Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W jakim miesiacu zycia wasze dzieci zaczely wskazywac palcem

Polecane posty

Gość gość

Jw. 14 miesieczniak nie pokazuje, tylko cala dlonia. Powinnam sie martwic?

Gość gość
moja ma 12 miesiecy i jak cos chce, to wyciaga raczke. paluszek uzywa np. do wciskania guzikow albo dotykania batdzo malych rzeczy - np. guzikow przy bluzce. czy to podpada pod pokazywanie?

Gość gość
2,5 roku ma i jakos nie pamietam zeby palcem pokazywal

Gość gość
moja jak skonczyla 8 miesiacy.ale ja mysle ze to nie jest powod do zmartwien.kazde dziecko jest inne.moja ma teraz rok i tydzien.potrafi powiedziec babcia :) chodzi ale np.z pozycji lezacej sama nie usiadzie a z pozycji siedzacej sama nie wstanie.po prostu taki jej urok :) ale jak ja postawisz to tak zasuwa ze ciezko ja dogonic

Gość gość
ja to nie woem, czy to nie powod do zmartwien - putal mnie o to lekarz na ostatniej wizycie. mala ma rok i nie pokazuje.

Gość gość
dziekuje za odpowiedzi

Gość gość
10 m-cy. Sama zaczęłam go uczyć jak się naczytałam, że nie pokazywanie palcem może być spowodowane różnymi chorobami, m.in autyzmem

Gość gość
Jeżeli dziecko jest kontaktowe, reaguje na otoczenie (głos matki, inne dźwieki) i i komunikuje "co chce dostać" a obowiązkowo ma kontakt wzrokowy to wszystko ok! Potem trzeba nadzorować pojawianie sie mowy. W wieku 2 lat powinny to być zdania typu autko brum brum. Nie dajcie sie zbyć że dziecko ma czas do 3 czy 4 roku życia!