Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość exdebill_szacujący

To teraz ja zadam głupie pytanie

Polecane posty

Gość exdebill_szacujący

Ile się wkłada w kopertę przyjacielowi na ślub - wiadomo, chciałoby się jak najwięcej, ale akurat mamy dwa wesela pod rząd - mojej siostry i chłopa przyjaciela i lekko dostałam szoku ile on chce włożyć w kopertę... jakie są zwyczaje w kielecczyźnie?

Gość gość
a ile dajesz w kopercie dla siostry? ja mysle ze jako para 500zł bedzie ok.

Gość gość
ale oczywiście jesteście zaproszenie na po śłubie jakieś przyjęcie? Średnio daje się 400-500 zeta od pary. Jeśli to przyjaciel to na pewno wystarczy. Bliższej rodzinie - brat siostra, można dać więcej, jeśi się ma oczywiście. Ale nie jestem z kieleckiego :)

Gość gość
400zl za parę???) wstyd było by mi isc ... Katering to około 200 zł na osobę wiec pokrycie tylko tego to stanowczo za malo. U nas daje się 600-700 za parę. A dla rodziny bliższej około tysiaka

Gość gość
a kogo stac aby wydac pol wyplaty na wesele. a w niektorych przypadkach nie wypada nie isc.

Gość gość
tyle ile mozesz albo ile chcesz jak nic nie dasz - i tak zrozumie przynajmniej powinien

Gość gość
A700 zł to pol wypłaty??? No nie przesądzają. Zreszta o ślubie wie się wczesniej wiec można stopniowo odkładać a nie robić dziada z siebie

Gość gość
a ile zarabia przecieztyny czlowiek 1200zł. czsami wiecej 1400zł. my za pol roku mamy wesle meza brata. niewiem skad kase wezmiemy, a jeszcze ubrac sie. jak nic 2000zł potrzeba.

Gość exdebill_szacujący
tutaj akurat nie chodzi o robienie z siebie dziada, a bardziej zastaw się a postaw się własnie

Gość gość
patrzyliscie garnitury niewiem czy 300zł to duzo czy malo. do tego koszula krawat i buty . sam maz ok.500zł ubranie. ja tez musze sie ubrac. ubrac corke. na same ubrania poleci nam 1000zł. dodac koperte. policzyc dojazd. a teraz zima wiecej musze sobie kupic kurtke i buty. wiec juz nic nie odloze. potem swieta tez kasa poleci. i jak odlozyc na wszysrtko. majac razem we 2 ok.3000zł.

Gość gość
ja dałam ostatnio przyjaciółce 700 zł,chciałam wiecej bo duzo jej zawdzieczam ale nie miałam :/

Gość gość
400-500 będzie ok

Gość gość
Garnitur za 300 zł to jakis badziew,trzeba wydac przynajmniej z 1500 zł,a co za dziad ten twój facet ze nie ma porzadnego garnituru

Gość gość
a po co garnitur kupowac jak nie ma takiej potrzeby. kase nie potrzebnie wydac. bez sensu. 1500zł na garnitur ktory zalozy sie raz na kilka lat.

Gość wiśnióweczka
Autorka pytała ile do koperty, a nie za ile garnitur ;-) Myślę, że od pary 500zł jest ok. Jeżeli ktoś chce dać więcej to da, ale uważam że to normalna kwota.

400-500 zł to jest ok. Jeśli mąż chce się szarpnąć to max do 600 zł. Chrześniakom daje się więcej, rodzinie bliskiej, dzieciom, ale przyjacielowi to w zupełności wystarczy.