Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

26 tc a ja na najwyzszach obrotach spie 6 godzin dziennie mam DOSYC

Polecane posty

Gość gość

jestem w ciazy z drugim dzieckiem. z ciągu dnia zajmuję się 2,5letnią córką. właściwie zajmuję się nią sama, bo mąż ciąle w pracy, wraca jak kładę młodą spać. do tego mam problemy ze senm, budzę się co 2 godziny, jestem okropnie przemęczona, zaczęły mi się pojawiać czasami skurcze i twardnienie brzucha. Boję się, że nie wytrwam do planowamneo terminu. a jak Wy radzilyscie sobie z przemeczeniem?? ile odpoczywalyscie? ja niestety nie mam czasu na odpoczynek - rano sprzątanie, pozniej zabawa z dzieckiem, pozniej mala idzie spac, ja ogarynam, robie obiad, itp, mala sie budzi, dalej zabaw, pozniej kolacja, klade ja spac ok 22 i dopiero wtedy mam troche czasu dla siebie...

Gość gość
A nie przesadzasz 2.5latka to duze dziecko.Drugie dziecko ci nie mile,ze przemeczasz sie i nic z tym nie robisz?Nie mozesz dac luzy w sprzataniu,gdy dziecko spi tez mozesz sie polorzyc.Gotuj proste obiady i wiecej by starczalo ci na dwa dni.

Gość gość
co ty gadasz ja w 26 tyg jeszcze pracowałąm też miałam dzieco w wieku przedszkolnym i obowiązki w domu, to jak sobie poradzisz z 2 dzieci? nie licz na męża bo on pracuje zawodowo więc jest zmęczony ty siedzisz w domu to zajmuj się dzieckiem i nie marudz, a jak jesteś umęczona to zrezygnuj z nadmiaru obowiązków przecież nie jesteś w kołchozie i to co robisz robisz dla siebie,

Gość gość
nie chcę narzekać, tylko okropnie się boję, że mogę za szybko urodzić... nie umiem jakos zluzowac, jak nie mam porządku w domu to az mnie trzęsie i nie mysle o niczym innym... i absolutnie nie narzeam że zajmuję się córką, przeciez to moj kochany skarb :) tylko jakos tak mi ciężko samej w tym wszystkim... do tego jeszcze dopadla mnie grypa i ledwo oddycham...

Gość gość
A jak urodzisz wczesniaka przez to nie bedziesz miala wyrzutow sumienia?Faktycznie posprzatane mieszkanie wazniejsze od zdrowia dziecka,a co bys zrobila jakby ciaza byla zagrozona i musialabys lezec np?

Gość gość
jakby cie dopadla grypa juz dawno bylabys w wyrze,widac nie jest tak zle skoro potrafisz walic w klawiaure ja pracowalam do ostatniego dnia,i dom tez musialam obrobic. ciaza to nie choroba,no chyba ze jestes chrabianka one nawet migrene uwazaly za zawal:D

Gość gość
a ty mialas migrene kiedys kobieto?Ja w ciazy mialam taka ,ze nie spalam nie jadlam i wymiotowalam paracetamolem,w koncu wyladowalam w szpitalu ,myslalam ,ze mi czaszka peknie .

Gość gość
Rozumiem że ogólnie ciążą jesteś zmęczona, moźesz się czuć nie najlepiej, ale czy nie przesadzasz? Codziennie musisz sprzątać? Raczej nie, chyba że pozamiatać/odkurzyć... z dzieckiem raczej nie bawisz się 4 godz. w berka, przecież taki duży maluch już dużo sam się sobą zajmie, a można poleżeć i poczytać książeczki... jak mieszkasz w domu z ogródkiem, to w ogóle luz. Mała śpi ile? Zakładam że co najmniej 1,5- 2 godz. Więc znowu masz czas złapać oddech, obiad możesz robić na spokojnie, przecież nikt od Ciebie nie oczekuje dwudaniowych obiadów z deserem. Nastawiasz zupę, gotuje się sama, składniki w międzyczasie dokładasz a poza tym możesz z książką czy przed tv siedzieć czy co tam lubisz. Są obiady które można robić w 15-20 min... sos do makaronu, makaron każdemu na bieżąco gotować. Nie wierzę że mąż w pracy "ciągle" czyli 16 godz. na dobę, chyba że przychodzi po 12 godz. na budowie naprawdę zrypany... Po pracy niech zje, odsapnie pół godziny i z małą na spacer. Co do spania- podpytaj lekarza, może są jakieś łagodne ziołowe herbatki na uspokojenie, lepszy sen, może wystarczy relaks wieczorem...

Gość gość
A ja nie rozumiem osob,ktore zamiast polozyc sie i odpoczac - sprzataja. Wystarczy narysowac sobie tabelke korzysci i strat i chyba logiczne co w.takim wypadku jest wazniejsze? Odbmalego balaganu jeszcze nikt nie umarl... a przemeczenie w tym przypadku dla kogos moze.zakonczyc sie tragicznie. Dosadniej chyba sie nie da?

Gość gość
Hahahhhaaa "chrabianka". Ludzie uzywajcie slownika!!!!! Chyba,ze hrabiance ciezko?! I polozyc a nie "polorzyc". Jeden temat,kilka postow a tyle bledow. Wstyd.

Gość gość
Ja mam podobnie, ale moje dziecko ma rok i dwa miesiace a ja jestem w 19 tygodniu. Jestem ciagle zmeczona, ale olewam sprzatanie, jak dam rade sprzatac to sprzatam, jak nie to robie tylko to co trzeba przy dziecku. Czasem jak mam lepszy dzień to w domu lśni i jest obiad nagotowany, a jak dziecko da mi popalić, albo źle się czuję, to w domu jest brudno a obiad jest z torebki albo restauracji.

Gość gość
Pewnie,ze hrabianka,to przynajmniej bez bledu,ale i tak zle uzyte... Natomiast moze meczy cie rutyna,ale ja nie widze specjalnego obciazenia...

Gość gość
Autorka chyba grubo przesadza. Też mam 2,5 letniego syna, 23 tydzień ciąży, dom do ogarnięcia i obiad do ugotowania. I mam mnóstwo czasu wolnego, chodzimy na spacery, odwiedzamy znajomych.... I dodam, że moje dziecko już nie śpi w dzień, więc "od niego: nie mogę chwili odpocząć.

Gość gość
Ja jestem w 23tyg nadal pracuje i zajmuje sie energiczne 3latka ktora nie dostala sie do przedszkola:( maz pracuje w delegacji, corka juz w dzien nie chce spac, wstaje o 5do pracy ,po gotuje obiad w miedzyczasie bawiac sie z dzieckiem, cos ogarne i o 18 wlaczam corce bajke a sama robie sobie drzemke bo po prostu padam na pysk. Po 19szykuje kolacje i klade corke spac ja wstawiam pralke i zmywarke, obejrze jakis film i spac. W nocy budze sie na siku z 10razy, spac juz tez ie moge bo zaraz mnie kregoslup boli. Ciezki nasz los kobiet pracujacych w ciazy z dzieckiem na glowie.

Gość gość
gosciu przede mna, tak z ciekawosci co to za praca do ktorej wstajesz juz o 5? Bo wydaje mi sie, ze tylko fizyczne jakies prace tak wczesnie, a jesli tak to 'szacun' :P to bym mogla okreslic najwyzszymi obrotami-praca, dom, dziecko, ciaza

Gość gość
autorko naprawde nie masz tak źle.. ja mam 3 latka i jakbym była w ciąży to mam dom na glowie, własną firmę i dziecko.. trzeba było posłać dziecko do przedszkola choć na kilka godzin - poza tym 3 latek to nie jest już małe dziecko - i poogląda bajkę i zamie się zabawką - zje samo, wysika się i dogadasz się z nim..

Gość gość
Masz prawo być zmęczona i czuć się źle. Myślę, że na tym forum nie dostaniesz wsparcia tylko bardziej się zdołujesz. Inne kobiety już tam mają, że wiedzą najlepiej i jedyne co potrafią to krytykowanie innych. Staraj się dbać o swoją psychikę bo ona jest najważniejsza. Kup sobie coś ładnego i staraj się cieszyć się chwilą. Jeżeli zadbasz o swoje wnętrze to łatwiej się Ci uda pokonać trudności. Staraj się rozmawiać z mężem, że ostatnio czujesz się zmęczona (masz do tego prawo). On powinien Ciebie wspierać. Jeśli chodzi o sprzątanie i gotowanie poszukaj jakiś babcinych rad na sprawniejsze i mniej męczące sprzątanie i gotowanie. Możesz np. obiady gotować raz w tyg i je mrozić albo gotować na 2 dni itd.

Gość gość
pomyśl jak dopiero będzie z noworodkiem po porodzie z drugim dzieckiem i domem.. teraz to pikuś.. po porodzie wcale spać więcej nie będziesz a zajmować się podwójnie...

Gość gość
" gosciu przede mna, tak z ciekawosci co to za praca do ktorej wstajesz juz o 5? Bo wydaje mi sie, ze tylko fizyczne jakies prace tak wczesnie, a jesli tak to 'szacun' to bym mogla okreslic najwyzszymi obrotami-praca, dom, dziecko, ciaza" Nie jestm tamtym gosciem ale masz chyba male pojecie o swiecie i pracy :P moja praca do fizycznych nie nalezy,chyba,ze praca w sluzbie zdrowia to praca fizyczna,ale czesto musialam wstawac o 5 a przed 6 mialam autobus by o 6.30 rozpoczac prace. Moja kolezanka z coreczka w wieku przedszkolnym i z niemowlakiem wstawac musiala juz o 4.30. Przychodzila na 7 jednak musiala dzieci wyszykowac: przedszkole,zlobek. Moj maz praca zupelnie biurowa przed komputerem i zaczyna o 6. Bo przed 7 musi miec juz wystawione "dane". Wiec nie raz zaczynal ja o 5.40 by ze wszystkim zdazyc. Wiec nie tylko prace fizyczne zaczynaja sie tak wczesnie.