Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pensja mauczycielki w ciąży na L4 czy wyliczona z dodatkami typu motywacyjny

Polecane posty

Gość gość

Witam, jestem nauczycielką przebywającą obecnie na zwolnieniu z powodu ciąży zagrożonej. Ku mojemu zdziwieniu dostałam pensję o ok. 400zł mniejszą niż wtedy, gdy pracowałam. Jak ona jest wyliczona? Wiem, że jest to średnia wynagrodzeń z 12 miesięcy. Kadrowe mówiły mi, że nie wchodzą w to żadne dodatki - np. motywacyjny, ani za wychowawstwo. Tymczasem słyszałam, że pensje na L4 są często większe niż zwykle, bo wlicza się właśnie dodatki, "trzynastkę", nagrodę dyrektora. Jak to jest? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. 🌻

Gość gość
U mnie pensja na l4 ciążowym jest wyższa o 900 zł miesięcznie. Liczona średnia z 12 miesięcy + premie , dodatki itp.

Gość gość
Ja jestem od połowy września na chorobowym - 7 miesiąc ciąży. Z tego co się orientuję, to twoje 400 zł to wyrównanie, za bieżący miesiąc, ten płatny z góry, niestety chorobowe jest płatne z dołu. I tak na moim przykładzie: 1 września dostałam wypłatę, po 2 tygodniach poszłam na zwolnienie, pod koniec września dostałam wyrównanie 270 zł, a następną wypłatę - chorobowe za październik - dostanę dopiero 27 października, z dołu, czyli za "przepracowany" miesiąc.

Gość gość
witam ja mam wyższą o 260zł ciekawe czym spowodowane są takie rozbieżności w wyliczeniach

Gość gość
Ja myślę , że taka rozbieżność zależy od podstawy + premii u mnie tak to jest liczone. Sama byłam w szoku jak dostałam wypłatę na l4 o tyle wyższą niż jak pracowałam. I macierzyński nawet płatny 80 % będzie fajny :):)

Gość gość
jestem n-lem mianowanym, jeżeli faktycznie wlicza się 13-tkę, wczasowe, nadgodziny itp Na pewno wyszło by więcej niż te 260zł

Gość gość
Tym bardziej mnie dziwi, że dostałam mniej!! Już pomijam fakt, że w od lipca jestem nauczycielem dyplomowanym, ale nie dostanę z tego tytułu ANI GROSZA więcej!!! ZERO podwyżki! Dopiero jak wrócę do pracy, to wtedy!! Ale skoro na L4 wyliczana jest pensja z 12 mies., to powinnam dostać więcej niż gołą podstawę!!

Gość gość
nie na to jak darmozjady nauczyciele upominajacy sie o kase:D i tak macie za duzo za te parenascie godzin tygodniowo, meza siostra uczy w sredniej szkole i wiem ile i jak ona sie przygotowuje do lekcji:D na fb i allegro:D a dzieciom kaze czytac tematy i samemu sobie notatke robic:D zreszta pamieta jacy mnie nauczyciele uczyli...to zawod porazka

Gość gość
Cóż... po liczbie błędów ortograficznych, interpunkcyjnych i językowych w Twojej wypowiedzi widać, że ze szkołą miałaś/łeś na bakier! :-P ...współczuję... :-P

Gość gość
jezeli awans zrobiłaś w lipcu, wypłata jest wyższa od 1 września i nie powinno mieć tu znaczenia ,że jesteś na l4 Ale pewna nie jestem Do wypowiedzi powyżej nikt nikomu nie broni zostać nauczycielem, zobaczysz jak jest słodko

Gość gość
L4 ma znaczenie i niestety, tak jest, że wypłata będzie, gdy wrócę do pracy. Sprawdzałam. Już to przebolałam, chociaż uważam, że jest to bardzo niesprawiedliwe. Jednak nie rozumiem, dlaczego nie mam teraz pensji naliczanej ze średniej z dodatkami, 13-ktą, nagrodę dyr. itd.

Gość gość
szczerze ja tez jestem bardzo ciekawa jak to jest wyliczane Według mnie w najgorszym wypadku powinnaś otrzymywać normalną wypłatę jak dotychczas Faktycznie z tym awansem to niesprawiedliwe

Gość gość
Bardzo niesprawiedliwe! Przez 3 lata stawałam na rzęsach i planowałam ciążę właśnie po skończeniu awansu. I teraz, owszem, jestem dyplomowanym, ale jedynie na papierze.

Gość gość
a co to jest L4? :-P

Gość gość
Dodatku za wychowawstwo sie nie liczy bo na l-4 nie masz do niego prawa tak samo do dodatku motywacyjnego. Do zasiłku chorobowego liczy sie tylko to co jest oskładkowane. Byc moze w niektórych miesiącach przez te 12 miesięcy bylas na zwolniu lekarskim i Twoja pensja była niższa. Także mogłaś dostać taki zasilek. Albo dostałaś zasilek za niepelny miesiąc. Ja np. zwolnienie miałam od 1 do 26 i dostałam zasilek tylko za 26 dni i byl duzo niższy. W następnym miesiącu miałam wyrównanie. U nauczycieli te rozliczenia sa skomplikowane ma wypłaty sa na poczatku miesiąca. Zobaczysz, ze w następnym miesiącu dostaniesz wyższe l-4.