Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość consumentkaxxx

jak zbadać czy płyn w solarium jest grzybobójczy

Polecane posty

Gość consumentkaxxx

czesc wszystkim, chcialabym zbadać czy płyn którym w solarium czysci sie łózka ma właściciwosci grzybobójcze, czy nie jest rozcienczany, gdyz załapam takie cos jak łupież pstry i chce pozwać właściciela solarium o odszkodowanie... doradzcie gdzie pójśc z taką próbką ?

Gość gość
moze zrob donos do sanepidu albo podzwon po instytutach badawczych/klinikach/ labolatoriach w Twoim miescie czy zajmuja sie czyms takim

Gość gość
ale to nie tylko w solarium mozna złapac wiec ciezko bedzie udowodnic komukolwiek cokolwiek!apropo jak sie wyleczylas tez z tym walcze latem sie okaze z jakim skutkiem czy plamy sie opala!

Gość consumentkaxxx
do gość: Ja z tym walcze od roku. lekarz zapisał mi jakaś maść i nakazał myc włosy nizoralem lub innym silnym szamponem uzywanym do walki ze zwykłym łupieżem. Tych białych plamek praktywcznie nie widac gdy jestem nieopalona czyli blada. Jak tylko pojdę na solarium 3 razy odrazu wychodzą.... To jakiś koszmar. Lubie być opalona więc od czasu kiedy sie kapnełam ze mam cos takiego zaczęłam sama myc sobie łózko w solarium i pozatym nie opalam w ogóle pleców - tam gdzie te plamki sie pojawiają. Tego sie podobno nie da wyleczyć, da sie jedynie zaleczyc.... Należy wszystkie koszulki swetry wyprac i wypracowac zelaskiem na najwyzszej tempertaurze - to zwieksza prawodpodobienstwo ze to juz nie wróci. Jesli zrobie próbke i wyjdzie na to ze własciciel solarium rozciencza płyn, a zrobie 3 testy ide do prawnika i pozywam go do sądu jako winnego mojej dolegliwości. Slarium odwiedzam tylko jedno...

Gość gość
Może te Twoje plamki to odbarwienia, coś jak bielactwo. Za dużo się opalasz i masz juz zaburzenia pigmentacji. Czyścisz solarium osobiście zanim się połozysz czy ufasz pracownikowi solarium, ze wczesniej wyczyscił?

Gość gość
łupież pstry, to nie żadne białe plamki- wygląda, to zupełnie inaczej. solara ci szkodzi i tyle- melanina się nierówno rozkłada. pozwij swoją głupią głowę lepiej, że nadal się smażysz wbrew logice, zamiast zawracać doopę sądom. moja koleżanka miała coś takiego i ewidentnie wyglądało to na plamy pigmentacyjne i zniknęło, gdy skóra wróciła do swojego normalnego kolorytu- co u ciebie też się sprawdza z tego co napisałaś

Gość consumentkaxxx
no co za głupia pipa tu przede mną nie czyta tekstu. Gdyby były to plamy pigmentacyjne mialabym je nie tylko na plecach co ? Pozatym dodam, że byłam u dermatologa i stwierdził iz jest to własnie łupiez pstry więc chyba juz nie ma czego dodawac. Nie bede pozywac głupiej głowy bo takowej nie mam, ale skoro płacę za używanie solarium to wypadałoby firmie która takie usługi oferuje by wykonywała to dobrze. Troche o tym poczytałam. Srodki dezynfekujące bardzo często sa rozcieńczane, co pozniej własnie może miec takie skutki - nie rozumiem dlaczego mialabym przez to cierpiec łapiac jakies coś, skoro sanepid jasno określa regulamin takich salonów. Dziękuję bardzo za radę, otóż chciałam byc pierwszą która nie daje się cwanym przedsiębiorcom, których utrzymuję a którzy w zamian sprzedaa mi dziadostwo. Solarium jest dla ludzi, czasami nawet zaleca sie z jego skorzystania w chłodne dni, poprawia nastrój i wcale nie musze byc rózową landrynką zeby tam zachodzić. pozdro

Gość gość
Problem jest taki: mogłaś to złapać w 1000 różnych miejsc, wliczając np. oparcia siedzeń w autobusie. Mogłaś też mieć grzybka na sobie od dawna ( Pityrosporum ovale to komensal, obecny u większości ludzi, powoduje też i zwykły łupież, i gra rolę w ŁZS...) a pod wpływem jakiegoś zawahania odp***ości mógł on się uaktywnić w formie łupieżu pstrego.