Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak zrobic dobra zupe bez kostek i wegety

Polecane posty

Gość gość

np. dzis robie szczawiowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja robię i bez mięsa pokrojoną marchew, por, seler, pietruszka smażymy na oliwie z oliwek, w garnku w którym chcemy gotować zupę jak się zeszklą zalewamy wrzątkiem z czajnika, do pełna (bez przesady żeby nie wykipiało w trakcie gotowania), sypię podstawowe przyprawy czyli sól i pieprz, możesz dodać teraz albo pod koniec gotowania inne naturalne, które lubisz, np. suszone zioła gotujesz pół godziny pod przykrywką na małym ogniu jak chcesz mieć czysty wywar to przecedzasz (byle nie do zlewu :P)i jarzyny wyrzucasz i masz bulion jarzynowy jako baza do każdej klarownej zupy albo miksujesz wszystko i masz bazę na zupy-kremy wg mnie szczawiowa może być i klarowna i krem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
do bazy klarownej lub kremowej wrzuć ziemniaki w kostkę pokrojone, gotuj aż będą miękkie, potem wrzuć świeży szczaw i zmiksuj, albo wlej gotowy koncentrat szczawiowy ze słoika, ewentualnie przypraw solą, możesz na rozlanej już w talerzach zupie ułożyć przekrojone na pół jajko na twardo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość1111111111
zupy typu szczawiowa, pomidorowa, kapuśniak najlepsze są na tzw. kościach odschabowych, a więc robisz wywar na kościach, ja niczego nie szumuję, tylko gotuję na dość wolnym ogniu. Kości zalewam wodą, dodaję sól, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu i kilka liści laurowych, jak gotuję pomidorową to dodaję też susz warzywny (który jest bez soli i innych dodatków), po około godzinie robię dalej - w zależności od tego jaką zupę chcę - różnie, ale zawsze dodaję warzywa - marchew, pietruszkę (i nieraz i nie razem - pora, cebulę lub nać selera - selera nie za dużo, bo może być go za bardzo czuć)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja mam odwrotne pytanie: jak w ogóle można zrobić dobrą zupę Z kostkami albo Z wegetą? Przecież te paskudztwa całkowicie psują smak każdego dania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie jesc przez pol roku glutaminianu sodu ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zawsze gotowałam na kostkach, wcale nie myslac co tam w nich jest, urodziłam dziecko , gotuje takze dla niego i juz nie uzywam, trochę i brak smaku w zupach, mimo pieprzu, soli i i ziół

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zrobienie dobrego wywaru to jest sztuka i nie jest to strasznie trudne ;) wywar na zupę musi być smaczny, intensywny w smaku osiągamy to nie rozwadniając go zbytni, dodając przyprawy pamiętajcie, że podsmażanie i podpiekanie bardzo wzmacnia smak najlepsi kucharze mają swoje sztuczki, np. wrzucają do brytfanki kości szpikowe i podsmażają je na tłuszczu, do tego dodają pokrojone warzywa i też je podsmażają, potem wszystko doprawiają i deglazują, potem duszą długo i wychodzi naprawdę intensywny wywar cebulę się opieka, wtedy wychodzi z niej intensywny smak, który świetnie pasuje do różnych zup dodatek paru suszonych grzybków niesamowicie wzbogaca aromat zupy i tak dalej.....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscia
"Ja mam odwrotne pytanie: jak w ogóle można zrobić dobrą zupę Z kostkami albo Z wegetą? Przecież te paskudztwa całkowicie psują smak każdego dania." . swiete, jak nie NAJswietsze slowa na kafeterii! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mam taki swój patent i od pewnego czasu az radą pani z kafe robię własne przyprawy do zup: jest z tym dużo pracy,ale warto: Suszę duże ilości startych na grubych oczkach tarki warzyw tj. marchew,seler,pietruszka,pasternak,por,cebula.Ususzone mielę w młynku do kawy na "pył".Dzielę je w oddzielne pojemniczki-po równo do każdej dodaje odpowiednie dla danej zupy suszone zioła,też mielone na "pył" i tak do zupy pomidorowej:lubczyk,oregano,nać pietruszki,nać selera.dodaję też paprykę słodką w proszku i kurkumę. do zupy grzybowej: lubczyk,nać pietruszki,rozmaryn do zupy jarzynowej lubczyk,nać pietruszki.,nać kopru tak jak do ogórkowej Oprócz tego zupy dosalamy,doprawiamy solą.Poszukaj na necie do jakiej zupy jakie zioła są najlepsze i tak ie dodaj do słoiczków,opisz słoiczek np.Przyprawa do zupy szczawiowej czy pomidorowej.Nigdy nie gotuję zupy na kościach jeśli ma być z dodatkiem śmietany.Po co zapychać żyły cholesterolem x 2:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
poprawnie to powinno dawac sie wylacznie sol i pieprz i wychodzi taka sama praktytcznie ^^ tak sie robi w barach a przynajmniej powinno

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dobra zupa to jest WYWAR z kosci miesnych plus jarzyny.Dobry wywar uzyskuje sie wygotowaniem,czyli naturalnym odparowaniem i dopiero wtedy dodaje sie jarzynki,gotuje sie 15-30 min i zaprawia,ogorkami,szczawiem,burakami itp zaleznie od tego jaka zupe robimy.Dobra zupe gotuje sie ok 1,5-2 godz. To co wy proponujecie na kostkach,szybko,gotowane pod szczelna pokrywka to jak dla mnie pomylka,a nie zupa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×