Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Malinka923

POMOCY Sprawa prawna

Polecane posty

Gość Malinka923

Witam, mam wielki dylemat. Na poczatku tamtego roku zapisalam sie na studia na prywatna uczelnie, chodzilam pierwszy semestr- zaliczylam, i w drugim chodzilam do maja, bo juz sprawy prywatne nie pozwolily. Dlatego w czerwcu nie zaliczylam egzaminow i przedmotow oraz nie zaplacilam raty. Calkowicie to olalam i nie zlozylam papierow o rezygnacje. Tak samo nie placilam w okresie wakacyjnym. Dostalam raz pismo w lipcu ze mam zapacic zalegle raty 800zl i mam na to 7 dni inaczej sprawa pojdzie do sadu ( pismo z uczelni). Do tej pory nikt sie nie odezwal. Co mam robic dalej??

Dostała Pani standardowe przedsądowe wezwanie do zapłaty. Jeśli Pani nie zapłaci, skierują sprawę do sądu w postępowaniu upominawczym prawdopodobnie, takie sprawy odbywają się na posiedzeniach niejawnych, pozwany dostaje listem poleconym nakaz zapłaty i może ewentualnie wnieść sprzeciw, wtedy sprawa będzie skierowana na zwykłą rozprawę. Radzę zapłacić, bo koszty sądowe i zastępstwa prawnego pełnomocnika uczelni plus odsetki mogą zdecydowanie przewyższyć zaległe opłaty za studia.

Jeśli pismo było wysłane w lipcu i do tej pory Pani nie zapłaciła, to możliwe, że sprawa już jest w sądzie. Najlepiej jak najszybciej uregulować zaległości, potem będzie tylko gorzej.

Gość Malinka923
Ale jeśli w regulaminie i w umowie nie było mowy o płaceniu w okresie wakacyjnym za studia, jedyne co mówili,że mamy tak zrobić, również mam zapłacić??

Gość Malinka923
Nie to nie ciąża, sprawy prywatne o których nie muszę tu wspominać

Gość Malinka923
A jeśli w regulaminie jest,że jeśli uczeń- student nie zjawi się na egzaminy oraz nie zaliczy roku zostanie skreślony z listy studentów?