Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anula222

Częste infekcje intymne

Polecane posty

Gość anula222

Witam , kobietki , proszę was o jakieś porady , bardzo często przydarzają mi się infekcje intymne :( co jakieś 2-3 miesiące , ostatnio miałam w lipcu, dostłam ja i chłopak tabletki i prawie 3 miesiące był spokój i znów mam( chłopak na szczęście nie ma nic od wtedy) , z każdą wizytą ginekolog przepisuje mi maści i tym razem dała mi jakiś antybiotyk na 2 dni ,Czy wy tez tak często macie infekcje?? mam 22 lata , współzyję z chłopakiem , dbam o higienę miejsc intymnych , depiluję się ae widać i tak to mało :(

Gość gość
Ogranicz spozycie cukru i sodyczy i bierz probiotyki np.lacibios femina

Gość anula222
Myślisz że to przez cukry?? ginekolog powiedziała mi teraz że już nie ma pomysłu i że może przez depilację robi się jakaś infekcja :(

Gość gość
Nie bierz antybiotyków bo one osłabiaja organizm

Gość anula222
Dostałam tylko 4 tabletki na 2 dni więc łyknę je .

Gość gość
To nic ,ale osłabisz sobie znowu organizm,i ciagle bedziesz miała infekcje,to koło zamkniete

Gość anula222
Inne infkecje typu przeziębienie mam rzadko zazwyczaj przy zmianie pór roku ze 2 -3 razy do roku tylko , Często dokuczają mi tylko te infkecje intymne :(

Gość No ja obstawiam ze chlopak
nie ma widocznych objawów, ale i tak Cię bez przerwy czymś infekuje. Używajcie prezerwatyw przez jakiś czas, i rzeczywiscie wyklucz cukry bo przy grzybicy one szkodzą bardzo. No i jakieś doustne probiotyki kup.

Gość anula222
No właśnie nie uprawiamy seksu bez przezerwatywy , zawsze mamy gumkę więc chłopaka wykluczamy .

Gość Tylko że to że macie gumkę
jeszcze o niczym nie świadczy. Wykluczyć byś go mogła gdybyś całkiem przestała współżyć a objawy się zaostrzały. Ja bym go wysłala do urologa na Twoim miejscu.

Gość anula222
Miał kiedyś ze 3 lata temu zapalenie cewki moczowej , robili mu posiew moczu i nic nie wyszło , i do tej pory nie miał problemu żadnego .

Gość anula222
sexu z racji że razem nie mieszkamy nie uprawiamy zbyt często ze średnio raz na tydzień .Męczą mnie już te nawracające szczypania.

Gość anula222
Skoro w posiewie nic nie wyszło to nie ma sensu żadnych badań innych robić , chyba

Gość Anula222
Jest to męczące muszę przyZnać

Gość Anula222
Moze to wina bielizny, może jakieś podrażnienia dostaje id miej, czy faktycznie podczas depilacji sama już nie wiem a mówisz żeby jakie probiotyki lykac?

Gość Ja jestem ze Śląska i to samo
Np. lacibios femina. A chlopaka przebadac jeszcze raz i to dokładnie. Chyba żartujesz z tym ze uwazasz ze badanie sprzed 3 lat wystarczy. Bielizna bawełniana, nie stringi. Plus maści przeciwgrzybicze, np. clotrimazolum

Gość anula222
Przebadać go w kierunku grzybic tak?

Gość gość
Nowa bielizna bawełniana. Starą wyparzyć. Dużo jogurtów, maślanki, czosnku. Mało cukrów. Kup sobie chusteczki do higieny intymnej i używaj raz dziennie prócz standardowej higieny, mi to bardzo pomogło. Wiadomo, czasem upał, czasem aktywność fizyczna i w ciągu dnia może być uczucie nieświeżości. Ja używam jakichś z kwasem mlekowym, zapobiegające infekcjom. Nie podmywaj się mydłem, kup płyn do higieny intymnej. Uważaj na używanie wkładek, czasem są tak "sztuczne", że skóra tylko się zaparza i jest gorzej. Pamiętaj, gdy już raz dostaniesz infekcji, to prawdopodobnie będzie nawracać więc to nie jest tak, że weźmiesz tabletki i możesz wrócić do starego trybu higieny. Nawet jeśli całe życie mydło było ok, to teraz musisz to zmienić. Przed basenem/po basenie używaj np. provag. Mi ginekolog profilaktycznie zalecił bym raz na 2 tyg sobie użyła. Najwięcej jednak dały chusteczki z kwasem mlekowym, w ciągu dnia to dobre odświeżenie. Bo zbyt częste mycie także pozbawia te części ciała naturalnej flory, także zamiast się podmywać 4-5 raz w ciągu dnia lepiej użyć chusteczki.

Gość anula222
Tak dbam o siebie, myje się dwa razy dziennie rano i wieczorem, Zdaje sobie sprawę ze jak raz to dostałam to będzie już wracać zawsze, meczy mnie takie bieganie co 2 miesiące do ginekologa, boję się czasu ze przyjdzie taki dzień i będziemy chcieli kochać się bez prezerwatywy, że odrazu mój chłopak dostanie coś ode mnie :|

Gość gość
Chłopak nie musi odczuwać typowych na grzybicu objawów, on może być tylko jakby nosicielem i Cię zarażać. U mnie była właśnie taka sytuacja, że co róz mój partner mnie zarażał, ale on był niby niezaroażony. Poszłam do lekara, przepisał mi trioxal, kazał Wojtkowi też się zgłosić do learza i teraz jest już ok.

Gość gość
Ja mam to samo i to już od kilku lat :/ Z tego co wiem, to antybiotyki przepisuje się na bakteryjne zapalenie, więc je weź, ale powinnaś też zaraz po antybiotykach lub nawet w trakcie brać coś na grzyba, chociażby clotrimazol.

Gość gość
podczas brania antybiotyków zawsze trzeba brać probiotyki, bo antybiotyk zabija wszystkie bakterie przy nawracających infekcjach w ciąży ginekolog zaleciła mi stosowanie lactovaginalu, kiedy tylko czułam jakiś dyskomfort zakładałam lactovaginal na noc i używałam maści clotrimazolum. spróbuj, może tez ci pomoże.

Gość Dorota837
nawet po kuracji antybiotyki powinno sie brac probiotyki, tak latwo nie jest odbudowac flore bakteryjna wyniszczona przez antybiotyki. a jak zarowno pH jak i flora bakteryjna beda niewlasciwe to jeszcze nie raz zalapiesz infekcje.

Gość gość
facet może zarażać grzybicą ale nie musi mieć objawów.Ale ponoć takie przypadki nie są zbyt częste.Tak czy inaczej jak infekcję nawracają to lekarze biorą pod lupę też partnerów i zapisują coś na receptę /rzadziej wysyłają na badania/. Po antybiotyku ale też leku przeciwgrzybicznym obowiązkowo probiotyk-bo zachwiana biocenoza "zaprasza" nowe infekcje.Mój sposób to kuracja provagiem przez 20 dni/ 2 opakowania-albo jedno 20 kapsułek-najlepiej zakupione w promocyjnej cenie:)/. Irygacja czymkolwiek to stara metoda i szkodliwa-tak przynajmniej twierdzi mój lekarz-a jemu akurat ufam.powodzenia.

Gość gosiaaa85
czasem przy przeziębieniach czy obniżonej odp***ości mogą pojawić się infekcje, stosuj się do wskazówek lekarza, na świąd polecam provag żel, dobry jest też po depilacji czy po stosunku, bo ma działanie łagodzące

Niestety i mnie dotyczy ten problem i muszę bardzo uważać aby czegoś nie złapać. Często miałam problemy, więc musiałam wprowadzić wiele zmian aby im zapobiec. Po pierwsze zmieniłam dietę i cukry zamieniłam na kefiry i jogurty naturalne. Schowałam wszystkie stringi i zaczęłam nosić bawełniane figi. Co drugi dzień zjadam surówkę z kapusty kiszonej. Po podmywania używam szarego mydła Raz w miesiącu robię kurację Provagiem Po basenie zawsze stosuję Lactovaginal Po stosunku podmywam się Tantum Rosa i aplikuje Lactovaginal Po każdej miesiączce przez 3 dni stosuję Lactovaginal Wiem, że jest tego dużo ale u mnie działa bo od pół roku nie miałam żadnej infekcji, więc myślę, że warto:))

Gość gość
Gigulka, możesz opisać kurację Provagiem? Łykasz kapsułki czy stosujesz żel? Jeśli kapsułki to jak dawkujesz? Z góry dziękuję za odpowiedź

Gość pomocna dłoń555
hej dziewczyny. Myślę, ze mogę wam jakoś doradzić. Zmagałam się z infekcjami przez kilka miesięcy. Byłam u ginekologa 3 razy po każdej infekcji, leczenie pomagało na 2-3 tygodnie i znowu wracała infekcja. Po 4 infekcji już nie poszlam do gina. Stwierdziłam ze to bez sensu - wizyta za 100zł i 100zl za leki które mi pomagały co prawda ale potem jak mówie wszystko wracało. Infekcję miałam w sumie może przez pół roku praktycznie co miesiąc. Teraz napiszę co mi pomogło: - po pierwsze swoje majtki piorę ręcznie i potem je prasuję (koniecznie, szczególnie w kroku od wewnętrznej strony)- jest to uciążliwe, ale naczytałam się ze w pralce jest dużo drobnoustrojów. - przestałam nosić wkładki higieniczne - wcześniej nosiłam je codziennie i nie wyobrażałam sobie bez nich zycia. Ale zrezygnowałam, bo bez nich te miejsca lepiej oddychają. Wkładki używam tylko pod koniec okresu, albo w wyjątkowo wilgotne dni (2-3 dni w miesięcu). - stosuję provag - probiotyk doustny. Jeśli jesteście świeżo po infekcji radziłabym brać go przez 3 miesiące non stop codziennie. Koszt to okolo 50zl miesięcznie - nie malo, ale ginekolog i nerwy kosztowały mnie więcej. Teraz (po paru miesiącach spokoju) biorę go już mniej regularnie, ale przynajmniej co drugi dzień staram się wziąć. To tyle co stosuję obecnie. Wcześniej jeśli czułam ze coś się chyba zaczyna dziać złego sięgalam też po invag - dopochwowo na noc. Mam nadzieję ze komuś pomogłam

Stosuję Provag kapsułki. Po infekcji grzybiczej brałam go przez dwa miesiące, codziennie jedna kapsułka. Teraz robię sobie kurację 10-dniową raz w miesiącu. Provag Żel stosuje moja 9-letnia córka gdy coś ją szczypie. Nawet na kolonie go spakowała do walizki :)

Gość Paulina_K
bo probiotyki można brać nie tylko gdy nas " coś szczypie", ale też w czasie podróży, stosowania antykoncepcji itd. Dobrze, że dbasz o córkę :) ale czy można tak wcześnie brać te same probiotyki co dorosła kobieta? nie ma wersji dla dzieci?