Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy ZUS moze cofnąć już pobrany zasiłek prosze o odpowiedź

Polecane posty

Gość gość

dostałam wezwanie na badanie w zusie. Jestem na długotrwałym L$ od psychiatry z powodu wypadku samochodowego. Czy ZUS po takim badaniu moze na jakiejś (?) podstawie unieważnić cały okres zwolnienia i kazać mi zwrócić pobrany już za 4 miesiace zasiłek?

Gość gość
a jak myslisz? ,oni moga wszystko

Gość gość
nie sądzę, prawo nie powinno działać wstecz (przynajmniej w teorii), jeśli uznają, że zasiłek Ci się nie należy to wydadzą odpowiednią decyzję i od tego czasu nie będa wypłacać.

Gość gość
niestety moga odbierac

Gość gość
takj, jeśli został pobrany bezprawnie w wyniku oszustwa itp to jak najbardziej

Gość gość
no tak, ale w jaki sposó lekarz orzecznik moze stwierdzić, zę ktoś np od 5 miesiecy oszukuje. Nie rozumiem tego. Boję sie takich sytuacji i choć leczę się naprawdę, to mam schizę, że oni na podstawie "widzi mi się" każą mi oddać to, co już pobrałam.

Gość gość
przecież jeżeli stwierdzą, ze jestem już zdrowa, to zabiora mi zasiłek od dnia nastepnego. Ale jak mge stwierdzić, że np. miesiac temu byłam zdrowa?

Gość gość
no oczywiście ze może!!! moja kumpela pobierala rente rodzinna i sudiowala, i wziela sobie urlop dziekański i myslala ze zrobi w c***a zus i będą jej placic za nic a tu przypal, musiala zwrócić za caly rok pobierana kase

Gość gość
no tak, ale to było ewidentne oszustwo

Gość gość
Nie! w zusie to inaczej, to jest taka jakby komisja, Mój mąż był 10 miesięcy na zwolnieniu i po pół roku włąśnie dostał wezwaniena komisję i oni zdecydowali czy dalej może kontynuować L4

Gość gość
skoro jesteś wezwana do kontroli to chcą coś sprawdzic bo im się nie zgadza, tak jak ktoś napisał wcześniej jak się uczepią to mogą wszystko, ja kiedyś miałam sytuacje też ze zwolnieniem na chore dziecko i okres gdy umowa się kończyła, zadzwoniłam do zusu żeby zapytać o zas chorobowy i powiedziano że będzie przysługiwał, po jakimś czasie dostałąm pismo że jednak nie, czyli dwie sprzeczne informacje i że moge się odwoływać, byłam sciekła bo to moje zwolnienie pierwsze od kilku lat i powód był, łatwo im trzepać od ludzi składki gorzej jak mają coś zapłacić,

Gość gość
raczej wszystko się zgadza. CO miałoby sie nie zgadzać? Po prostu to długotrwałe zwolnienie, więc wezwali

Gość gość
tak, ale mi nie minęły jeszcze 182 dni zwolnienia. jestem normalnie zatrudniona. Po prostu dostałam wezwanie na badanie przez orzecznika zus