Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciąza 30 latki

Polecane posty

Gość gość

Mam 30 lat..czy to za późno na dziecko? Z jednej strony chciałabym mieć, ale stresuje mnie fakt bycia w ciązy, porodu, zmian..ale nie wyobrażam sobie życia bez dzieci..odstawić tabletki? biorę już 8 lat...

Gość gość
nie, ja mam 34 i myslę o drugim pierwsze ma 13 lat

Gość gość
ale to by była moja pierwsza ciaża..

Gość antonia pambuk
Jakie za pozno,to idealny wiek

Gość gość
rofdzina mnie straszy, że niedługi będzie za poźno..tyle lat biorę tabnletki, czy po ich odstawieniu trzeba czekać, aż organizm się oczyści?

Gość gość
to tym bardziej odpowiedni wiek:)

Gość gość
30 lat i za pozno ?!? Ja pierwsze w wieku 36 lat urodzilam i nawet mi przez glow nie przeszlo ze to za pozno :) Odstawiaj tablsy i czekaj co ci los przyniesie :)

Gość gość
No młodą mamusią to już raczej nie będziesz ;P

Gość gość
nie czekaj tylko działaj zaraz po odstawieniu. Im później tym gorzej. Ja po 8 latach tabsów dostałam torbiele - co nie jest oczywiście normą, ale działaj od razu.

Gość gość
wiecie jak to jest..caly czas czeka się na ten ODPOWIEDNI moment, a zawsze coś nie tak..nie taka praca, mieszkanie...itp..

Gość gość
oczywiście, że nie za późno, szczególnie w obecnych czasach :) ja mam 32 i się właśnie staram o pierwsze. Też brałam tabletki 8 lat. Też się boję "przewrotu" w zyciu, ale jak się chce miec dzieci, to nie ma juz na co czekac i kiedys trzeba się zdecydowac

Gość gość
czyli nie trzeba czekac na nowe cykle?

Gość gość
no własnie..wiecie..wygodnie, nie ma co gadac, luźne wakacje, imprezy, wolne weekendy,sport... ale z drugiej strony ogromna miłość do dzieci, wiem, że chcę je mieć

Gość gość
No coś ty ;). Ja urodziłam w wieku 31 lat, akurat :)

Gość gość
Nie. Bzdury mówią z oczyszczeniem organizmu. Od razu po nie braniu tabletek powraca cykl więc działaj.

Gość gość
zrób badania, zacznij łykać kwas foliowy i do .dzieła :P Ja urodziłam pierwsze dziecko w wieku 35 lat.

Gość gość
Nie czekaj :) ... ale tez nie "staraj sie" bo to najgorsze co mozesz zrobic ....Po prostu przestan zazywac tabsy i zyj tak jak wczesniej. Ja po odstawianiu tabsow (bralam regularnie przez 5 lat) zaszlam po roku "nie staran" :) ... i urodzilam jak mialam 36 lat :)

Gość gość
takl też zrobię..ale top jest adrenalina..normalnie motyle w brzuchu

Gość gość
jak są przeszkody techniczne po stronie kobiety lub mężczyzny, to nie da się "nie starać"

Gość gość
Przypominam, że używając tabletek antykoncepcyjnych jest na Ciebie nałożona ekskomunika i po śmierci trafisz prosto do piekła. Odstaw tabletki i wyspowiadaj się z 5 przykazania. Nie jest jeszcze za późno.

Gość gość
W sierpniu zaszłam w ciąże a w grudniu skończyłam 30 lat, teraz moje dziecko ma juz ponad 5 miesiecy a ja za chwile 31 lat. Też sie bałam ale teraz wiem ze nie mialam czego

Gość gość
a jakie badania przed ciażą? od tyodnia biorę kwas foliowy. a potem chcę kupić witaminy matruelle

Gość gość
co jeszcze warto wiedzieć przed ciążą?

Gość gość
Nie żartuj, ja mam 35 i właśnie myślimy o pierwszym :) Teraz wiek bezpiecznej pierwszej ciąży przesunął się do 32 roku życia. Bardziej martwiłabym się 8 latami faszerowania się tabletkami (my tylko gumki) - ale nie ma reguły.

Gość gość
dlugo się staracie?

Gość gość
badania, to zależy jak bardzo chcesz się zaangażować tzn jednak "starać"...:) morfologia, hormony (prolaktyna, progesteron,estradiol, testosteron, LH, FSH, TSH - FT3, FT4), cytomegalia, cytologia, toksoplazmoza, badanie nasienia dla męża...takie całkiem minimum to myślę, ze cytologia i morfologia

Gość gość
a to zrobione :)))

Gość gość
Zdrowa dieta, badanie na przeciwciala rozyczki i toxo...ale ja akurat te badania robilam razem z beta, jak juz w ciazy bylam. Toxo pozniej co miesiac powtarzalam, razem z badaniem krwi bo nie mialam przeciwcial. Kwasu foliowego nie bralam, ale mialam od zawsze (i nadal mam) diete bogata w zielone warzywa (salata, szpinak, brokuly, kalfior, fasola) ... warto wiedziec ze ten "naturalny" jest o wielme latwiej przyswajalny przez organizm a poza tym nadmiar kwasu foliowego w czasie ciazy zwieksza ryzyko zachorowania przez dziecko na astme ...

Gość domowapracowaona
jA urodziłam 2 w wieku 30 lat i na porodówce czułam się staro :-D

Gość gość
no a moja koleżanka też w naszym wieku ze mnie cały czas się nawalała że mam dzieci a na cholerę mi to tak szybko bo pierwsze w wieku 21 lat a teraz zrobiła testy i lekarz jej powiedział że niepotrzebnie brała tabletki 10 lat bo ma jakieś niedrożności jajników i jajeczko nie może się przemieścić i że powinna to była leczyć a teraz ciul wie co będzie i nawet nie sądziłam bo zawsze mi dokuczała matka polka wielodzietna a dziś szkoda mi jej bo strasznie załamana jest