Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moje dziecko jest o głowę wyzsze od rówieśników martwić się

Polecane posty

Gość gość

Córka ma 3,5 roku waży 20kg i ma 116 cm wzrostu. Nie wiem czy tak szybki wzrost może jej zaszkodzić. Ja rosłam d 12 roku życia. W wieku 10lat miałam 160cm wzrostu, ba i biust miseczka b!!!! Może córka ma to po mnie i nie powinnam się martwić?

Gość gość
a może powinnaś się o to zapytać lekarza? a na razie sprawdź sobie jej wzrost i wagę w siatkach centylowych, ja mam takie w książeczce zdrowia dziecka

Gość gość
No w siatkach centylowych moje dziecko ma wzrost i wagę 6 latka. Ale ja nie mam pojęcia co to oznacza.

Gość gość
Oznacza to że albo jesteście mutantami albo spożywacie wyjątkowo mocno nafaszerowane hormonami pożwienie :O

Gość gość
Też zawsze byłam głowę wyższa od rówieśników. Mam syna w wieku twojej córki 22kg 110 ;-)

Gość gość
to znaczy, że przy najbliższej okazji zapytaj się lekarza czy wszystko ok. tutaj raczej nie szukaj odpowiedzi bo albo cię zjadą albo naczytasz się takich informacji, że się nerwicy nabawisz.

Gość gość
Moj syn w wieku twojeje corki mial 18 kilo i 117 centow, teraz pewnie 120, tez jest najwyzszy wszedzie gdzie pojdzie i tez pytalam lekarza czy cos nie tak. Naprawde sie balam. Ale u mnie to jest raczej genetyka, ja mam 176 cm a maz 196, wic jednak...choc jako MALE dziecko nie bylam tak wysoka, za to juz w podstawowce najwyzsza, w sumie do dzis malo obiet ma moj wzrost. Biustu nie mialam do 16-tki. Teraz mam B i na tym stanelo. Chudosc tez jest u nas dziedziczna....

Gość gość
Lekarz nic nie mówił. Mała tak szybko rośnie, że teraz leczymy ją na krzywicę. U nas pewnie też jest to genetyka. Mąż ma 186cm ja mam 167cm. ale rosłam jak szalona w dzieciństwie.

Gość gość
Jeśli to by była tylko genetyka to i tak w porządku ale dobrze zapytać o to lekarza bo może to być też objaw choroby, lepiej żeby to zawczasu wykluczono żeby się po prostu nie martwić

Gość gość
Córka 3 lata i 10 miesięcy: 20,5 kg i 107 cm. Pediatra uważa że jest ok - 97 centyl :-)

Gość gość
No dokladnie. Ja tez sie balam i wolalam wykluczyc. Oczywiscie widzialam, ze jak jestesmy wysocy...ale jednak przezylam duzo niepokoju.

Gość gość
A jak wykluczyć chorobę. Mielimy morfologię, to wyszła nadkrwistość i krzywica i nic więcej. Hormony tarczycy ok, wyniki badań wątrobowych ok. Co jeszcze zbadać?

Gość gość
Endokrynolog jest potrzebny :-) Pewnie będzie badał poziom hormonu wzrostu albo wręcz cały panel hormonalny i ewentualnie w kierunku akromegali (gigantyzmu).

Gość gość
Przyznam nie wpadłam na to, ale nawet pediatra mi nie zalecił.

Gość gość
Bo wiecie chodzi o to żeby mieć pewność że nie ma np. jakiegoś guza który by uciskał na tą część mózgu odpowiedzialną za wytwarzanie hormonu wzrostu. Oczywiście to bardzo, bardzo, bardzo mało prawdopodobne, no ale skoro cię to martwi i zakładasz temat to odpowiadam

Gość gość
Równie dobrze można zrobić tomografie głowy (na wypadek guza) lub usg jamy brzusznej ( nadnercza). Nie wariuj tylko zapisz sie do endokrynologa!!!

Gość gość
Moje dziecko mialo 114 cm w tym wieku-teraz 12lat i 162cm.Jest wysoki w swojej klasie,ale nie jedyny ;)

Gość gość
Mojej przyjaciółki córka ma takiego guzka Niby malutki,ale ma 13 lat i w tej chwili ma 179 cm :o Nie może grać w swoją ukochaną siatkówkę, bo musi w kołnierzu chodzić, szyję ma taką jakby nosiła obręcze wydłużające :o Przez wiele lat lekarze z uśmiechem przyjmowali jej stał wzrost, teraz już nie jest tak śmiesznie :o