Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wczesniaki z 36 tyg

Polecane posty

Gość gość

Mój mały ma 11 tyg.urodził się w 36 tyg ciąży i nie jak do tej pory to mam wrazenie ze nie bardzo widzi i dlatego mam pytanie jak jest z wzrokiem waszych dzieciaczkow ..Przed sloncem oczka mruzy ,jak jest na raczkach to się rozgląda ale jakos nie widze kontaktu wzrokowego ze mna .....miał ktoś tak -było ok?pediatra twierdzi ze jeszcze ma czas

Gość gość
11 tygodni to jeszcze bardzo mało. Mój synek urodził się w 35 tygodniu, teraz ma 13 miesięcy i raczej ze wzrokiem wszystko jest w porządku. Zbiera okruszki, albo jak się znajdzie jakiś pojedynczy włos na podłodze i się mu pokaże to też próbuje podnieść, więc jeśli widzi takie rzeczy, to najgorzej nie jest... Ja sama noszę okulary i bez nich nie widzę tego, co on...

Gość gość
moja się urodziła w 2 dniu 35tc. teraz ma dokładnie miesiąc. zaczyna otwierać oczka, czasem się rozglądać lub przypatrywać mnie. jak ją ślepi to też mruży oczy. wg mnie to jeszcze nie jest świadome patrzenie.

Gość gość
witaj ja urodziłam w 35tc i 2 dn, oczywiście na wypisie 35tc, u nas były wizyty kontrolne w retinopatii wcześniaczej ;) Dzięki temu wiedziałam, że wszystko ok. I np. na samym początku (neurologicznie) był te 4-5 tygodni do tyłu, teraz ma ponad 8 mcy i wg neurolog już przegania rówieśników ur o czasie ;)

Gość gość
tez urodzilam w 35tyg i chodzilam do okulisty co mc a ty nie chodzisz z małym?

Gość gość
Moje dziecko z 34 i był obowiazkowy okulista na wypadek problemów z oczami. Były 2 wizyty!

Gość gość
A słuch? Brak kontaktu bo może słabiej słyszy?

Gość gość
ja jestem od tego 8mio miesięcznego dziecka, u nas zakończyło się na 1 wizycie, i raz był badany w szpitalu. Wszystko jest w porządku, ale kogo nie pytam a ma wcześniaka to okulista obowiązkowy

Gość gość
ja urodziłam w 35tyg i 1 dniu przez cc synka, w wypisie ze szpitala obowiązkowa kontrola okulistyczna w kierunku retinopatii - były 3 wizyty teraz jak skończy rok u zwykłego okulisty mamy sprawdzic jeszcze.

Gość gość
gościu z 22:25 a było coś nie tak? bo ja jak pisałam wyżej jedna wizyta i gdyby robił zeza to wtedy przyjechać, inaczej jest super wszystko

Gość gość
Do koleżanki 8 miesięczniaka. :-) Niestety wcześniakiem jest sie juz do końca zycia. Kłopoty zaczynaja sie najczęściej potem. Czyli pilnować logopedy, integracji sensorycznej a w przyszłości ewentualnych dysleksji. Naszym dzieciom brakło troche aby mózg mógł w pełni dojrzeć - ale na szczęście mózg jest plastyczny i wczesna stymulacja pomaga. Moje dziecko ma 4 latka i IQ ponad przecietne ale mamy kłopoty z integracja sensoryczna.

Gość gość
Moja znajoma urodziła w 26 tyg mała ma sie dobrze jest zdrowa

Gość gość
ja urodziłam w 35 tyg i mały zdrowy, tylko po porodzie ze względu na oddech leżał 2 dni w inkub. dopuki ne wyrególowałi, a jeżeli chodzi o wzrok to na tym etapie jest juz wszystko dojrzałe, więc jak twój mały zle widzi to jest inna przyczyna idz do lekarza

Gość gość
i jeszcze dodam że popimo iż urodził się w 35 tyg nigdy nie było problemu z jego zdrowiem a w tej chwili jest bardzo intelig chłopcem, lubianym i ma dobre wyniki w nauce poza tym jest wyjątkowo kreatywny, fizycznie również sprawny od poczatku więc uważam że poród na tym etapie nie ma nic wspólnego z dalszym rozwojem bo dziecko jest juz w pełni wykształdone, jeżeli poród jest w 26 tyg, 28 tyg to w pózniejszym etapie rozwoju mogą byc braki jednak nie w 35-36 tyg

Gość gość
Niestety braki sa zawsze....chociaż nie zawsze tak "spektakularne" :-)

Gość gość
Na przełomie 34/35 pojawia sie surfaktant w płucach - od tego momentu dziecko powinno już samo oddychać. Ale mózg potrzebuje jeszcze pobyć do 38 - od tego momentu ciąża moze być rozwiązana i dziecko nie jest juz wczesniakiem. Poczytajcie troche literatury

Gość gość
MAM bliźniaki z 36/37 i nigdy nie były brane przez lekarzy jako wcześniaki

Gość gość
Bo z tym wczesniactwem jest różnie. Mam dwóch synów - starszy urodził sie w 36 tygodniu i nie był zaliczany jako wcześniak, młodszy urodził sie w 37 tygodniu i został zaliczony do wcześniaków ze względu na hipotrofię. Starszy jest zdrowym i aktywnym dzieckiem mimo wcześniejszych narodzin. Młodszy jest bardzo chory (stąd ta hipotrofia) i rozwojowo jest bardzo w tyle, bo większość swojego życia leży na intensywnej terapii. Nie wiem, jakie problemy jeszcze przed nami. Wiem tylko, że obecnie największymi problemami nie są te wynikające z wczesniactwa (można powiedzieć, że jest to najmniejszy problem)d

Gość gość
autorka tematu-pytałam lekarza o skierowanie do okulisty zaraz na pierwszej wizycie stwierdził ze nie trzeba,sluch maly miał badany w szpitalu i jest ok i widać ze słyszy jak się mowi itp..a od którego tyg zauwazalyscie ze dziecko na was tak swiadomie patrzy ?|

Gość gość
moja mala tez z 36 tyg. to tak swiadomie zaczela patrzeć na twarze ok 15-16 tyg wiec daj mu jeszcze trochę czasu a później to zacznij naciskac lekarza na skierowanie do okulisty