Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość geny czy wychowanie

Wrodzone predyspozycje a wpływ rodziców czy środowiska na dziecko

Polecane posty

Gość geny czy wychowanie

Co według was ma większy wpływ na to jakie będzie dziecko. Temperament, charakter, czy wychowanie, wpływ otoczenia? Samo się nasuwa, że jedno i drugie, nie jest to odkrycie Ameryki ;). Ale chce poznać wasze zdanie, może podacie przykłady z życia, z waszych rodzin, znajomych, jak to wygląda? :)

Gość gość
Wszystko!!! Przecieś jedno nie wyklucza drugiego.

Gość geny czy wychowanie
Chodzi mi o to co ma według was większy wpływ, czy jedno i drugie po połowie? ;)

Gość gość
ja bym sie chyba sklaniala do uznania decydujacej roli srodowiska, choc geny, wiadomo, tez istotne. Syn ma dopiero dwa lata, ale jest bardzo smialy, towarzyski 'od zawsze'-na pewno nie po nas, rodzicach, taki juz jego charakter

Gość geny czy wychowanie
czyli że jest śmiały to wpływ środowiska? skoro piszesz że nie po was ;)

Gość geny czy wychowanie
geny podchodzą pod charakter, choć to też chyba nie do końca jest tak, bo charakter też się kształtuje pod wpływ tego z kim/czym się człowiek styka od najmłodszych lat.

Gość exdebillmobilny
Ale nawet jesli urodzisz kilkoro dzieci na bezludnej wyspie, to one i tak sie beda roznic charakterami... nie wiem, czy klucz jednak nie lezy w genach, w gospodarce hormonalnej, czy czym tam jeszcze, bo srodowisko tez bedzie mialo rozny wplyw na rozne dzieci- na jedne wiekszy, na inne mniejszy; wierze, ze madre wychowanie moze duzo, ale tez nie wszystko i tez musi byc dostosowane do dziecka...

Gość geny czy wychowanie
exde, jak bym czytała swoje poglądy ;)

Gość astora
charakter zdecydowanie! dziecko nie rodzi się czystą kartą, macie pewnie w środowisku masę przykładów ze dzieci jednych rodziców się między sobą różnią. Ja i moja siostra - ona zawsze wielka dama, pełno ciuchów, kosmetyków, biżuterii. Ja - chłopczyca, wiecznie w spodniach. Moje dzieci - starszy raczej flegmatyk, inteligentny i poukładany, młodszy to żywioł, najpierw robi potem myśli. Nie da się wypracować pewnych cech, np nie da się wpłynąć na dziecko tak by wyrobić w dziecku charyzmę czy otwartość. To się ma albo nie. Wychowanie dziecka powinno być zależne od jego osobowości! Tak jak i edukacja powinna być dostosowana do predyspozycji a nie wszystkich uczymy wszystkiego!

Gość gość
Dzieci rodzą się utalentowane! My rodzice mamy ogromny wpływ na to co się stanie z talentami dziecka. Mózg dziecka jest plastyczny i...bardzo chłonny. Tak wiec stymulowanie mózgu dziecka sprzyja jego rozwojowi. Nasze zadanie to "nauka przez zabawę" i "zabawa przez naukę"!!! To my dorośli niestety wyuczamy dziecko ze nauka czy szkoła jest zła, nudna i trudna.

Gość gość 123
Zabawne :D a wiecie jak szkolnictwo ma wpływ na kreatywność? ''Otóż, okazało się, że podczas pierwszego badania aż 98 proc. dzieci, które wówczas były w wieku przedszkolnym (3–5 lat), miało tę umiejętność na poziomie geniuszu. Kiedy miały 8–10 lat, czyli chodziły już do szkoły – odsetek geniuszy spadł do 35 proc., po kolejnych pięciu latach – do 10 proc., by wśród dorosłych zatrzymać się na poziomie 2 proc.''