Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Asymetria twarzy niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

Czy wasze dzieci maja asymetrię twarzy? Czy jest szansa ze asymetria sie wyrówna? Mój syn ma 4 miesiące i widoczna asymetrię twarzy mniejsze oczko ale to minimalnie i policzek z szyjka mniejszy po jednej stronie co robic? Do jakiego miesiąca jest szansa ze sie wyrówna? Jak było u was?

Gość gość
A co powiedział na to lekarz?

Gość gość
Ze sie wyrówna... Być moze ale lekarzy mamy takich ze dopiero 3 postawił dobra diagnozę kiedyś

Gość gość
to jest od spania na jednym boku ...

Gość gość
ale zadnej czloweiek nie jest cakiem symetryczny!!

Gość gość
Zamiast pytać na forum szukaj lekarza :-)

Gość gość
Neurologicznie jest ok było wykonywane usg nikt nie jest symetryczny oczywiście ale nie widać tego tak bardzo Nie wydaje mi sie żeby to było od spania bo mój syn urodził sie z takim defektem juz chyba ze w brzuszku sobie tak leżał dłuższy czas

Gość gość
autorko moja córcia urodziła sie z asymetria twarzy , miała ja ze względu na brak miejsca w moim brzuchu , była jednym bokiem bardzo scisnieta po urodzeniu odrazu było to zauwazalne jedna czesc twarzy szeroka druga waska , krzywa lekarze kazali układac do snu na tej wiekszej stronie głowy , bardziej na policzku spała tak przez pierwsz 3 miesiace zycia, potem juz zmiennie raz na jednej, drugiej, na pleckach teraz ma 7 miesiescy i buziulka jest ładna , równa. ;-) jedyne co jej pozostało to jak spi wykrzywia dziwnie głowke do tyłu identycznie jak miała ulozonie w brzuchu ;-) ale to nic strasznego kazdy ma swoje pozy do snu

Gość gość
racja, nie ma symetrii, stad czasem prawy profil ladniejszy od lewego lub odwrotnie :) ja tez urodzilam sie z asymetria twarzy, ktora byla widoczna tylko u niemowlaka, wszystko sie w miare wyrownalo i jest ok wiec sie nie martw 🖐️

Gość gość
Tak właśnie myśle ze to moze być bo miał mało miejsca w brzuchu ja jestem bardzo drobna a on duży sie urodził syn ma narazie 4 miesiące i widać bardzo asymetrię

Gość gość
Tak właśnie myśle ze to moze być bo miał mało miejsca w brzuchu ja jestem bardzo drobna a on duży sie urodził syn ma narazie 4 miesiące i widać bardzo asymetrię

Gość gość
moja córcia też się urodziła z asymetrią, pierwsze 3 mce dramat - przekręcała główkę i spała tylko na jednej stronie - jak moglam tak ją ukladałam,. prostowałam, podpierałam. Polepszyło się znacznie gdy zaczęła się ruszać, ciekawić światem. teraz ma prawie rok i praktycznie nie widać że główka jest wypukła bardziej - mam nadzieje że przez kolejne mce to się jeszcze bardziej wyrówna.... Ale zawsze lekarz musi ocenić, lepiej chuchać na zimne

Gość gość
Jak dziecko może mieć za mało miejsca w brzuchu?! Przecież to nie betonowa klatka i rozciąga się do oporu. A w brzuchu lub przy porodzie, to dziecko może nabawić się odgnieceń czy czegoś takiego a nie asymetrii. A asymetria wynika z tego, że lewa i prawa strona u płodu rozwija się niezależnie od drugiej i w innym czasie (naprzemiennie), więc dużo zależy w jakich warunkach rozwijała się dana połowa (im większy poziom stresu, tym większa asymetria).

Gość gość
chyba powinienes zmienic lekarza

Gość gość
zgadzam się, że każdy człowiek jest asymetryczny. I zapraszam na www.miluszkowo.pl

Gość gość
15:56- dziecko moze mieć mało miejsca i co co mówisz jest śmieszne

Gość gość
Może mieć mało miejsca, na tyle by nie mieć swobody poruszania się, nie na tyle by je zdeformować. A z tym co napisałam możesz się nie zgadzać, ale zanim nazwiesz to śmiesznym, sprawdź.

Gość gość
moja córka urodziła się z asymetrią prawej strony. Kontrola u neurologa -tak miałam w książeczce napisane po wypisie. Układałam ją zamiennie do spania-prawy, lewy bok. Na wznak jak spała podkładałam wałeczek (uszyty w środku ryż). jak miała 4 m-ce zero asymetrii. Ale do neurologa musisz iśc, przynajmniej u mnie w szpitalu jest taki wymóg. Mi neurolog w szpitalu pokazał ćwiczenia a raczej masaż po kąpieli.

Gość gość
asymetria czy jak ktos chce to nazwac wystarczy popatrzec na noworodki któe maja spłaszczona głowke z tyłu odrazu widac ze czesto lezały na pleckach , tak samo w brzuchu przycisniete dziecko spłaszcza sie jedna czesc striny twarzy , pamietajmy ze dziecko nie ma jeszcze rozbudowanych kosci czaszki i dlatego takie deformacje sie pojawiaja

Gość gość
Dziewczyny wszystko zależy co kto ma na myśli, bo tak jak to już zostało zaznaczone, nie jesteśmy symetryczni, jedni mniej inni bardziej i to są predyspozycje wrodzone, które jak wystąpią, nie mamy już na nie wpływu, jest to dobrze widoczne u osób które mają jedno ucho czy brew wyżej od drugiej. Natomiast to o czym większość z was pisze to asymetria ułożeniowa, która wynika właśnie z dłuższego położenia dziecka w jednej pozycji (matka mogła leżeć częściej na jednym boku) i później po urodzeniu może wybierać tą samą stronę, co sprzyja pogłębieniu tej asymetrii. Na szczęście nie jest to nic groźnego i zazwyczaj samo mija, jak dziecko się inaczej układa, lub gdy dziecko zaczyna być bardziej r****iwe. Rehabilitacja jest potrzebna dopiero w momencie, jak w miarę upływu czasu ta asymetria nie mija.

Gość gość
Nie wiemy jaka asymetria dotyczy synka autorki, czy to jest właśnie wynik ułożenia czy taki już poprostu jest układ jego twarzy, więc Autorko jedynie możesz z tym się udać do lekarza.

Gość gość
To kwestia genow.Dalas zle geny synowi i piekny nie bedzie.

Gość gość
Najważniejsze ze zdrowy

Gość gość
Autorko nie ma co kombinowac tylko trzeba iśc na konsultacje do chirurga dziecięcego i neurologa

Gość miranda1
Asymetria ułożeniowa nie wymaga szpitala, a większość ćwiczeń rehabilitacyjnych oznacza efektywną zabawę. Można nauczyć się samodzielnego ich wykonywania w miejscu zamieszkania. Najczęściej przyczyną asymetrii ułożeniowej jest niewłaściwe ułożenie płodowe, a także niepoprawna pielęgnacja noworodka. Asymetria ułożeniowa nie zwiastuje wielkiego utrudnienia dla prawidłowego rozwoju noworodka, jeśli oczywiście odpowiednio zadbamy o wyeliminowanie symptomów i nawyków. Trzeba udzielić pomocy niemowlakowi w stopniowym przystosowaniu się. Trzeba jak najszybciej samodzielnie lub z pomocą fizjoterapeuty rozpocząć ćwiczenia rehabilitacyjne, które poprawią ustawienie całego ciała i głowy. Postępowanie terapeutyczne powinno obejmować również lekcję dla opiekunów w temacie sposobów prawidłowego noszenia codziennej pielęgnacji dziecka, karmienia, podnoszenia: http://dzieci-rehabilitacja.pl/oferta/asymetria-ulozeniowa