosztuje wynajęcie mieszkania w UK w średniej wielkości mieście?

pytaj o region, nie o miasto. Np. w Nottingham (gdzie jest bardzo dużo Polaków) mieszkanie to koszt około 400-450 funtów (małe, nie wielkie apartament). Natomiast w Leeds (można coś wynająć za 300-400. To nie warunki dla całej rodziny, ale dla jednej osoby jak najbardziej.

ah. i to są duże miasta. Wielkością miast się nie sugeruj, bo ceny zależą od tego jak blisko do "dużego miasta", jak ładnie, jak zielono, jak daleko od centrum, jaki budynek itd.

Gość gość
anglia to nie tylko 300 lat kapitalizmu ale także kilkaset lat kolonializmu i bezlitosnego łupienia bogactw kolonii

Gość gość
900 jest ok? Ha ha ha, do czego? Ani mieszkania nie wynajmiesz, ani samochodu nie utrzymasz, rodziny nie zalozysz... Jak dlugo da sie zyc jak szczur, dzielac dom z obcymi? Jedzac byle co? Nie majac za wielu przyjemnosci z zycia? A wnet to wszystkim tu w UK beda oferowac 6.31/h brutto!

Napisałam wyraźnie, że mówię o zapotrzebowaniach samotnej osoby. Jeżeli ktoś jest młody i nie planuje przekazywać swoich genów to spokojnie za to przeżyje, raczej nie nie odłoży, ale na jakieś przyjemności też wystarczy.

Gość gość
No ,na peryferiach Leeds ,mały pokoik prawie 400 funtów na m-c ,a zarobek ok. 1 tys funtów na m-c .I trzeba utrzymac z tego 2 dorosłe osoby. Zyć nie umierać.

Gość gość
W PL za 1200 zł samotna osoba też sie utrzyma,a nawet jeszcze zaoszczedzi.

to mieszkaj bliżej centrum. Poza tym druga osoba też może pracować. I nie wmawiaj mi, że pokoje (nie mieszkania, a zwykłe pokoje) są w Leeds drogie, bo wiem, że pokój to już od 250 miesięcznie można znaleźć.

Gość Zadowolony Polak
400 funtów wynajęcie całego mieszkania dla siebie? a nie pokoju przypadkiem? ;))

nie, nie pokoju. :) Normalnie mieszkanie, z kuchnią, łazienką i sypialnią ;) Nawet za mniej można :)

Gość gość
Do gościa z 18:16 Co ty pieprzysz ? Na pierwszej z brzegu stronie za 400 w Leeds znalazłem 1bedroom flat a nie pokój. Z 1tys. chcesz utrzymać 2 osoby ? A co tej drugiej osobie przysrosły ręce do d**y i nie może podjąc pracy. Dlaczego każdy wychodzi z założenia, że wszyscy Polacy w UK są żonaci i dzieciaci. Dla samotnego w mieście położonym z daleka od Londynu 1200 wystarczy na spokojne przezycie

Gość gość
A ile to by było razem z opłatami tzn. 1 bedroom za ok. 400 + council tax, prąd, gaz, woda, tv licence, internet ? Z tego co wiem to jest jakaś znizka 25% na council tax dla samotnych

Gość gość
Moorland,o ktorej by czlowiek na kafe nie zajrzał,to ciebie widac.Ile ty masz lat? Ty zapewne z rodzicami mieszkasz w tej Anglii dlatego tak cwaniakujesz.

Gość gość
Nie ma pracy w Leeds dla nieznającego w ogóle jęz.ang.

Gość gość
Ale w Anglii przeważnie siedza ludzie,którzy rodziny jakies mają i zyja jakby na dwa domy.

Council tax zależy od regionu. Nam kwartalnie za gaz i prąd wychodzi 200 z hakiem. TV license to 145 funtów (rocznie) Gość - w ciągu dnia wchodzę z przerwami (zakłada otwarta) jak nie mam nic do roboty (za pozwoleniem), a teraz w domu jestem :P

Gość adora33
Czy w Pl czy w Anglii znajdziesz plusy i minusy. Trzeba wybrac co dla kogo lepsze.

Gość gość
Moorland,masz marne życie towarzyskie w tej swojej wspaniałej Anglii.