Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

problem z nazwiskiem na zaproszeniu

Polecane posty

Gość gość

Nie wiem jak wypisać zaproszenie dla znajomej pary - są małżeństwem. Ona ma na nazwisko przykładowo Anna Kowalska-Nowak a on Jan Nowak. Czy mogę napisać "Annę i Jana Nowaków" jeśli ona nosi nazwisko podwójne?

Gość gość
Mozesz, ja tak pisalam .. tylko nie odmieniaj nazwisk !

Gość gość
napisz bez nazwiska albo anne nowak... i jana nowaka

Gość zielony królik
wszystkie nazwiska w Polsce się odmienia, nawet te obcobrzmiące. Jeżeli ich nie odmieniasz to jest to błąd. Polecam poczytać słownik lub posłuchać pana prof. Miodka na temat odmieniania nazwisk.

Gość gość
Taaaak ? A jak odmienisz nazwisko Smith albo Kitchen ?

Gość gość
nie zrozumielismy sie ;) mam dylemat czy moge kolzance uciac pierwszy czlon nazwiska - ten panienski, nawet jesli na codzien uzywa pdwojnego? Rzecz w tym ze ma oba czlony straaaasznie dlugie a nie chce dziubdziac mikro literek. i takich kolezanek z podwojnym nazwiskiem mam kilka.. (przepraszam za brak polskich znakow ale pisze z telefonu)

Gość gość
możesz a nawet powinnaś tak napisać czyli anna i jan nowak

Gość gość
Zależy jaka ta Twoja koleżanka jest. Jak ma naturę obrażalskiej i czepialskiej to nie zdziw się jak na Kafe pojawi się wątek w stylu " koleżanka ucięła w zaproszeniu moje panieńskie nazwisko, czy to oznacza że mnie lekceważy" ;)

Gość gość
"możesz a nawet powinnaś tak napisać czyli anna i jan nowak" Wróć do podstawówki, już tam uczą odmiany nazwisk.

Gość gość
www.poradnia.pwn.pl/lista.php?id=11210 "Witam, mam pytanie dotyczące pisania podwójnego nazwiska na zaproszeniach ślubnych. Jak zaprosić osoby o różnym nazwisku na jednym zaproszeniu: Elżbieta Podkówka-Litwińczuk i Dariusz Litwińczuk? Czy można napisać Elżbieta i Dariusz Litwińczuk? Podkówka to nazwisko panieńskie, a Litwińczuk po mężu. Najlepiej i najwygodniej byłoby zaadresować zaproszenie w taki sposób: Państwo Elżbieta i Dariusz Litwińczukowie. Jeżeli jednak wiemy, że właścicielka podwójnego nazwiska przywiązana jest do obu swoich nazwisk, wówczas radziłabym użyć formy adresu: Państwo Elżbieta Podkówka-Litwińczuk (i) Dariusz Litwińczuk. Spójnik i wystąpić nie musi – imię i nazwisko mężczyzny można na zaproszeniu umieścić poniżej nazwiska kobiety. Obydwa nazwiska kobiety trzeba by zapisać również wtedy, gdy z kobietą tą łączą nas luźne stosunki towarzyskie (bardziej znamy się z jej mężem) i po prostu nie wiemy, jakie ma upodobania. Użycie obu nazwisk jest zawsze bardziej oficjalne w porównaniu z użyciem wspólnego nazwiska. Bywa i tak, że kobieta ma formalnie dwa nazwiska, ale posługuje się tylko nazwiskiem panieńskim. W takich wypadkach – jeśli o tym wiemy – można zaproszenie zaadresować: Państwo Elżbieta Podkówka (i) Dariusz Litwińczuk. Należy pamiętać, że nazwiska odmienne, zastosowane do par małżeńskich, powinny przybrać formę liczby mnogiej, a więc na przykład: Zarębowie, Kowalowie, Zimińscy, Podbielscy. "

Gość gość
nazwiska sie odmienia!!! Wysylanie zaproszenia z błedem ( a takim jest nieodmienianie nazwisk )to lekceważenie, niechlujstwo, swiadectwo wlasnego niedouczenia, generalnie - obciach!!!

Gość gość
Ja sie spotkalam z takim rozwiazaniem: Anna Nowak i Jan małż. Kowalscy Nie wiem czy jest to poprawna forma.

Gość gość
a może ktoś sobie nie życzy by jego nazwisko było odmieniane i co

Gość gość
wysyłając list to tez w adresie się odmienia ,czyli list dla anny kowalskiej

Gość gość
Jak można sobie "nie życzyć" stosowania zasad gramatyki? :/

Gość gość
Jak ktoś sobie "nie życzy" to pokazuje tym, że jest niewykształconym burakiem, nie znającym własnego języka.

Gość gość
moja znajoma ma nazwisko wtorek i ona nie lubi jak ktoś nazywa ich wtorki

Gość gość
śmieszne, że sobie"nie życzy". Zaczniecie pisać "zaproszenie na SILÓB" - bo moze ktos sobie tak życzy? Albo jest dysortografikiem?. Nie wypada do kogos pisać błędami, tym bardziej, jeśli wiadomo, że wcześniej się to przygotowuje/drukuje, więc nie jest to zwykła omyłka.

Gość gość
bo nie wtorki tylko Wtorkowie, jak już.

Gość gość
"Jak można sobie "nie życzyć" stosowania zasad gramatyki? :/" ------------- Oj, uwierzcie mi, że można sobie nie życzyć... Wychodziłam za mąż 2 miesiące temu, zaproszenia wypisywane znacznie wczesniej. Sama mam bzika na punkcie poprawności w tego typu przypadkach, odmieniliśmy więc nazwisko przyjaciół. Przyjaciół, zaznaczam, jednych z bliższych, nie dziesiątej wody po kisielu. Foch był jak trzeba. Wypisaliśmy drugie zaproszenie, dla świętego spokoju. Nie wiem, jak u nich, ale u mnie niesmak pozostał. Oczywiście, nazwisko odmienne, jak najbardziej, krótkie, polskie, wpadli w jakąś idiotyczną manierę nieodmieniania i tak kontynuują. Co ciekawe, argumentowali, że gdy używamy mnogiej liczby przy nazwisku, oni uważali to za ksywkę, żart, a nie faktyczną odmianę... Ludzie i ludzie :)

Gość gość
a własnie że sie mylisz,bo jest jeden wtorek to będą dwa wtorki a nie dwa wtorkowie,jełop jesteś i tyle

Gość gość
Będzie wtedy dwoje Wtorków, tak samo jak dwoje Kowalskich, a nie dwa Kowalskie, i dwoje Nowaków, a nie dwa Nowaki.

Gość gość
a Niedziela to co mądralo ,bedziej jeden Niedziel a dwóch Niedzieli

Gość gość
a zapraszasz Annę i Jana Niedzielów,ha ha ha

Gość gość
jak jest jedna Niedziela ,to będzie dwoje Niedzielów ,oj nie znasz ty gramatyki

Gość gość
Niedziela to nazwisko nieodmienne,durnoty zakute

Gość gość
HEJ TAM NA GÓRZE- państwo Wtorkowie albo zapraszam państwa Wtorków,( bo to sa osoby, nie rzeczy , wiec inna odmiana niz wtorek - dzin tygodnia) , poczytaj sobie. I oczywiscie dwoje Niedzielów. Czy do szkoly podstawowej nie chodziliście , ze nie slyszeliscie o odmianie nazwisk?

Gość gość
Durnoto zakuta do podstawówki wróć. Albo poczytaj np tutaj (o ile takie terminy jak "wzór deklinacyjny męskoosobowy" nie przekraczają twoich możliwości pojmowania): www.polonistyka.fil.ug.edu.pl/?id_cat=297&id_art=1187〈=pl