Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

szyjka macicy

Polecane posty

Gość gość

Witam, jestem w pierwszej ciąży i nie rozumiem jednego i mam nadzieję, że jakaś bardziej doświadczona forumowiczka udzieli mi konkretnej odpowiedzi. W karcie ciążowej mam wpisany 18 tydzień ciąży a trzon macicy wygląd 17 tydzień, ginekolog również mówił o 17 tygodniu. i tutaj nie rozumiem czy w końcu 18 czy 17 tydzień. Będę wdzięczna za odpowiedź i pozdrawiam!!

Gość gość
przepraszam moje gapiostwo chodzi mi o trzon macicy

Gość gość
Lekarze przeważnie mówią o ciąży w zakończonych tygodniach, i ich "siedemnasty tydzień" to siedemnasty tydzień skończony, faktycznie osiemnasty w toku. Inna sprawa że w pomiarach wszystko wychodzi różnie, na usg dziecka może Ci pokazywać długość nóżek na 21 tc a obwód główki na 22 tc, wszelkie terminy są orientacyjne (stąd urodzenie 2 tyg przed i 2 tyg po terminie dalej jest uznawane za terminowe).

Gość gość
dziękuję Ci bardzo jestem, ciężko mi się w tym wszystkim jeszcze połapać ale mam nadzieję, że wkrótce ogarnę wszystko :) pozdrawiam:)

Gość gość
Ja byłam już w ciąży, teraz jestem w kolejnej i o ile np łożysko jest opisywane w poszczególnych tygodniach to macica.... pierwsze słyszę. W przypadku szyjki mówi sie o jej długości, twardości, rozwarciu itp. ale nie o wieku w odniesieniu do tygodni. Coś źle usłyszałaś i głupoty piszesz. Mnie macicy nikt nie oceniał.

Gość gość
chyba wiem co mam wpisane w karcie ciążowej

Gość gość
i nie mówię o macicy tylko o trzonie macicy, czytaj ze zrozumieniem, i poczytaj sobie,że trzon macicy wskazuje na wielkość ciąży, ja będę miała 1 dziecko ale Ty chyba powinnaś już wiedzieć takie rzeczy a nie mówić komuś, że pisze głupoty

Gość gość
Szyjkę mam badana co dwa tyg albo tydz boki się skraca ale w życiu nie skyszalam większej bzdury o trzonie macicy weź się walnij w LEP i nie zmyslaj albo słuchaj lekarza uwaznie

Gość gość
A nie pomyliło ci się z dnem macicy? o trzonie macicy też pierwsze słyszę, żaden badający lekarz mi o tym nie mówił. Dno macicy jest opisywane w karcie ciąży - dokładnie jak wysoko lub nisko jest względem pępka.

Gość gość
pisze się łeb a nie łep najpierw się naucz poprawnej polszczyzny i dopiero sie wypowiadaj na forach. słucham gina i wiem co mam wpisane w kartę.

Gość gość
Taa chyba w karcie ze szpitala psychiatryczne go.:-) Jak nie wiesz co to jest to trzeba bylo sie lekarza pytac ja dzis mam wizyte i z ciekawoscvi zapytam bo w necie szukalam i nic nie ma ze trzon macicy okresla wiek ciazy.. Ty do jakiegos znachora chodzisz a nie lekarza albo taka nieinteligentna jestes i masz urojenia haha

Gość gość
Doświadczony lekarz potrafi rozpoznać ciążę już na podstawie samego badania ginekologicznego, podczas którego zauważy następujące zmiany: - objaw Chadwicka - sine zabarwienie przedsionka i śluzówki pochwy wskutek ich przekrwienia, - objaw ciążowy Hegara - w badaniu dwuręcznym przez pochwę lekarz czuje charakterystyczne rozpulchnienie odcinka między twardszą szyjką a miększym trzonem macicy, - objaw ciążowy Piskacka - jednostronne, miękkie powiększenie trzonu macicy po stronie zagnieżdżenia się zarodka, - ogólne powiększenie trzonu macicy, możliwe do stwierdzenia już od 6. tygodnia ciąży (licząc od pierwszego dnia ostatniej miesiączki) ja też mam w karcie wpisywany info o trzonie i wielkości