Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mikaa87

wczesna ciaza a witaminy przyjmujecie cos dziewczyny

Polecane posty

Gość mikaa87

hej, na wstepie wspomne ze jestem w 7 tyg ciazy:) spytalam lekarza o jakies wiaminy czy trzeba brac czy nie, wiem ze napewno kwas foliowy, najpierw powiedzial ze nie, a jak powiedzialam ze nie pije mleka/ i jem malo produktów mlecznych to mi przepisala witaminy femina gdzie jest kwas foliowy, wapn, jod i pare witamin. Czytalam rozne artykuly ze w I trymestrze powinno sie brac jak najmniej lekow, a ja juz biore jeden 3x1 na podtrzymanie ciazy. Ufam lekarce i nie bede nic zmianiac, ale chcialam poczytac jak Wy mialyscie i ogolnie co najlepiej jesc w czasie ciazy zeby bylo dobrze dla dzidzi:)

Gość gość
Ja gdzieś do 8 t.c. brałam tylko kwas foliowy, później "dorzuciłam" tego witaminy, nie pamiętam już jakie, chyba pharmaton matruell (??) ale były bardzo drogie i teraz kupuję różne witaminy dla ciężarnych, które są akurat na promocji w mojej aptece.

Gość gość
mi do 15 tc lekarz zalecil kwas foliowy a potem co drugi dzien witaminy ladee vit pozdrawiam

Gość gość
i jedz duzo nabialu ser,jajka,rybywarzywa owoce,orzechy

Gość gość
Ja mialam duphaston na podtrzymanie i centrum materna, folik byl w centrum, witaminy Ci nie zaszkodza

Gość gość
Najlepiej zadbać o to jeszcze przed zajściem w ciążę, przecież dziecko nie pobiera składników które dopiero zjadłaś, tylko z tego co przyswoiłaś i z twoich zapasów, więc żeby nie obciążać dodatkowo organizmu, najlepiej zacząć przyjmować suplementy kilka miesięcy wcześniej.

Gość mikaa87
wiem, ze trzeba troche wczesniej o to zadbac, ale zaniedbalam to, ja tez biore duphaston i luteine na podtrzymanie, no witaminki nie powinny zaszkodzic, narazie to umieram bo boli mnie brzuch od dwoch dni, ale lekarka powiedziala ze teraz bede miala najciezsze dni wiec trzeba jakos przezyc:)

Gość gość
folik, duphaston i zastrzyki z heparyny brałam dosyć szybko.. witaminy dopiero od 2 trymestru.

Gość gość
Kwas foliowy to trzeba lykac przed ciaza i åierwsze tyg, teraz to jyz po ptakach...

Gość gość
A dlaczego oli cie brzuch? To nie jest normalne, ze w osmym tyg tak bardzo boli...

Gość gość
Dziewczyny witaminy nie zaszkodzą pod warunkiem że są naturalne!!! To bardzo ważne, bo syntetyczne witaminy (najczęściej dostępne w aptekach) mogą często narobić więcej krzywdy niż pożytku.

ja jestem w 7tygodniu ciazy i mam witaminy femibion 1 ale gin mowil ze poki sa swoje owoce i warzywa lepiej jesc je niz tabletki a witaminy brac tylko 2razy w tygodniu bo jak od poczatku bierze sie witaminy to dziecko moze byc duze i ciezko urodzic normalnie,ja kwas foliowy rowniez biore jem co drugi dzien jogurt bo mleka niemoge wymiotuje i codziiennie jakis owoc i warzywo

Gość mikaa87
no lekarz tez sie martwil tym bolem brzuchem, dlatego mam te tabletki i mam odpoczywac duzo, ale jestem dobrej mysli, dopiero 7 tydz wiec kwas foliowy mysle ze jeszcze cos pomoze.

Gość mikaa87
oczekujaca233 a jak sie czujesz? masz nudnosci albo bole brzucha?

ja jestem w 18tyg i biore vitaminer dla kobiet w ciazy,wczesniej kwas foliowy i prenatal :)

Gość gość
Ja już jestem po porodzie i mam 8 miesięczne Maleństwo. W 1 trymestrze moja dieta opierała się na mięchu :D brałam tylko kwas fioliowy femibion zaczęłam brać po 13 tc. Co do odżywania-nie zwracałam nie wiadomo jakiej uwagi a dziecko mam zdrowe ;)

Gość gość
co do kwasu foliowego... ja brałam od 4 tc FOLIK a dziecko mam zdrowe, nigdy nie odżywiałam się dobrze, piersią nie karmiłam a dziecko jest zdrowe więc nie chrzańcie, że kwas foliowy TRZEBA brać przed, bo inaczej dziecko chore, rozumiem, że przez dziurkę od klucza nie zaglądacie ani pasków nie zakładacie?

Gość mikaa87
do ostatniej wypowiedzi, dziekuje za opinie, tez mnie wkurza jak pisza ze powinnam wczesniej brac i ze teraz za pozno, albo ze bez witamin bo dziecko za duze. a ile jest ciaz wpadek ze kobiety nie chca dzieci, 80 % i co moze kazda bierze kwas foliowy profilaktycznie?? Napewno zadna a dzieci rodza zdrowe. Mam tyle watpliwosci czy wszystko robie dobrze, ale musze wyluzowac i zyc normalnie bo kazdy radzi inaczej...

Gość gość
ja biorę pregnofer dha. kwasy dha są kluczowe dla rozwoju mózgu i oczu płodu i niemowląt więc mają duże znaczenie. a lekarz potwierdził,że dobrze robię łykając je.

Gość gość
ja biore od bardzo wczesnej ciąży ok 4,5 tyg nawet nie było widać wtedy zarodka pregneplus, dziś zaczynam 16 tydz i przez cala ciaze będę brac te witaminy :) czuje się bardzo bardzo dobrze ;)

Gość gość
ja biore femibion 1 a jestem w 5 tc :)

halo ;) jezeli moge sie dolaczyc ;P jestem w 10 tyg ciazy i za soba dwie wizyty lekarskie jednak pani ginekolog przepisala mi tylko kwas foliowy i powiedziala ze wystarczy zebym podjadla przynajmniej troche nabialu . moja ginekolog nie jest za faszerowaniem tabletkami jezeli nie ma takiej potrzeby, mam nadzieje ze ma racje bo jej ufam ;D

Gość gość
zestawy witamin po 12 tc ponieważ przez pierwszy trymestr trwa organogeneza a potem dziecko zaczyna rosnąc i potrzebuje witamin.

Gość julia877
cook, pewnie że witaminy z naturalnych produktów najlepsze, ale z kwasem jest trochę inaczej. Jego ilość po obróbce produktów jest znacznie mniejsza, a w dodatku połowa kobiet ze względu na defekt enzymatyczny ma problem z jego przyswajaniem. W zasadzie jedynie łykając metafolinę ma się pewność, że jego ilość jest wystarczająca. Podsyłam ciekawy artykuł na ten temat ;) http://www.przyszlamama.pl/metafolina