Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak z resztek rosołu robicie inną zupę

Polecane posty

Gość gość

Jak to robicie? Zostało mi trochę rosołu, może 1/4 garnka i co? mam dolać wody, dac koncentratu i bedzie pomidorowa? wyjasnijcie mi, bo nie wiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dolej gęstego soku pomidorowego ( jak będzie za mało to trochę koncentratu pom.) jak lubisz -śmietanę ,posyp natką i masz super pomidorówę...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja nie wyjadam resztek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
popieram sok pomidorowy, ja robię już bez śmietany, ewentualnie troszkę koncentratu zalezy ile tego rosołu masz, żeby nie była za mdła. Pomidorówka z soku jest przepyszna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja to robię tak: biere garnek , okrążam trzy razy dom ( jak mam więcej rosołu to cztery) a dalej to już robię tak, jak na każdym wywarze ( mięsnym lub warzywnym).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
na 1/4 garnka rosołu, dolej do tego litr soku pomidorowego i co tam chcesz do smaku, żeby złagodzić dodat śmietany, żeby zaostrzyć dodaj koncentratu albo nic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
przestańcie, pomidorówka na wywarze drobiowym jest ohydna. Jeszcze do tego odgrzewanym fe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Autorko - jak robisz zupę nie mając resztek rosołu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
żeby pomidorówka wyszła dobra do rosołu dodajesz jeden liśc kapusty surowej chwile od zagotowania gotujesz zeby lisc oddał aromat i go wyrzucasz dopiero na ta baze dodajesz pomidory bądz przecier

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dolej wody,dodaj kostke rosolowa lub bulionowa,i rob jaka chcesz zupe,ogorkowa pomidorowa ,grybowa,warzywna,,,jest wiele mozliwosci_:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Podsumujmy. Kafeteryjną pomidorową gotuje się z rosołu, kapusty, śmietany i soku. :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ale po co do rosołu dawać kostkę rosołową? rosół już jest, teraz trzeba zrobić na nim konkretną zupę i tyle /

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Autorko to jak Ty robisz zupe jak nie na wywarze? Bo nie rozumiem jak mozna nie wiedzieć jak zrobić zupe z rosołu ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ano po to ze jak do rosolu doleje wody to juz rosolem nie bedzie. kostka rosolowa do podtrzymania smaku,oczywiscie jezeli byl robiony na jarzynach i miesie. jezeli na samych kostkach to nie ma co odpowiadac na post....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Rosolu gotuję tyle, żeby zjeść go raz, gdyż odgrzewany jest nie dobry. Tak samo nie nadaje się na podstawę do innych zup.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A możesz podać proporcje na tę ilość rosołu do zjedzenia od razu? No chyba, że robisz dla 10-osobowej rodziny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość Rosolu gotuję tyle, żeby zjeść go raz, gdyż odgrzewany jest nie dobry. Tak samo nie nadaje się na podstawę do innych zup.----- ----- to musis opublikowac w new york time:D:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jasne, żeby ugotować świeżą zupę to trzeba od razu mieć do wyżywienia całą wojskową kompanię.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No to pytam o proporcje. Ile czego dajesz podczas gotowania, żeby wyszła taka ilość jaką jesteś w stanie zjeść sama lub razem z niewielką rodziną od razu? Ćwierć kostki rosołowej na ćwierć litra wody?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przestańcie juz z tymi kostkami, bo to chore jest zupy gotuje się na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym, jak ktoś woli smak jest z warzyw i przypraw jeszcze trochę, to dzieci zapomną, co to włoszczyzna, bo zupę robi się z kostki, tak? /

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na nieduży garnek wystarcza 30 dag wołowiny, jedna szyja z indyka, 2 skrzydełka kurze. Wy chyba nie wiecie co to jest rosół, bo ani sztuczne coś co nazywa się kostką rosołową, ani wywar z udek- nie jest rosołem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ewo, ja wiem jak się robi rosół. Nie wiem tylko jak zrobić dwa-trzy talerze. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Rosół jest różny. Kucharz może powiedzieć, że to Twoje coś nie jest rosołem, bo nie wieprzowiny i podrobów, więc się nie mądrzyj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
prosze przepis na najlepszy rosol....... a nie rosolopodobne .................................................... Mięso powinno być niezbyt tłuste z kością - szponder, pręga krzyżowa. Dodatkowo kawałek kury, kurczaka - tuszka, skrzydełka lub cielęcina. Dzięki kilku gatunkom mięsa wywar będzie esencjonalny. Na 2 litry bulionu około 40-45 dag mięsa. Włoszczyzna. Najlepszy rosół gotuje sie na świeżych warzywach. Na 50 dag mięsa potrzeba 2-3 marchewki, pietruszkę, kawałek selera, połówkę małego pora, średnią cebulę. Warzywa oczyścić, pietruszkę, marchewkę, selera obrać i wrzucić w całości do zupy. Cebulę po obraniu przekroić na pół i opalić nad gazem, nada zupie ładny kolor. Przyprawy. Wywar solimy około 3/4 łyżeczki na 2 litry wody, gdy mięso się trochę podgotuje. Wtedy też wrzucamy kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego. Sposób i czas gotowania. Mieso zalewamy zimną wodą i na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Tzw szumowiny to ścięte białko, nie trzeba ich usuwać, same opadną później na spód garnka. Gdy tylko woda z miesem sie zagotuje, gaz zmniejszamy do minimum, tak by rosół cały czas lekko bulgotał. Warzywa wrzucamy, gdy mięso jest już na wpół miękkie. Wywar gotujemy, gdy mięso i warzywa będą zupełnie miękkie, nawet do 2 godzin.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na rosole można zrobić wszystko. Jak dla mnie to jest podstawa. Nie używam żadnych kostek bo to szkodliwe. Dzieci tym też nie mam zamiaru karmić. Jeśli akurat nie mam rosołu to kupuje bulion krakusa w butelce i mam dobra i zdrowa potrawe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
sram po bulionie z krakuuussssaa na 3 drzewo:-o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×