Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy bedac na tabletkach mozna zajsc w ciaze

Polecane posty

Gość gość

jestem przy pierwszym opakowaniu tabletek anty biore regularnie go juz jestem w polowie tabletek czy jest szansa ze jesli skonczyl we mnie ze bede w ciazy??czy tabletki dobrze chronia przed ciaza??prosze o opinie kobietki ktore juz jakis czas biore tabletki anty dodam ze biore tabletki rigevidon

Gość gość
Jeśli bierzesz prawidłowo to nie zajdziesz.

Gość gość
tak zawsze o tej samej porze biore i od 1 dnia miesiaczki zaczełam brac

Gość gość
martwi mnie tylko ten luzny stolec po godzinie??czy od jednego to powinnam zarzyc kolejna?

Gość gość
Przypominam, że tabletki mają od 98 - 99,5 % skuteczności. Także zawsze możesz się znaleźć jak prawdziwy pechowiec w tych 2% ;)

Gość gość
Dlatego do tabletek zawsze bezpieczniej jest użyć prezerwatywy - wtedy nie ma szans na niechcianą ciążę :)

Gość gość
mówilam to mezowi,on jednak uwierzyl mojej kolezance jak opowiadala jak to przez 5 lat robi to z mezem za kazdym razem do konca na tabletkach ,teraz juz za pozno zdarzylo sie raz choc mu mowilam ze niechce do konca

Gość gość
Szanse na ciążę są znikome jednak dla własnego spokoju zawsze możesz wykonać domowy test ciążowy. A męża radzę troszkę uświadomić, bo to, że koleżanka nie zaszła nie znaczy, że Ty nie możesz :)

Gość gość
na test niestety za wczesnie bo za wczesnie bo wspolzylam 30 wrzesnia, wtedy bralam 10 tabletke one juz działały??

Gość kwisia
Uważam, że już działały :) Przeważnie kilka godzin po zażyciu pierwszej tabletki jest się już zabezpieczonym.

Gość gość
mam nadzieje ze nie zajde a jak sie jest na tabletkach to dni plodne tez trzeba uwazac??ja miesiaczke dostałam 20, 30 stosunek to były dni płodne??jak nie brałam tabletek to mniej wiecej wiedzialam kiedy mam

Gość gośćpowyżej
Podczas brania tabletek nie masz dni płodnych ponieważ one blokują owulację.

Gość gość
"Przeważnie kilka godzin po zażyciu pierwszej tabletki jest się już zabezpieczonym." Nie. Dwa przykłady: 1. Krysia i Zosia dostały miesiączkę w poniedziałek 23. września o godz. 8 rano. Obie zaczynają stosować tabletki antykoncepcyjne. Zosia czym prędzej przyjęła pierwszą tabletkę. Krysia postanowiła, że tabletki będzie przyjmować wieczorem, przed snem o 22. Krysia wiedziała, że tabletki zabezpieczają od razu, jeśli pierwszą tabletkę weźmie pierwszego dnia cyklu, a taki miała plan, więc przygotowała dla męża smaczny obiad, po którym wykonała dla męża seksowny striptiz, zakończony namiętnym seksem z wytryskiem w pochwie. Całe zajście miało miejsce 6 godzin przed przyjęciem pierwszej tabletki. Zosia nie wierzyła w to co napisane jest w ulotce i z seksem wstrzymała się do 3. dnia cyklu. Następnego dnia spuchly jej nogi, przestraszyła się i nie wzięła więcej tabletek. Krysia grzecznie brała tabletki do końca opakowania. Stosunek Krysi był objęty ochroną antykoncepcyjną tabletek, stosunek Zosi nie. Mimo tego, że Krysia wspolzyla kilka godzin przed przyjęciem tabletki, a Zosia kilka dni po przyjęciu pierwszej tabletki. Tabletki nie działają dlatego, że we krwi znajduje się określona ilość hormonów. Tabletki działają dlatego, że przyjmowane regularnie i brane w odpowiednim czasie (pierwsza z pierwszego opakowania w pierwszym dniu cyklu, poerwsza z kolejnych opakowań nie później niż po 7-dniowej przerwie) prowadzą do zablokowania owulacji. Zasady są dwie: 1. Aby zablokować owulację potrzeba 7 dni nieprzerwanego przyjmowania tabletek. Pierwsze tabletki zabezpieczają, bo blokują wzrost pęcherzyków od początku (wzrost zaczyna się nie wcześniej niż w pierwszym dniu cyklu). 2. Przerwa w przyjmowaniu tabletek nie może być dłuższa niż 7 dni - za krótki czas, żeby doszło do owulacji, dlatego podczas przerwy w przyjmowaniu tabletek również jesteśmy zabezpieczone. Ale trzeba pamiętać, że żeby tak było trzeba po przerwie dalej przyjmować tabletki. Jeśli odstawiamy tabletki i nie planujemy przyjmowania po przerwie to jesteśmy zabezpieczone tylko do przyjecia ostatniej tabletki (36h po). Dzieje się tak dlatego, że ochrona wynika z tego, że tabletka wzięta po przerwie blokuje dalszy wzrost pęcherzyków i owulację. A nie dlatego, że hormony pozostają w organizmie przez 7 dni.

Gość gość
ok rozumie, a zawsze sie zdarza ze po odstawieniu przyjdzie miesiaczka??

Gość gość
Nie. RozumieM, a nie rozumię.

Gość gość
ja bedac na tabletkach wpadłam a zarzywałam co do minuty microgynon okazalo sie ze przestaly na mnie dzialac po roku stosowania

Gość gość
Taaa, jasne, przestały działać :D

Gość gość
naprawdę wpadłam biorąc regularnie tabletki anty nawet minuty się nigdy nie spóźniłam, nigdy nie wymiotowałam po nich ani nie mia;lam tez biegunki, ja tabletką nie ufam

Gość malinowamalina
jestem żywym przykładem tego że biorąc tabletki można zajść , mam syna i nie żałuję

Gość gość
mimo regularnego brania tabletek wpadłas???

Gość gość
ja tutaj na forum pisalam jakis czas temu zawsze bralam tabsy regularnie ^rzez poltora roku nigdy nie zymiotowalam, nie mialam biegunki nie chorowalam i ne bralam dodatkowych lekow, po 8 mies przyjmowania tabsow pojawily sie u mnie bole w polowie cyklu lekarz powiedzial ze mozliwe ze tabletki sa za slabe (dostalam te o niskeij zawart hormon ktory zwykle nastolatki dostaja jako pierwsze :p ) ale mialam jeszcze wykupione 3 opakowania wiec przed zmiana postanowilam je skonczyc :p da mies temu pojawil sie krotki 1.5 dnowy okres wrecz plamenie brazowe tego samego mies mialam tez silne bole jajnikow i zauwazylam obrzeki piersi, w tym mies w ogole nie dostalam okresu zrobilam tydz temu test wyszedl pozytywne, ba wszytskie 4 wyszly!!

Gość gość
rigevidon tez jest słaby??ktos na nim wpadl??ale mnie wystraszyłas

Gość gość
podobno taki przypadek, nie wiem wiesz nie ma 100% metody a zeby wpasc raczej tzreba miec pecha

Gość gość
ja nie mieszkam w PL , tam aja bardzo sotrozne podejscie nawet przy pierwszym opakowaniu kazano mi sie wstrzymac lub dodatk zabezpieczac przez pierwszy miesiac!! a biore hormony 0.15 i 0.20

Gość gość
kurcze to mnie zeschizowalyscie dziewczyny , ja tak czułam ze od razu one nie zadziałają przy pierwszej paczce ale mój narzeczony był mądrzejszy bo ktoś mu powiedział kurde strasznie się boje

Gość gość
moje tabletki maja 0.03 i 0.15 to one dobrze chronią przed ciążą??

Gość gość
mi lekarz pwoiedzial ze teoretycznie KAZDE powinni chronic ! ale wszytsko zalezy od organizmu, ja w wieku 26 lat nie pwoinnam miec takich slabych tabletek tyle

Gość gość
no to ja ze strachu juz mam biegunke

Gość gość
Zawsze można zaśc w zależnosci od bzykania